Hrana 22. prosinca 2010.

Kolačići sa šafranom i maslinovim uljem

Keksi1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šafran, začin intenzivno žute boje i karakterističnog okusa, uglavnom se koristi kao dodatak rižotima, tjestenini i drugim slanim jelima, jednako kao i maslinovo ulje. No s ova dva sastojka možeš napraviti i ukusne kolačiće, koji su uz to brzo gotovi pa mogu biti idealan desert za nenadane goste

Gušti u šafranu

Za blagdane uvijek pripremam razne kolačiće, a sada sam s tobom odlučila podijeliti još jedan zdravi slatki desert. Ovog puta su to mekani keksi s malo šećera, ali zato sa zanimljivim sastojkom – začinom šafranom, a koji im daje posebnu aromu.

Šafran je često nazivan "kraljem začina“. Najskuplji je začin na svijetu. Da bi se proizvelo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati od 80.000 do 150.000 cvijetova.

Tebi su potrebne samo dvije vrećice, stoga ne brini, možeš si to priuštiti. Šafran je odličan začin u slanim jelima,osobito u rižotima ili sa tjesteninama u kombinaciji s putrom. Jelima daje karakterističan okus i žutu boju.

Sastojci za 10 osoba

  • 150 g integralnog brašna
  • 50 g bijelog brašna
  • 100 g oguljenih badema
  • 1 jaje
  • 2 vrećice šafrana (španjolskog)
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 10 žlica mlijeka

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti fine kekse.

Priprema s guštom

  1. Šafran rastopi u 3 žlice mlijeka. Ostavi da odstoji dok ne pripremiš ostale sastojke. Promiješaj svako malo kako bi se šafran bolje rastopio. On će dati svoju karakterističnu žutu boju keksima.
  2. Izmuti jaje. U njega dodaj maslinovo ulje, vanilin šećer i mlijeko. Miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj mlijeko sa šafranom i ponovo dobro promiješaj.
  3. Integralno brašno, bijelo brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo dobro pomiješaj. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Dodaj smjesu sa šafranom u brašno. Dobro izmiješaj tijesto. Ostavi ga 10 minuta u zamrzivaču dok se pećnica ne ugrije.
  4. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i kreni oblikovati kolačiće. Žlicom ili uz pomoć vrećice napunjene tijestom formiraj okrugle keksiće (cca 5 mm debljine i 4 cm širine). Kod pečenja keksi će se malo raširiti i nabubriti. 
  5. Stavi ih u pećnicu i peci oko deset minuta. Izvadi ih i ostavi da se ohlade. To je idealan brzi desert za iznenadne goste. Vjerojatno će se iznenaditi kad im kažeš da u keksima ima šafrana i maslinovog ulja jer ih ne očekuju u slatkim kombinacijama. Mi smo ih poslužili sinoć uz desertno vino i jutros je ostalo samo onih par komada koje sam "sakrila" za slikanje. A s obzirom da je u Rijeci pala neuobičajena količina snijega, odlučila sam ih poslikati na balkonu i podijeliti s tobom dio snježnog ugođaja.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.