Hrana 23. veljače 2011.

Roza zamotuljci s piletinom i skutom

Dscf4313_2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno se pitaš kako napraviti dobru večeru uz malo novca, a da ipak razveseliš i iznenadiš svoju dragu ili dragog, i uz to ne potrošiš previše novca…E pa moguće je. Nešto manje od 70 kuna, malo mašte, pašte, cikle te piletine i jedan Rose' Kutjevo pomoći će ti u tome. Isprobaj recept za roza zamotuljke s piletinom, pistacijama i pršutom

Zašto baš rose' uz ovo jelo? Ako si početnik u vinskom svijetu napravi mali odmak od bijelog i crnog i probaj nešto drugačije. Rose - svježe, lagano vino prepoznatljivih voćnih aroma jagode odgovarat će svakom nepcu. Iako ga je najveći gušt popiti u tople ljetne večeri na balkonu i u ovo zimsko doba itekako dobro ide uz lagane večere poput ove.

S ovom količinom sastojaka ovo jelo može biti itekako bogata večera za dvoje ili pak predjelo za četiri osobe.

Sastojci za 2 osobe

  • 140 g brašna
  • 1 svježa cikla
  • 1 jaje
  • 800 g piletine s kostima
  • 1 poriluk
  • 1 mrkva
  • 20 listova mladog špinata
  • 20 kom pistacija
  • 5 dag pršuta
  • 100 g kravlje skute
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • muškatni oraščić
  • 1 žumanjak
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice putra

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti roza zamotuljke s piletinom, pistacijama i pršutom!

Priprema s guštom

  1. Pistacije prelij vrelom vodom i ostavi ih da odstoje 5 minuta. Iscijedi vodu i uz pomoć noža oguli im kožicu. Ovo je vrlo jednostavno jer se kožica s vrelom vodom odvojila, dovoljno je samo zarezati kožicu i istisnuti sredinu. Kad si ih očistila, osuši ih uz pomoć kuhinjskog papira. Izreži ih nožem na sitne komadiće.
  2. Izreži pršut na sitne komadiće veličine oko 5 milimetara.
  3. Operi špinat. Odvoji listove od stabljika. Listove ostavi da se posuše na kuhinjskom papiru. (Špinat mora biti mlad tako da mu je dovoljno jedna do dvije minute kuhanja da bude mekan.)
  4. Operi i oguli ciklu, isjeckaj na sitne komadiće. Izmiksaj u blenderu. Iscijedi kroz sito sok. Sok ostavi sa strane jer ćeš ga dodati u tijesto i tako dobiti lijepu roza boju.
  5. Kad radiš bilo kakvo tijesto za paštu, možeš se uvijek rukovoditi da na cca 100 gr brašna ide 1 jaje, malo soli te par kapi maslinovog ulja kako bi tijesto postalo elastičnije. Prosij brašno i stavi ga na padelu tako da u sredini napraviš rupu i staviš jaje i malo soli i 1 žličicu maslinovog ulja. Jaje razmuti s vilicom i šolako mu dodaj brašno počevši s ruba kupa. Polako dodaj dok mutiš sok od cikle. Kružnim pokretima vilicom muti brašno i jaje i ciklu sve dok smjesa ne postane homogena. Zatim ostatak brašna koji je ostao na rubu ravnomjerno rasporedi preko homogene smjese počevši od rubova kupa prema sredini. Zatim rukama s donje strane stisni i oblikuj lopticu. Rukama mijesi smjesu nekoliko minuta. Lopticu od tijesta zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odstoji  pola sata.
  6. U međuvremenu odvoji kosti od mesa piletine. Kosti stavi kuhati zajedno s komadićima poriluka i mrkve, te tako napravi temeljac. Povremeno s površine poskidaj prljavštinu i masnoću tako da temeljac ostane čist. Kuhaj oko 40 minuta. Skini s vatre i procijedi.
  7. Meso koje si odovojila s kostiju izreži na komadiće veličine cca 2 cm i stavi kuhati 3-4 minute u procijeđeni temeljac dok ne postane bijelo. Izvadi i ponovo procijedi temeljac. Skuhanu piletinu izmiksaj sa 10 ml maslinovog ulja i 60 ml temeljca iz pomoć štapnog miksera dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Smjesu od mesa pomiješaj s razmrvljenom kravljom skutom. Dodaj sol, papar i muškatni orašćić po želji te umuti jedan žumanjak i dodaj još 2 žlice maslinovog ulja.. Sve dobro izmiješaj.
  8. Stavi kuhati vodu, a kad zakuha dodaj 2 jušne žlice soli. Razvaljaj tijesto na tanko povremeno dodajući brašno na površinu da se ne zalijepi. Tijesto razvaljaj na debljinu 1,5 mm, širnie cca 30x30 cm (kao kad radiš lazanje). Ja sam je uspjela skuhati u jednom komadu, no ako ti je lakše raspodjeli je na nekoliko manjih dijelova veličine 15x20 cm pa ćeš ih kasnije kad kreneš oblikovati zamotuljke posložiti tako budu jedan do drugog da izgledaju kao jedan komad.
  9. Kad je voda zakuhala kratko stavi tjesteninu da se ofuri, 1 do 2 minute će biti dovoljno dok se ne digne na površinu jer je tijesto svježe. Zatim je brzo baci u hladnu vodu pa posušite.
  10. Ohlađenu i posušenu tjesteninu (ne smije biti mokra) složi na krpu. Zatim na nju posloži listove mladog špinata. Kremu od piletine i skute stavi u vrećicu za zamrzavanje, odreži joj jedan kraj i ravnomjerno istisni i rasporedi preko špinata. Preko kreme od piletine i skute rasporedi ravnomjerno komadiće pistacija i pršuta. Zarolaj uz pomoć krpe s jednog kraja na drugi. 
  11. Zatim zamotuljke dobro zamotaj dva puta u kvalitetnu pvc prozirnu foliju (koja se može koristiti u mikrovalnoj). Dobro zatvori krajeve da voda ne bi ulazila unutra. U široku posudu stavi vodu neka bude cijelo vrijeme od 60 do maksimalno 80 stupnjeva. Unutra stavi zamotuljak s folijom i tako grij nekih deset minuta. Zatim ga izvadi i ostavi da se lagano ohladi. Skini foliju. 
  12. Dok se zamotuljak kuha, pripremi umak. Razreži komadiće putra (2 žlice) i dodaj prvih nekoliko komadića s 1 žličicom vode i otapaj na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Postepeno kako se tope dodaj ostatak putra. Putar ne smije zakuhati! Mora ostati bijel kao krema. Zatim mu dodaj 60 ml slatkog vrhnja, soli i 20 ml temeljca. Dobro promiješaj, ugrij nekoliko minuta na laganoj vatri, ali da ne zakuha. Dobit ćeš lagani umak koji će ti poslužiti kao podloga za zamotuljke.
  13. Zamotuljke izreži na komadiće debljine 2 cm. Na tanjur stavi nekoliko žlica umaka od putra. Zatim stavi zamotuljke i serviraj toplo. Dobar tek!

Uz ovo jelo posluži Rose' Kutjevo (ohlađen na 12 stupnjeva).

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.