Hrana 12. listopada 2010.

Tamara se natječe za kuharicu jeseni

Tamara
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upoznaj Tamaru Novaković, našu prvu čitateljicu koja je pobijedila sa svojim receptom tjedna za ukusnu pitu s vrganjima. Tamara otkriva trikove iz vlastite kuhinje te objašnjava kako je naučila raspoznavati gljive i zašto je traženje vrganja za nju svojevrstan ritual

Tamara ima 23 godine, studira, u slobodno vrijeme putuje, bavi se amaterskom fotografijom, a hobi joj je naravno kuhanje, pogotovo izrada slastica, u čemu posebno uživa.

'Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima sam, moglo bi se reći, otkrila prije godinu dana, kad sam se počela intenzivnije baviti kuhanjem. Ušla sam u period kad mi je postalo važno što i kako jedem. Najvažnije je bilo uvesti više povrća i voća u prehranu i to u skladu s godišnjim dobima - iskoristiti sve blagodati prirode onda kad nam ona to pruži i koristiti svježe namirnice kad god je moguće. Točno se sjećam trenutka kad sam odlučila ozbiljnije zakoračiti u svijet kuhanja', objašnjava naša prva kuharica tjedna.

Tamara nam je otkrila kako su joj najdraže namirnice bobičasto voće, vrganji, sirevi i morski plodovi.

'U jesen najradije kuham jela s vrganjima te pečem kolače s kestenima i jabukama. Za mene jesen ima jednu divnu, gotovo nostalgičnu notu, uz koju vežem kuhinju punu divnih mirisa jabuka, grožđa, zimnice', ispričala nam je Tamara.

Pogledaj Tamarin pobjednički recept za ukusnu pitu s vrganjima

Sluh za vrganje

Tamara nam je ispričala kako je naučila dobro raspoznavati gljive i zašto toliko uživa u traženju vrganja.

'U mojoj je obitelji oduvijek postojala tradicija odlaska u berbu vrganja i kestena i uz to me vežu lijepa sjećanja; zahvaljujući tati koji ima nevjerojatan ''sluh'' za vrganje, vrlo sam rano naučila poprilično dobro raspoznavati gljive i oduvijek uživala u ovim ritualima traženja vrganja i branja kestena'.

'Dugo me zdrava prehrana nije uopće doticala niti zanimala, tek onda kad mi je postala nužna i potrebna, odlučila sam uvesti promjene u jelovnik. Internet je moćan medij s kojeg možeš mnogo toga saznati, tako da sam počela čitati i istraživati, komunicirati s ljudima koji se razumiju u nutricionizam i zdravu prehranu, ili su imali slična iskustva'.

Klikni i saznaj kako sudjelovati u izboru za recept tjedna i kuharicu jeseni...

Moje zdrave navike

Tamara nam je otkrila svoje zdrave prehrambene navike i trikove iz vlastite kuhinje.

'Počelo mi je biti važno što jedem i mnogo sam loših prehrambenih navika zamijenila dobrima. Uglavnom su to oni dobro poznati ''trikovi'' korištenja što više voća i povrća. Ribu i sve morske plodove sam oduvijek voljela, tako da ih nastojim jesti što češće'.

'Kad god mogu, koristim med umjesto šećera - čak i u kavi. Mnogo više koristim orašaste plodove, a bijeli kruh i tjesteninu nastojim zamijeniti integralnom, umjesto obične čokolade kupujem tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Otkrila sam i neke namirnice za koje nisam znala da postoje i koje su mi se posebno svidjele okusom, kao što je npr. kvinoja, agavin nektar, heljda'.

'Na kraju krajeva, shvatila sam da za zdraviju prehranu nije potrebno izdvajati više novaca, stvar je u snalažljivosti, kao i to da je fizička aktivnost nužna za zdravlje i da mi se ništa neće dogoditi ako pojedem kolač! Stvar je u umjerenosti i ravnoteži', objašnjava Tamara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      arrabiata

      hvala i sorry na duplanju, kod refreshanja je slučajno otišlo

    • Default avatar -
      arrabiata

      a di mogu glasat??

    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Draga arrabiata, možeš glasovati na: http://zdravakrava.24sata.hr/glasovi/za-najbolju-kuharicu-jeseni/

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.