Juha od riže i boba

Juha od riže i boba

juha od riže i boba


stranica OD

Guštaj s Marinelom u juhi od riže i boba

Iako namirnice postaju sve skuplje, Marinela ti redovito donosi recepte za zdrava i ukusna jela, koja možeš pripremiti s malo novaca i mašte. Ovaj put to je fina gusta juha od riže i boba, za kojeg kaže da je jedno od rijetkih povrća koje drži u svom zamrzivaču

Gušti u juhi od riže i boba

Recesija je, kažu hrana je sve skuplja i skuplja, no unatoč tome uz malo volje i mašte mogu se osmisliti jeftina i brza, ali vrlo ukusna jela. Bob je jedno od rijetkih povrća koje se može pronaći u mojem zamrzivaču. Jednako je dobar i svjež i zamrznut, a i sušeni. Kad mu je sezona (u svibnju su najbolji) i dok se još uvijek može na placu pronaći mladi bob, kupim nekoliko kila više i onda provedem cijelo popodne u ljuštenju. Odmah ga zamrznem i kad dođe hladno vrijeme, obavezno ga koristim u raznim maneštrama i juhama.

Da li si ikad probao juhu od riže? Ako nisi, probaj ovu gustu krem juhu gotovo baršunaste teksture.

Sastojci za 4 osobe

  • 100 gr riže arborio 
  • ½ kg smrznutog boba
  • 1 grančica timijana
  • 1 i ½ l povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje
  • kurkuma
  • chilly papričica
  • sol

Za povrtni temeljac:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 češanj češnjaka1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 litre vode

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od riže i boba!

Priprema s guštom

  1. Stavi kuhati bob u dosta slane vode na 30 minuta.
  2. Operi i oguli korijen peršina i luk. Očisti i nareži na tri komada poriluk i mrkvu. Stavi kuhati u 2 litre vode. Temeljac kuhaj bez soli. Dok se kuha, odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ bistar temeljac. Izvadi povrće iz temeljca.
  3. Kad je bob gotov, zareži svaku bobicu s jedne strane nožem, očisti ga od opne i ostavi sa strane.
  4. Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu minutu dvije neprestano miješajući. Zatim joj dodaj povrtni temeljac u količini da pokrije rižu, pričekaj da ispari i pa dodaj ostatak temeljca. Dodaj 1 čajnu žličicu kurkume (od koje ćeš dobiti lijepu žutu boju i finu aromu).
  5. Kad je riža kuhana (probaj povremeno) izmiksaj juhu sa štapnim mikserom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj sol i malo chilly papričice po želji.
  6. Vruću juhu posluži u tanjure. Dodaj joj očišćeni bob i začini listićima svježeg timijana te s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Uz ovo jelo dobro bi došla čašica sauvignon blanca.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

O autoru

Marinela Prodan Marinela Prodan

Najzdravija navika: Puno se smijem i ne preskačem obroke

Volim jesti: S guštom! Svaka namirnica može biti dobra ako se dobro pripremi

Volim piti: Vodu i dobra vina


  • vdanny
    11. 02. 2011. u 19:34
    juha je odlična, jedva čekam tvoj novi recept :)