Eko 19. siječnja 2011.

Eko oraščići za pranje rublja

Marina
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Isprobaj novi način pranja rublja, uz koji ćeš izbjeći iritacije kože, očuvati svoje zdravlje, okoliš, a pritom još i uštedjeti! Zahvaljujući prirodnim ekološkim 'oraščićima od sapuna', rublje će ti biti čisto, mirisno i mekano. Možeš ih koristiti i za osobnu higijenu, pranje kućnih ljubimaca i kao univerzalno sredstvo za čišćenje kućanstva

Oraščići za sve vrste pranja zapravo su mali, smeđi plodovi drveta Sapindus Mukorossi, koje raste u Aziji - u Indiji i Nepalu. Koriste se za pranje rublja, održavanje osobne higijene ili čistoće u kućanstvu. U kori oraščića nalazi se prirodan sapun koji se topi u dodiru s toplom vodom.

Ekološki deterdžent za osjetljivu kožu

Isti takav sapun nalazimo u "normalnim" deterdžentima, ali velika razlika je u tome što "normalni" deterdženti sadrže sapun koji se dobiva kemijskim putem te sadrži i druge petrokemijske spojeve koji su štetni za čovjeka i za prirodu.

Ovi oraščići, poznati kao "oraščići za sve vrste pranja" ili "oraščići od sapuna", uglavnom se koriste za pranje rublja.  Idealni su za sva kućanstva s malom djecom ili osobama koji su osjetljivi na deterdžente i kemikalije te im koža reagira crvenilom, osipom, ekcemom ili drugim vrstama iritacija.

Nisu štetni za perilicu i mogu se koristiti za sve tipove pranja. Idealni su za pamučno rublje, ali mogu se koristiti i za pranje lanenih predmeta, kao i osjetljivog rublja. Obično se isti oraščići koriste za 2-3 pranja.

Upute za pranje rublja

Pranje rublja s oraščićima vrlo je jednostavno:

1. U malu, pamučnu vrećicu koja se dobije u paketu zajedno s oraščićima stavi optimalan broj oraščića, ovisno o tome koliko je rublje prljavo:

  • za jako prljavo rublje – 8 oraščića
  • srednje prljavo – 6 oraščića
  • malo prljavo – 4 oraščića

2. Zatvori vrećicu te ju zajedno s prljavim rubljem stavi u bubanj perilice rublja.

3. S obzirom da oraščići nemaju mirisa, ako želiš mirisno rublje, u vrećicu s oraščićima dodaj nekoliko kapi svog omiljenog esencijalnog ulja (limun, lavanda, ruža, bor,...) pa ćeš uživati u čistom i mirisnom rublju. Nije potrebno dodavati omekšivač jer oraščići sadrže prirodni spoj koji osim što čisti, stvara zaštitni, omekšavajući "film" na površini tkanina.

4. Kod zahtjevnih mrlja, kao što su mrlje kave, crnog vina ili ostaci skorene hrane, preporučljivo je u mrlju utrljati malo soda bikarbone ili nekog drugog prirodnog sredstva, ali u malim količinama kako rublje ne bi dobilo sivkastu boju.

Sredstvo za pranje i čišćenje

 

Osim za pranje rublja, oraščići se mogu koristiti i održavanje osobne higijene, kao i čistoće u kućanstvu.

Za pripremu univerzanlog sredstva za pranje i čišćenje:

  1. Prokuhaj ½ litre vode.
  2. U kipuću vodu dodaj 6-8 oraščića i kuhaj ih 5 minuta.
  3. Makni s vatre te ostavi da se ohladi (ne vadi oraščiće).
  4. Procijedi u neku praktičnu posudu ili bocu za jednostavno korištenje.
  5. Koristi za pranje ruku, tijela, kose, za pranje posuđa, stakla, keramičkih i metalnih površina; za kupanje kućnih ljubimaca; kao pesticid za biljke.

Oraščiće možeš kupiti u organskim supermarketima Garden , kao i u njihovom webshopu, i to po vrlo povoljnim cijenama: mali paketić, dovoljan za tri pranja, stoji 10,69 kuna, a veliki paket, dovoljan za oko 50 pranja, samo 39,69 kuna.

Pored koristi za svoje zdravlje i okoliš, kupnjom ovih oraščića potpomažeš i razvoj malih poduzetnika Indije i Nepala.

Više info: www.mojgarden.hr

Marina: 'Koristim ih 2 godine'

 

Marina Vučković-Zrnec, koja radi kao administratorica, ispričala nam je da već dvije godine redovito koristi oraščiće za pranje. I inače voli prirodne i ekološke proizvode za čišćenje kućanstva, pa ih je prvi put kupila iz znatiželje, a onda se "navukla" na njih:

"Najčešće ih koristim za pranje rublja - u pamučnu vrećicu stavim pet oraščića i nakapam malo eteričnog ulja naranče ili limuna i ubacim u perilicu za rublje.

Ne dodajem nikakav drugi deterdžent ni omekšivač, jer oraščići stvore poseban film oko rublja pa je ono prirodno mekano, čisto, a miris mu daju eterična ulja. Jedino ako su na rublju neke mrlje, stavim i malo sode bikarbone.

Od oraščića radim i univerzalno sredstvo za čišćenje kojem opet dodam par kapi nekog eteričnog ulja, za miris.

Prelijem ga u bocu sa špricaljkom i onda to sredstvo koristim za sve vrste čišćenja u kući, uključujući i pranje posuđa. Jednu bocu uvijek imam i u autu, za bilo kakav hitni slučaj, kada trebam očistiti staklo ili sjedala.

Znam da neki takvu otopinu koriste i za pranje tijela i kose pa se tako jedna žena riješila dugogodišnjih problema s vlasištem."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      inan

      http://www.novilist.hr/Info-Fun/Zanimljivosti/Slovenci-otkrili-Prirodni-deterdzenti-ne-peru-rublje što sad?

    • Default avatar -
      bambi22

      prirodna eko kugla :-)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.