Zdravlje 11. ožujka 2011.

Tri tipa pušača

Dpv2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ponosan, skrušen ili površan pušač? Pročitaj opise ova tri tipa pušača iz knjige "Dan koji će vam promijeniti život" Diane Pečkaj Vuković i saznaj na koji način svaki tip doživljava svoju ovisnost, koliko je ona duboka, ali i koji je najlakši način da ju pobjedi

Novinarka, spisateljica i scenaristica nekoliko hrvatskih telenovela Diana Pečkaj Vuković u knjizi "Dan koji će vam promijeniti život", objavljenoj 2006. u izdanju Planetopije, opisala je svoje iskustvo prestanka pušenja.

Pušila je dvadesetak godina i to, kako sama kaže, zaista žestoko i ozbiljno, puno i stalno, bez prekida.

'Nepušenje donosi osjećaj slobode i navalu energije'

"Oslobodila sam se prije osam godina", priča, ''a proces prestanka pušenja teško je opisati u par rečenica, upravo sam zato i napisala knjigu. Potrebno je napraviti jednu unutarnju pripremu, preispitati i promijeniti svoj stav prema pušenju i shvatiti što ono zapravo je. Treba biti spreman poraditi na sebi. Najviše su mi pomogle lijepe stvari koje su mi se počele događati već prvog dana nepušenja i prekrasan osjećaj slobode kojeg tako dugo nisam imala. Kad sam to osjetila, nije bilo šanse da se vratim u okove ovisnosti.''

Dijana kaže kako se još uvijek vrlo dobro sjeća vremena u kojem je pušila, velikog razdoblja njezinog života kada je sve bilo povezano s cigaretom i kad ništa bez nje nije imalo smisla. I sada se, nakon osam godina, raduje što je izašla iz tog iscrpljujućeg kruga i stalne prisile da uvlači otrovni dim u svoje tijelo.

Pušačima i onima koji bi željeli prestati pušiti poručuje:

''Pušači često misle da im život bez cigarete neće imati nikakvog smisla. Istina je upravo suprotna, otvorit će ti se sasvim novi vidici, ponovo ćeš dobiti onaj dobar osjećaj slobode i mira i golemu količinu energije, i fizičke i mentalne. Razdoblje odvikavanja ne mora biti ni teško ni mučno, a rezultat koji ćeš dobiti je vrijedan svakog truda. I više od toga!''

Donosimo ti poglavlje iz njezine knjige "Dan koji će vam promijeniti život" u kojem su opisani osnovni tipovi pušača. Otkrij koji si tip i pronađi savjete kako se riješiti ovisnosti:

Tri vrste pušača

Za bolje razumijevanje obrazaca razmišljanja i osjećaja kojima ćemo se baviti u nastavku, treba reći da nisu svi pušači isti. Koliko tko popuši cigareta manje je važno, presudan je stav koji imaš prema pušenju i kako se, shodno tome, ponašaš. Smatram da je vrlo važno da na početku našeg druženja uvidiš koja si  vrsta pušača kako bi posebno obratio pažnju na onaj vid pripreme koji za tebe ima veći učinak i značaj.

Opažam da postoje tri vrste pušača: ponosni, skrušeni i površni.

Skrušeni pušači

Uza sve muke koje pušenje donosi, ova vrsta pušača ima još jednu dodatnu i to veliki muku: grižnju savjesti. Ja sam pripadala ovoj grupi. Skrušeni pušači se mogu prisjetiti kako je to razmišljati kao nepušač i u tim im se trenucima pušenje pokazuje u svom pravom svjetlu i duboko ih uznemiruje. Da bi odagnali takve uznemirujuće misli, puše još više, često izuzetno mnogo.

Oni su donekle svjesni štetnosti svojeg ponašanja i na zdravlje i na okolinu. Slute koliko gube od života i to ih muči. Žele prestati. Nastoje se svladati i ne pušiti u situacijama kad to nije primjereno ili kad bi moglo nekome smetati.

