Hrana 12. veljače 2011.

Srca od čokolade

Dscf4122_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za Sv. Valentina Marinela ti je pripremila još jedan jednostavan recept! Kao što znaš, na taj dan najčešće se poklanja cvijeće, čestitke ili nešto čokoladno. U duhu tradicije evo i jednog čokoladnog recepta za Valentinovo. Srca od čokolade možeš napraviti za svega 30-ak kuna i njima iznenaditi svog partnera, prijatelja, obitelj ili kolege s posla

Gušti u čokoladnim srcima

Zašto baš čokoladna srca? Zato što su jednostavna za pripremu i ne zahtijevaju puno vremena, a napravljena su od sastojaka koje obično imamo u kući ili u obližnjem dućanu. Za 30-ak kuna i malo izdvojenog vremena, isprobaj recept i iznenadi one koje voliš!

Sastojci za cca 20 komada

  • 4 jaja
  • 80 g smeđeg šećera u prahu
  • 30 g kakaa u prahu
  • 100 g brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 70 g smeđeg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jušne žlice škroba
  • 1 jušna žlica putra
  • 100 g pistacija i/ili krokanta od lješnjaka
  • 300 g kvalitetne tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti srca od čokolade

Priprema s guštom

  1. Pistacije prelij vrelom vodom i ostavi ih da odstoje 5 minuta. Iscijedi vodu i uz pomoć noža im oguli kožicu. Ovo je vrlo jednostavno jer se kožica s vrelom vodom odvojila, dovoljno je samo zarezati kožicu i istisnuti sredinu. Kad su očišćeni, osuši ih uz pomoć kuhinjskog papira. Izreži ga nožem na sitne komadiće. Dobra opcija umjesto pistacija je i krokant od lješnjaka.
  2. Smeđi šećer u prahu dobit ćeš tako da običan smeđi šećer izmiksaš u blenderu.
  3. Brašno i kakao prosij kroz sito i promiješaj. Ostavi sa strane.
  4. U lim za pečenje stavi na dno papir za pečenje i namaži ga s malo putra.
  5. Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva.
  6. Jaja izmuti sa smeđim šećerom. Bitno je da jaja mutiš mikserom na najjačoj brzini najmanje 7-8 minuta. Dobit ćeš pjenastu, ali dosta čvrstu kompaktnu smjesu.
  7. Kad dobiješ pjenastu smjesu, uz pomoć špatule (nikako s mikserom!) polako i vrlo pažljivo umješaj dio po dio kakaa i brašna u smjesu od jaja.
  8. Izlij smjesu u lim za pečenje na papir za pečenje i peci 8 do 10 minuta.
  9. Kad je kolač gotov, izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
  10. U međuvremenu stavi kuhati 2 dl mlijeka sa smeđim šećerom i vanilin šećerom.
  11. U šalici izmiješaj dvije žlice škroba sa 0,5 dl hladnog mlijeka. Dodaj ostatku mlijeka kad zavrije i miješaj dok ne dobiješ gustu kompaktnu smjesu (kao za puding). Skini s vatre i dodaj žlicu putra i dobro promiješaj.
  12. Uz pomoć kalupa u obliku srca izreži srca od pečenog biskvita. Pažljivo da se ne raspadnu jer su jako mekani. Zatim ih uz pomoć oštrog noža pažljivo prereži na dva dijela.
  13. Na jednu polovicu prerezanog srca stavi jednu žlicu kreme od mlijeka i poklopi s drugom polovicom.
  14. Na pari (bagno maria) istopi tamnu čokoladu (možeš koristiti i bijelu čokoladu ako želiš).
  15. Umoči srca jednog po jednu u čokoladu i pažljivo izvadi uz pomoć vilice ili špatulice. Stavi na rešetku da se ocijede od viška čokolade.
  16. Druga varijanta bi bila da složiš sve kolačiće na veliki tanjur i uz pomoć žlice ih ravnomjerno pošpricaš tamnom čokoladom.
  17. Na vrh čokoladnih srca stavi nasjeckane pistacije ili krokante od lješnjaka.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.