Hrana 13. prosinca 2010.

Slastice bez bijelog brašna i jaja

Torta_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi oni koji brinu o svome zdravlju ili liniji, ali se sada ipak žele opustiti i uživati u blagdanskim slatkim užicima, mogu posegnuti za bogatim repertoarom veganskih slastica. One ne sadrže jaja, šećer, masnoće životinjskog podrijetla niti bijelo brašno pa su izuzetno lagane i lako probavljive

Lančina blagdanska torta

Biskvit:

  • 2 šalice brašna tip 850
  • ½ šalice pšeničnih klica (u obliku brašna)
  • ½ šalice badema (prženi, usitnjeni)
  • 4 žlice kakaa
  • 3 žličice praška za pecivo
  • sol
  • ½ šalice suncokretova ulja (hladno prešano)
  • 1 šalica mlijeka (sojino s vanilijom)
  • 1 šalica vode
  • 5 žlice agavinog sirupa

Krema I:

  • 1 staklenka marmelade od marelica
  • sok od ½ naranče
  • 1 žlica aru praha (prirodni zgušnjivač)

Krema II:

  • 2,5 dcl mlijeka (sojino s vanilijom)
  • 4 žlica agar agara (prirodni zgušnjivač)
  • ½ l soja pudding od vanilije
  • 125 gr maslac od makadamije (ili kesten pirea)
  • 2/3 šalice agavinog sirupa
  • ½ žličice vanilije (prah)
  • 2 žlice bio margarina
  • 2 žlice aru praha

Dekoracija:

  • 100 gr badema (bijeli, fino usitnjeni - napraviti ukrase - marcipan)

Priprema:

  1. Napraviti smjesu za biskvit (pomiješati sve suhe sastojke u jednoj posudi, a tekuće u drugoj, zatim pomiješati sve zajedno). Biskvit treba peći u pećnici 15 minuta na 190’C.
  2. U marmeladu dodati narančin sok te ukuhati razmučen aru prah. Kuhati kratko dok se ne zgusne.
  3. Za kremu II prvo staviti kuhati agar s mlijekom te kuhati 7 minuta.
  4. Smjesi dodati sojin puding u kojem se razmuti maslac od makadamije te margarin i kuhati još 10 minuta uz miješanje.
  5. Na kraju dodati aru prah. Kuha se dok smjesa ne zagusti.
  6. Kremu staviti na biskvit premazan marmeladom i pustiti ju da se hladi. Ukrasiti po želji.

Coco – Koko

Sastojci:

  • ½ paketića carobella keksića
  • 1 žlica margarina
  • 1 žlica slada
  • 100 gr oraha
  • ½ šal mlijeka
  • 2 žlice mirina
  • kokos

Priprema:

Keksići se zdrobe prstima te im se doda toplo mljeko, orasi, slad i ostalo. Oblikuju se kuglice, uvaljaju u kokos i serviraju u papirnate košarice.

Radionica kuhanja u Makronovi

Na radionici učiteljice kuhanja Tončike Cukrov "Silvestarski kolači i slastice" u Makronovi 14. prosinca 2011. moći ćeš naučiti kako od jednostavnog biskvita napraviti svečanu tortu i druge prigodne slastice.

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.