Hrana 26. prosinca 2011.

Bogata juha od mrkve

Juha1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Juha od mrkve oduševljava jednostavnošću okusa, a uz dodatak povrća u tempuri te loptica od blitve postaje prava delicija za velike i male. Za 20-ak kuna i 45 minuta imaš odlično predjelo koje će okrijepiti tvoj organizam nakon oblinih blagdanskih obroka

Gušti u juhi

Često spremam ovu s juhu jer je moj sin obožava. S obzirom da se kao i mama voli igrati s kuhačama i posudama, kaže da on kuha ''juhu mukice'', što u prijevodu znači "juhu od mrkvice".

Ova juha oduševljava svojom jednostavnošću okusa, a uz dodatak povrća u tempuri te loptica od blitve postaje prava delicija za velike i male. Ova juha također spada u recepte koji ne zahtijevaju ni puno vremena ni novca. Za dvadesetak kuna i 45 minuta vremena imaš odlično predjelo za cijelu obitelj.

Sastojci za 4 osobe

  • 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 kg mrkve
  • 1 grančica timijana
  • 4 dl povrtnog temeljca
  • 200 g mlade blitve
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Za povrtni temeljac:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk

Za tempuru:

  • 2 dl mineralne vode
  • cca 100 gr integralnog brašna

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od mrkve!

Priprema s guštom

  1. Operi i oguli korijen peršina i luk. Očisti poriluk i nareži ga na tri komada. Stavi kuhati u 2 litre vode. Temeljac kuhaj bez soli. Kuhaj pola sata dok ne pripremiš ostale namirnice, a onda izvadi povrće iz temeljca. Dok se kuha odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ bistar temeljac.
  2. Operi blitvu. Odvoji stabljike od lista. Stabljike sačuvaj i osuši na kuhinjskom papiru. Stabljike blitve izreži na duljinu 8 cm (vidi sliku).
  3. Operi i oguli mrkvu. Izreži je na kolutiće (ovo ćeš najlakše učiniti uz pomoć ''mandoline'' kako bi ti bili tanki i jednake debljine).
  4. Dvije oguljene mrkve izreži na prutiće dužine 8 cm i debljine 0,5 cm.
  5. Nasijeci luk na kolutiće i pirjaj ga na tri žlice maslinovog ulja. Luk malo posoli. Nakon pet minuta dodaj mu nasjeckane kolutiće mrkve i češnjak. Pirjaj oko petnaest minuta na laganoj vatri dok mrkva ne omekša.
  6. Dodaj 1 litru temeljca i kuhaj još petnaestak minuta na laganoj vatri.
  7. Dodaj grančicu timijana i ostavi u juhi pet minuta dok ne pusti aromu i zatim je izvadi.
  8. Listove blitve stavi u wok s 1 decilitrom vode i malo soli i pirjaj 5 minuta. Skini s vatre i ocijedi od viška vode. U blitvu dodaj 1 žlicu maslinovog ulja i oblikuj rukom četiri loptice jednake veličine. Lopticu od blitve stavi nasred svakog tanjura.
  9. Izmiksaj juhu sa štapnim mikserom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj sol i svježe mljeveni papar po želji.
  10. U maloj posudi na jakoj vatri zagrij pola decilitra maslinovog ulja.
  11. Dok se ulje grije pripremi smjesu za tempuru. Sa 2 decilitra hladne mineralne pomiješaj integralno brašno (koje si prethodno prosijala) dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Kad se ulje zagrijalo umoči jedan po jedan štapić mrkve i grančice blitve i stavi popržiti u maslinovo ulje s obje strane dok ne zažuti. Izvadi da se ocijedi na kuhinjski papir i nemoj stavljati jednog na drugog da bi ostali hrskavi.
  12. U tanjur, nakon loptice od blitve, dodaj juhu i nekoliko hrskavih štapića mrkve i blitve, nekoliko kapljica maslinovog ulja i posluži odmah.

Uz ovo jelo dobro ide sivi pinot nešto lakšeg tijela.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.