Hrana 26. ožujka 2011.

Rižoto s limunom i piletinom

202_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi znamo da su med i limun tradicionalno dobra kombinacija u slatkim jelima i napicima. No jednako tako mogu se dobro iskombinirati sa raznim slanim jelima. Evo prijedloga za ručak: rižoto s limunom i sirom grana padanom te piletinom karameliziranom u medu i soku od limuna

Ovo jelo posluži uz čašu dobrog vina Graševine DeGotho, Kutjevo, berba 2008 koje savršeno paše uz note citrusa i meda.

Sastojci za 4 osobe

Za rižoto:

  • 350 g riže arborio
  • 500 g pilećih prsa s kostima
  • 3 žlice meda od akacije
  • 2 limuna
  • 100 g grana padano sira
  • 50 ml bijelog vina
  • 4 grančice timijana
  • Maslinovo ulje
  • 1 žlica putra
  • Sol, papar

Za povrtni temeljac za rižoto:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 2 mrkve

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižoto s limunom i piletinu u medu!

Priprema s guštom

  • Pileća prsa odvoji od kostiju i razreži na komadiće veličine oko 2 cm.
  • Iscijedi sok od jednog i pol limuna. Drugu polovicu limuna izreži na tanke kriške.
  • Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, korijen peršina, luk i poriluk i kosti od piletine. Kuhaj pola sata dok ne pripremiš ostale namirnice, a onda izvadi povrće i kosti iz temeljca. Dok se kuha odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ bistar temeljac. Nemoj ga soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
  • U međuvremenu, na dvije žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljaci 50 ml bijelog vina. Kad dodaješ vino u hranu, kod kuhanja pripazi da dodaješ dobro vino, jer ako ako dodaš loše vino - jelo može biti upropašteno. U ovom slučaju možeš slobodno dodati 50 ml graševine de Gotho u rižoto.
  • Temeljca dodaj u količini dovoljnoj da prekrije rižu i povremeno miješaj. Dodaj soli po želji, ali nemoj pretjerati. Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana skoro al dente, ali ne do kraja jer još moraš pripremiti piletinu. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. Probaj rižoto svako malo kad ispari voda da ga ne prekuhaš.
  • U međuvremenu zagrij na jakoj vatri 5-6 žlica maslinovog ulja, dovoljno da pokrije dno posude. Kad je ulje zagrijano dodaj komadiće piletine. Ostavi da dobije boju s jedne strane i zatim je okreni da sa svih strana dobije boju.
  • Smanji na srednju vatru. Posoli popapri. Dodaj listiće timijana. Dodaj sok od pola limuna i kriške limuna. Sve dobro promiješaj.
  • Odmah nakon toga dodaj piletini uz neprestano miješanje tri žlice meda od akacije. Miješaj dok se karamelizira, odnosno dok ne ispari sok od limuna s medom. Sve ovo traje oko tri četiri minute.
  • Skini s vatre i dovrši rižu tako da joj dodaš sok od jednog limuna. Dobro promiješaj i nakon oko 2 minute dodaj joj putar i naribani sir grana padano. Sve još jednom dobro promiješaj i posluži na tanjur. Na rižu stavi komadiće piletine. Dodaj pokoju kap maslinovog ulja te nekoliko listića svježeg timijana

Posluži odmah i uživaj u finom jelu uz Graševinu de Gotho.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.