Eko 12. siječnja 2011.

Ostavi svoj zeleni trag u svijetu!

Zeleni-Trag
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si zakasnila i nisi na vrijeme smislila novogodišnje odluke, ali još uvijek imaš vremena da u novoj godini doneseš svoje prve ''zelene'' odluke. Jednostavnim zelenim koracima poput plaćanja računa online ili pranja odjeće na nižim temperaturama ostavit ćeš svoj zeleni trag u svijetu

Peri odjeću na nižoj temperaturu

Odjeću u mašini za rublje možeš prati i na nižim temperaturama nego inače. Većinu odjeće nije potrebno prati u vrućoj vodi, a uz to 90 posto energije koju mašina potroši otpada upravo na grijanje vode. Također, što je viša temperatura na kojoj pereš rublje, to je veći trošak za tvoj budžet.

Račune plaćaj online

Iako si možda skeptičan prema online plaćanju računa, danas je ono već prilično sigurno. Ako odustaneš od plaćanja papirnatih računa, sačuvat ćeš prirodne resurse poput drveća koja se sijeku i koriste u izradi papira. Također, smanjit ćeš upotrebu fosilnih goriva koja bi se inače koristila zbog potrebe prijevoza računa do pošte i nazad.

Printaj na dvije strane

Iako većina software programa nudi mogućnost printanja na obje strane istog papira, takvo printanje iako je vrlo jednostavno prakticiraju samo rijetki. Printanjem na obje strane papira ćeš doprinjeti očuvanju prirode, ali i smanjiti gužvu na vlastitom radnom stolu. Također, pokušaj smanjiti printanje nepotrebnih dokumenata i printaj samo kad ti je to stvarno potrebno.

Smanji grijanje

Gotovo polovica potrošnje energije u tvom domu otpada na grijanje prostorija. Možeš smanjiti potrošnju energije za čak 20 posto ako 'zalijepiš' sve pukotine u stanu koje mogu propuštati zrak. Dobar način štednje je i ugradnja termostata koji se sam programira, pa će tako regulirati temperaturu u stanu tijekom noći i i kad nikoga nema u stanu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      bambi22

      da napuni bankama đepove za 2 kune po uplatici, full eko :-)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.