Kad dođu u goste, ne vade odmah cigarete i upaljač kao ponosni pušači, nego najprije pitaju smije li se pušiti, ili odmah daju do znanja da će pušiti na balkonu. Time uvijek stavljaju svog domaćina u nemoguću situaciju da bira između dvije podjednako nelagodne opcije: da se, gledajući svoga gosta kroz vrata balkona kako se smrzava u košulji, osjeća kao nečovjek, ili da dopusti gostu pušaču da proizvodi otrovni dim, na primjer u kuhinji u kojoj obitelj svakodnevno spravlja jelo, i ostavi užasan miris koji će se tamo zadržati još danima.

Skrušeni pušači rade ustupke nepušačima i pokušavaju se svladati, ali su često zbog toga na njih ljuti. Za razliku od ponosnih pušača, kad ne smiju pušiti, ne mrze druge nego sebe što su se uopće doveli u ovakvu situaciju.

Skrušeni pušači ponekad zavide nepušačima na njihovoj slobodi i nevezanosti, a kad čuju da je netko prestao, zainteresirani su i žele o tome razgovarati. Među ovom vrstom pušača ima najviše onih koji se odlučuju prestati i koji su u potrazi za učinkovitom metodom.

Kako mnogo i često razmišljaju o prestanku pušenja, kod njih se ponekad desi (kao uostalom kod mene) da cijeli ovaj spoznajno-osjećajni proces odvikavanja prođu spontano. Jednom kad prestanu, vrlo brzo jako zavole svoju novostečenu slobodu i uživaju u novoj kvaliteti življenja.

Budući da na mentalnoj razini uglavnom već znaju što pušenje zapravo jest, kod njih dominira problem emocionalne vezanosti. Zato, ako se prepoznaš u ovom opisu, otvori se posebno za drugi dio knjige u kojemu govorimo o emocionalnim i duhovnim aspektima pušenja i njihovu rastvaranju. Vrlo je važno da shvatiš važnost praštanja samom sebi, što opisujem u dijelu o duhovnoj pripremi.

Površni pušači

Stavovi i ponašanja ove skupine pušača ne mogu se tako jednoznačno opisati, niti pokazuju takvu pravilnost kao prethodne dvije skupine. Kod njih se povremeno javljaju obrasci ponašanja dviju već opisanih vrsta, ali ne dosljedno i s mnogim otklonima. No kod njih se ti obrasci i stavovi nisu u tolikoj mjeri učvrstili da bi postali dominantni, pa kako nemaju poseban značaj, jedino se kod ove vrste pušača, ali samo uvjetno, slažem s upotrebom izraza ''štetna navika''.

Površni pušači nisu oko pušenja izgradili takav mentalni bedem kao ponosni pušači, niti su se toliko emocionalno vezali kao skrušeni. Ne razmišljaju mnogo o pušenju, ne preispituju se mnogo pa čak nisu osjetljivi na kritike. Čini se da imaju nekakvu kontrolu nad žudnjom za cigaretom, pa mogu bez problema apstinirali nekoliko dana ili tjedana, čak mjeseci. Njima nije svaka aktivnost duboko povezana s pušenjem.

U ovu skupinu spadaju i oni pušači koji puše povremeno, samo navečer ili uz alkoholno piće...

Površni pušači mogu najlakše prestati s pušenjem, ali mu se vrlo često ponovno vraćaju. Ili pak puše čitav život, promjenjivim intenzitetom, bez posebne vezanosti za uobičajene modele ovisničkog ponašanja. Ako mogu, zapale, ako ne, ne, i ne uzrujavaju se oko toga.

Ako ti se čini da pripadaš ovoj skupini i želiš učiniti nešto jako dobro za svoj život, imaš velike šanse, a vjeruj da će te prednosti nepušenja iznenaditi.

Dobro prouči sve aspekte opisane u poglavljima koja slijede, a najzanimljivije će ti sigurno biti ono o rješavanju problema tjelesne ovisnosti.

Jesi li se prepoznao? Kojoj vrsti pušača pripadaš? Moguće je da kod sebe primijetiš značajke čak dviju skupina, ali mislim da ćeš moći utvrditi koje prevladavaju. Ako ipak nisi siguran, onda s ovim novim spoznajama nekoliko dana promatraj sebe, zapažaj svoje reakcije i osjećaje i vjerojatno ćeš prepoznati one koje prevladavaju.

