Tikvice punjene kvinojom

Datum objave:
14. 08. 2009.
Autor:
Dunja Gulin

Makronovina učiteljica kuhanja Dunja Gulin pokazat će ti kako pripremiti kvinoju

Kombinacija kvinoje, tikvica i aromatičnih začina zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane, a niska kalorična vrijednost ovog jela ponukat će i osobe na dijeti da se prihvate kuhače i isprobaju ovaj ukusni recept

Sastojci:

1 šalica kuhane kvinoje

1 mrkva sitno sjeckana

1 luk sitno sjeckani

2 režnja češnjaka, protisnuti

1 žlica sjeckanog peršinovog lista

4 žlice dimljenog tofua, sitno naribanog

2 srednje tikvice, prerezane na pola po dužini i izdubljene

2 žlice maslinovog ulja

2-3 žlice tamarija

Prstohvat soli

Svježe mljeveni papar

Malo kurkume


Priprema:

Mrkvu nasjeckajte na tanke štapiće ili kockice. Luk nasjeckajte na sitne kockice. Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte. Dimljeni tofu naribajte.

U tavi zagrijte ulje pa dodajte luk. Kada zamiriše dodajte prstohvat soli i pirjajte još minutu. Dodajte mrkvu i prstohvat soli pa pirjajte još minutu-dvije. Dodajte češnjak i 2 žlice ribanog tofua pa pirjajte još minutu. Dodajte kvinoju pa dobro promiješajte. Ukoliko je potrebno dodajte i malo vode. Začinite tamarijem, malo kurkume i mljevenim paprom i još jednom promiješajte na vatri. Dodajte sjeckani peršin.

Tikvice operite, prepolovite i izdubite dio mesa. Polovice premažite sa svih strana maslinovim uljem i s malo soli pa stavite na nauljenu pliticu. Žlicom nanesite kvinoju s povrćem po sredini tikvice. Pospite ostatkom ribanog tofua te pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

O autoru

Dunja Gulin Dunja Gulin

Najdraža namirnica: umeboshi začin

Slobodno vrijeme: fotografija

Najzdravija navika: svakodnevno kuhanje


tagovi: kvinoja