Hrana 02. veljače 2011.

Tartufi od čokolade, badema i naranče

Dscf4079
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako za ovo Valentinovo želiš dragoj osobi napraviti nešto posebno, umjesto da kupiš gotovu čokoladu - napravi svoju! Ljubavni tartufi su slatke kuglice s mekom unutrašnjošću od bijele čokolade s bademima, narančom i chilly papričicom, prelivene tamnom čokoladom i jednostavne za pripremu

Gušti u ljubavnim tartufima

Za Sv. Valentina iznenadi svoju ljubav ovim slatkim tartufima s mekim unutarnjim dijelom od bijele čokolade s bademima, narančom i chilly papričicom, prelivenim izvana tamnom čokoladom.

Nije ih teško napraviti, a zasigurno će osobi kojoj ih pripremiš biti draže i ukusnije nego kupljena gotova čokolada. Nije bez veze stara izreka da ljubav ide kroz želudac.

Sastojci za cca 30 komada

  • 200 g bijele čokolade
  • 120 g slatkog vrhnja
  • 2 jušne žlice putra
  • 2 žlice šećera
  • 200 g badema
  • 1 chilly papričica
  • iscijeđeni sok ½ naranče
  • 1 žličica naribane korice od naranče
  • 1 jušna žlica rakije medice
  • 300 gr tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti tartufe od čokolade!

Priprema s guštom

  1. Bademe prelij vrelom vodom i ostavi ih da odstoje 5 minuta. Iscijedi vodu i uz pomoć noža im oguli kožicu. Ovo je vrlo jednostavno jer se kožica s vrelom vodom odvojila, dovoljno je samo zarezati kožicu i istisnuti sredinu. Kad ih očistiš, osuši ih uz pomoć kuhinjskog papira.
  2. Stavi u posudu dvije žlice putra, dvije žlice šećera i slatko vrhnje i miješaj sve dok ne zakuha. Kad zakuha, nakon jedne minute skini s vatre i ostavi da se ohladi pet minuta.
  3. Bijelu čokoladu razlomi na kockice i dodaj u smjesu od vrhnja i putra. Miješaj dok čokolada ne bude do kraja otopljena.
  4. Iscijedi sok pola naranče i naribaj koricu naranče. Pomiješaj sok od naranče s rakijom i koricom, dobro izmiješaj i dodaj smjesi od čokolade i vrhnja.
  5. Raspolovi chilla papručicu i izvadi joj sjemenke (sjemenke ne koristiš u ovom receptu jer bi bilo prepapreno, cilj je dobiti sam malo ''spicy'' notu). Nasjeckaj chilly što sitnije možeš.
  6. Bademe i chilly papričicu stavi u bledner i izmiksaj na sitno.
  7. Izmiksane bademe dodaj smjesi od vrhnja, čokolade i naranče. Sve dobro izmiješaj da dobiješ kompaktnu smjesu.
  8. Rasporedi u nižu posudu i stavi u hladnjak da se dobro ohladi i stvrdne (2 do 3 sata), ili u zamrzivač na 1 sat, ako nemaš strpljenja.
  9. Na pari (bagno maria) istopi tamnu čokoladu (možeš koristiti i bijelu čokoladu ako želiš). Pazi da ti u stanu nije previše toplo, najbolje je da bude 13-14 stupnjeva kako se u daljnjem postupku ne bi sve rastopilo (obuci jaknu, otvori prozore ili upali klimu na hlađenje i budi brza).
  10. Izvadi smjesu iz hladnjaka i rukama brzo oblikuj kuglice promjera 2 centimetra i pazi da se od toplih ruku ne rastope i izgube formu. Zatim ih, ako su se kuglice previše ugrijale, vrati ponovo u hladnjak da se malo ohlade.
  11. Umoči kuglice jednu po jednu u čokoladu i pažljivo izvadi uz pomoć drvenog štapića (ili vilice). Stavi na rešetku da se tartufi ocijede od viška čokolade. Možda neće biti savršenog oblika, ali će biti sočni i napravljeni s ljubavlju.
  12. Čuvaj ih na hladnom mjestu da se ne rastope, najviše tri dana, ako toliko izdrže.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.