Hrana 26. siječnja 2011.

Palenta sa srdelama i radićem

Dscf3962_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako nahraniti obitelj za manje od 20 kuna? Jednostavno, kad ima friških srdela! Trebat će ti još malo palente, radića, pelata i malo vremena i eto finog i zdravog ručka! Uz ovo pomalo rustikalno jelo dobro ide čaša svježe mlade malvazije

Gušti u palenti

Inspirirana pizzom i bezbrojnim kombinacijama namirnica koje se na nju mogu staviti, odlučila sam se poigrati na sličan način sa palentom i srdelicama. Palenta isto kao i tijesto od pizze može poslužiti kao dobra podloga mnogobrojnim jelima.

Isprobaj recept za palentu sa srdelama i crvenim radićem!

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g svježe srdele
  • 6 usoljenih inćuna
  • 1 konzerva pelata
  • 20 listova crvenog radića
  • 2 žuta luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 300 g palente
  • 1 litra vode
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti palentu sa srdelama i radićem!

Priprema s guštom

  1. Očisti srdele. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako si manje vješt nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš srdele i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se ocijedile nožem zarežeš duž srdele i odstraniš kost (vidi sliku).
  2. Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na 2 žlice maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i lagano se počne karamelizirati i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostalo.
  3. Operi i očisti radić. Ostavi da se ocijedi od viška vode. Izreži ga ''alla julliene'' (tanke trakice).
  4. U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće. Očisti i izreži češnjak. Češnjak i slane inćune kratko poprži na 2 žlice maslinovog ulja i zatim im dodaj nasjeckane pelate (komade konzervirane rajčice). Prijaj pet do deset minuta. Dodaj malo soli i papra.
  5. U međuvremenu stavi kuhati vodu za palentu. Kad voda zavrije dodaj joj soli. Na laganoj vatri dodaj polako palentu u vodu. Dok je dodaješ neprestano miješaj. Miješaj i kuhaj dok ne dobiješ kompaktnu masu. Na kraju dodaj 2 žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro promiješaj. Kad je gotova istresi je u ravnomjernim porcijama na tanjure i oblikuj krug (kao za pizzu).
  6. Na malo maslinovog ulja (cca 3,4 žlice) poprži na srednjoj vatri srdele s kožicom prema dolje. Srdele ne trebaš okretati. Čekaj da postanu bijele s gornje strane pa ih pažljivo makni s vatre.
  7. Na palentu raspredi ravnomjerno umak od pelata (kao kad radiš pizzu). Na umak stavi izrezani radić, te na njega srdele i poprženi luk. Posluži toplo (uz napomenu da je jednako dobro i hladno.)

Uz ovo pomalo rustikalno jelo definitivno dobro ide čašica svježe mlade malvazije.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.