Recept tjedna: bravetina i zelen-pire

Recept tjedna: bravetina i zelen-pire

recept bravetina i pire


Recept za aromatičnu bravetinu s pireom od graška poslala je Julija iz Splita

Nova tjedna pobjednica natječaja ''Kuhaj u ritmu jeseni'' je naša čitateljica iz Splita Julija Beroš, koja nam je poslala recept za aromatičnu mljevenu bravetinu i zelen-pire od graška. Isprobaj njezin recept, a ako želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, i ti nam pošalji svoj originalni zdravi jesenski recept

Bravetina u mljevenom obliku je prilično zanemarena u našim krajevima, u mesnicama je gotovo i nema za kupiti. Većinom se bravetina suši u komadima i nalazimo je kao "kaštradinu" – omiljenu u zimskim mjesecima u kombinaciji s kiselim kupusom ili fažolima, ali to je neka druga priča…

Ovdje pričamo o svježoj mljevenoj bravetini....

Aromatična mljevena bravetina i zelen-pire

Sastojci za mesni toć:

  • 0,5 kg mljevene svježe bravetine od buta
  • 1 veća kapula
  • 3-4 režnja luka
  • 4-5 poma ili pelata ili 1,5 -2 dcl gotovog toća od poma
  • 1 žl vegete
  • malo ulja
  • peršin
  • 4-5 listića svježe kadulje
  • sol, papar

Sastojci za zelen-pire:

  • 4-5 srednjih krumpira
  • 2 dcl smrznutog graška
  • 0,5 dcl vrelog mlijeka
  • 5 dkg maslaca

Priprema:

  1. Svježa bravetina je sama po sebi malo tvrđe meso, posebnog aromatičnog mirisa i okusa i nju kao takvu ili baš voliš ili uopće ne - nema između!
  2. Nasjeckaj kapulu i dinstaj je na malo ulja dok ne postane staklasta. Dodaj mljeveno meso, vegetu i dinstaj dok ne ispari sva tekućina. Podlijevaj s vodom i dinstaj još pola sata uz neprestano pdlijevanje čim tekućina ispari.
  3. Dodaj oguljene i nasjeckane pome (pelate ili gotovu šalšu) i kuhaj na lagano dok većina tekućine ne ispari, a pome i meso se ne pretvore u lijepi gusti toć.
  4. Sada dodaj luk, nasjeckane listiće kadulje, papar, sol; još kratko prokuhaj i toć je gotov!
  5. Za zelen-pire ovaj put skuhaj narezane krumpire i grašak zajedno, protisni ih, posoli te dodaj malo mlijeka i masla da bude fino kremast. Posluži uz gore pripremljen toć.

Julija Beroš kao nagradu za svoj recept tjedna dobiva Zvijezdin poklon paket i besplatnu izradu Fotoknjige te ulazi u izbor za top kuharicu jeseni.

Saznaj kako i ti možeš sudjlovati u ovom natječaju!