Više info: www.planetopija.hr

Ponosni pušači

Ovisnost stvara mehanizme, zlorabeći um i emocije pušača, da bi sama sebi osigurala opstanak. Kod ponosnih pušača ona je u tome najviše uspjela.

Ponosni pušači o svojoj ovisnosti o cigaretama imaju najiskrivljeniju sliku. Pušenju često daju poseban značaj, pa čak uzvišeno mjesto u životu. Već su zaboravili da postoji i ono drukčije (nepušačko) stanje, pa pušenje smatraju jedinim mogućim i prihvatljivim izborom. Pušenje je njihova životna filozofija.

Njih je, pretpostavljam, najmanje među čitateljima ove knjige jer su uvjereni da je, po svim kriterijima, pušenje uglavnom prihvatljivo i ne osjećaju neku posebnu želju da prestanu.

Želja se ipak ponekad javi osjete li ozbiljnije zdravstvene tegobe, no takve uznemirujuće misli brzo eliminiraju povećanom dozom nikotina. To su oni koji najžešće brane svoje pravo na pušenje, pa to redovito čine i kad su među nepušačima, čak djecom, a uznemirujuće moralne dvojbe odlučno potiskuju u sebi. Puše za vrijeme sastanka ili u lokalima, smatrajući da je to njihovo neupitno pravo, a svi koji su u njihovoj blizini mogu birati jedino hoće li udisati njihov smrdljivi dim ili će otići, jer se ne žele suzdržavati zbog drugih.

Upravo zbog toga, prigovore osjećaju kao neposredan napad na vlastitu osobnost. A kad ne mogu pušiti, mrze sve oko sebe. Najzaslužniji su za negativnu slikuo pušačima kao o bezobzirnim i sebičnim osobama.

Najsretniji su u društvu istomišljenika jer imaju snažan osjećaj međusobne povezanosti i dojam da su osobiti i u neku ruku nadmoćni nad nepušačima. Nepušači su im uglavnom dosadnjakovići bez duha, a bivše pušače smatraju posebnim gnjavatorima, čak izdajicama. Ponekad to preraste u aroganciju, što je, pretpostavljam, njihov način izbjegavanja iskrenosti prema sebi samima.

Ponosnim pušačima život je najteže opterećen pušenjem i stoga su, nažalost, najviše zakinuti za druge užitke što za posljedicu opet ima da se u njihovim očima vrijednost pušenja povećava. Teško ih je pridobiti i motivirati da prestanu. Pristupi koji se temelje na zdravstvenim razlozima, ili koji nepušenje predstavljaju kao nešto moderno u današnje vrijeme, kod njih ne prolaze. Na njih odgovaraju kako ih uopće ne zanima ni ljepota, ni privlačnost, a pogotovo biti u trendu. Oni su iznad toga. Glavni im je užitak pušenje, a sve je drugo manje važno.

Ako se prepoznaješ u ovom opisu, onda znaš da smo sad ti i ja na skliskom terenu. Vjerojatno imaš otpor prema ovome što čitaš i sasvim sigurno ti se ne sviđa. No, ipak čitaš i to je dobar znak, a ja duboko vjerujem da i ti možeš poželjeti prestati pušiti.

Nastaviš li čitati ovu knjigu, posebno se otvori mislima koje razrađujem u ovom dijelu knjige - mentalna priprema. Intelektualno rastakanje ovisnosti i rušenje granitne mentalne pušačke konstrukcije, najviše ti treba.

A kad se rodi želja da se izliječiš, kod tebe će upravo um odigrati glavnu ulogu. U prvo vrijeme nepušenja osjećat ćeš veliku prazninu i trebat će ti nešto više vremena da zavoliš nepušački život. Radi na sebi ustrajno i koncentrirano prema mojim prijedlozima. I budi strpljiv sa samim sobom. Uskoro će ti se otvoriti sasvim novi vidici!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      bobson

      naravno,ako zelite da vam pomognem KUPITE moju knjigu i ja cu vam onda drage volje pomoci samo vi KUPITE....nemogu vjerovat svi gledaju samo zaradu danas...da bi netko nekom pomogao....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.