Lagana pizza s matovilcem


stranica OD

Guštaj s Marinelom u laganoj pizzi s mozzarellom, ličkim škripavcem i matovilcem

Kako bi te razuvjerila da je pizza fast food, Marinela ti je pripremila zdravu verziju ovog jela. Umjesto uobičajene kombinacije sira i salame, isprobaj laganu pizzu s tijestom od integralnog brašna, mozzarellom, ličkim škripavcem i svježim matovilcem 

Gušti u laganoj pizzi

I pizza može biti lagano jelo. Na žalost, s obzirom na česte loše pripreme sa nekvalitetnim sirevima i salamama, uvriježeno je mišljenje da je pizza – fast food hrana. No pizza može biti puno više od toga, može biti ukusan, brz, lagan i zdrav obrok.

Sastojci za 4 osobe

  • 100 g matovilca
  • 250 g mozzarelle
  • 100 g ličkog škripavca
  • 50 g pršuta
  • 1 konzerva pelata
  • ½ kg integralnog brašna
  • 3,5 dl vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • maslinovo ulje
  • sol

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pizzu s mozzarellom, ličim škripavcem i matovilcem!

Priprema s guštom

  1. Prosij integralno brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 3 dl mlake vode i dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice soli i 2 jušne žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro izmiješaj. Ostavi da odstoji pola sata dok ne pripremiš ostale sastojke.
  2. Smjesa tijesta za pizzu mora biti dosta mekana. Na taj način će tijesto ostati izvana hrskavo, a iznutra mekano kad se ispeče. Neka te ne zabrinjava što nije savršenog oblika, jer će biti odličnog okusa.
  3. Operi i očisti matovilac i ostavi ga sa strane da se posuši.
  4. Mozzarellu nasjeckaj na komadiće promjera 2 cm.
  5. Naribaj lički škripavac .
  6. Pršut nareži na trakice debljine pola centimetra.
  7. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva.
  8. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
  9. Odstajalo tijesto premaži s 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Možeš napraviti i više manjih pizza ako želiš.
  10. Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto poprimi zlatno žutu boju (nakon cca 6-7 minuta ovisno o debljini tijesta) izvadi ga iz pećnice i premaži ga pelatima. Stavi u pećnicu još 2-3 minute.
  11. Izvadi iz pećnice i na još vruće tijesto ravnomjerno rasporedi svježu mozzarellu, lički škripavac, zatim komadiće pršuta te na vrhu matovilac. Na matovilac stavi nekoliko kapi maslinovog ulja i malo soli. Posluži vruće!

Uz ovakvu pizzu dobro ide čašica lakšeg cabernet sauvignona. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

O autoru

Marinela Prodan Marinela Prodan

Najzdravija navika: Puno se smijem i ne preskačem obroke

Volim jesti: S guštom! Svaka namirnica može biti dobra ako se dobro pripremi

Volim piti: Vodu i dobra vina


  • Valkira
    28. 02. 2011. u 00:46
    Velika pohvala na ideji!
  • freckles
    21. 02. 2011. u 11:20
    Odličan recept, odlična pizza! Marinela, molim te još ovakvih jednostavnih i pristupačnih recepata! :)
  • kaomore
    18. 02. 2011. u 15:57
    upravo to jedem. tijesto je super hrskavo izvana, a unutra mekano (SVE POHVALE!!! KONAČNO RECEPT KOJI VRIJEDI!) ja sam jedino u pelate stavila još origano i svježi bosiljak i češnjak. finooo. umjesto matovilca stavila rikulu jer sam već to jela jedamput u nekoj pizzeriji. super!