Fitness 21. kolovoza 2016.

"Iako vježbam, trbuh mi je i dalje mlohav, ima li pomoći?"

Mlohavi_Trbuh_Uteg
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Našu čitateljicu Ivu brine mlohavi trbuh kojeg se ne može riješiti unatoč redovitoj tjelovježbi. Iako svakodnevno vježba pilates po 60 minuta i brzo hoda još 60 minuta na trbuhu ne vidi rezultate vježbanja.

Iva za sebe kaže da je u dobroj kondiciji i vježbanje joj nije problem, ali pomoć je potražila zbog mlohavog trbuha kojeg se nikako ne može riješiti.  Iva ima 46 godina, visoka je 163 cm i ima 65 kilograma. Do sada je smršavila oko 4 kilograma u mjesec dana uz reduciranu prehranu (mediteranska dijeta), a u planu joj je skinuti još 4-5 kilograma.

'Najveći problem mi je donji dio abdomena, mlohav je, mada radim dosta vježbi za taj dio. Ima li za taj dio lijeka i koliko otprilike traje učvršćivanje trbuha' , pitala je Iva.

Mišljenje trenera Branimira Vajde

Ne znam točno je li to tkivo nakupina lokalizirane masti ili sindrom viseće kože. Pretpostavljam glede kondicije i napora koji ulažeš da se radi o sindromu viseće kože.

Većina pitanja vezana uz približavanje ljeta su kako pripremiti svoju kožu da bude glatka, zategnuta i njegovana. Razni programi i dijete utjecali su na smanjenje tjelesne težine, ali problem viseće kože nakon gubitka težine često ostaje neriješen.

Osobe koje naglo gube na tjelesnoj težini suočavaju se s problemom kože koja ne može pratiti obujam tijela, prelijeva se preko odjeće i nakon svih odricanja ostaje bolan problem. Proizvođači krema, losiona i ostalih preparata garantiraju željenu transformaciju. Razni fitness gurui obećavaju da će radom tih mišićnih skupina zategnuti baš taj dio koji te iritira, baš to mi je najslađi odgovor na koji sam naišao.

Koža - najveći organ

Koža je puno kompleksniji organ od onog što se prikazuje. Ona je najveći organ u ljudskom tijelu. Osoba s težinom od 68 kg ima oko 1.7 metar kvadratni kože, koja teži oko 4,5 kg.

Koža je napravljena od tri sloja: epidermis, dermis i potkožne materije. Jedan centimetar kvadratni kože sadrži oko četiri i pol milijuna stanica. Moramo još dodati masne nakupine, depoe šećera i živčane završetke i dobijemo jako kompleksan organ kojem je potrebna unutarnja i vanjska briga. Kada napravimo ravnotežu svih pozitivnih utjecaja na kožu, dobiti ćemo i rezultat zategnutosti kože.

Aerobne vježbe ne daju rezultate

Važno je znati da se koža ne tonira, već mišići. Ako dodaš mišiće na problematične dijelove tijela, tonirala si muskulaturu, ali nisi smanjila volumen kože. Koža se zbog povećanja tonusa mišića, rasporedi oko tog mjesta, ali ne mijenja volumen. Možeš trčati, plivati, voziti bicikl do granice iscrpljenosti, ali kožu nećeš zategnuti u kratkom roku. Aerobne vježbe također ne daju željene rezultate kod smanjenja viseće kože.

Ozljeda uzrokovana opeklinom, najbolje pokazuje koliko koža ima snažan sistem kontrakcije i regeneracije. Tijekom ozljede od opekline, reakcija može biti toliko jaka da rubove ozlijeđene kože možeš promatrati kako se radijalno šire od centra ozljede. Rubovi ozlijeđene kože ukazuju na snagu kožne kontrakcije i mogućnost zatezanja iste.

Ostao je problem elasticiteta. Kako visećoj koži vratiti elastičnost? Moguće je, ali ako želiš brze rezultate, posjeti estetskog kirurga. Kvalitetniji i trajniji put je pronaći svoj stil u prehrani, vježbanju i tretmani za povećanje mikrocirkulacije. Preporučam da viseću kožu doživiš kao nagradu za dobar posao koji si napravila jer si smršavila.

Ne žuri, za stalnu transformaciju treba vremena jer za svaku promjenu na tijelu, mozak treba minimalno dva mjeseca da je zapamti.

Estetske operacije

Ako si se odlučila na estetsku operaciju, danas zbilja imaš izbora i takav tip operacije se izvodi s velikim postotkom uspješnosti. Imao sam priliku raditi s osobama nakon estetskih operacija kojima sam tretirao ožiljak i zbilja lijepo izgleda.

Međutim, zamka leži u tvom organizmu. Ako si prebrzo smršavila, tijelo pamti odakle si krenula i želi se što prije vratiti u prvobitno stanje. Tijelo u koje se unosi manje kalorija nego inače, to novo stanje shvaća kao stres na organizam.

U normalnim uvjetima tijelo taloži oko 30 posto prekomjernog unosa kalorija. U stresnim stanjima tijelo gomila i do 70 posto jer se želi što prije izvući iz stanja deficita energije i napuniti depoe za sljedeće stresno stanje. Zato nakon gubitka kilograma ne žuri s operativnim zahvatima, a ukoliko si bila na njemu, pridržavaj se tjelovježbe i gubitka kalorija nakon operativnih zahvata.

Koži za zatezanje treba vitamin C

Gledano biološki koži za zatezanje treba adekvatni postotak bakra i vitamina C. Bez povišene koncentracije navedenih elemenata ne možeš zategnuti kožu. Vitamin C uzimaj oralno jer se kroz kožu ne može apsorbirati zbog vrlo niskog pH indeksa (vitamin C je kiselina).

U kozmetičkim preparatima često nalazimo razne kiseline koje otklanjaju stare stanice i time zatežu kožu. Druge metode poput lasera, mikrovalova i zagrijavanja svjetlošću utječu na proizvodnju stanica za obnovu kože, fibroblasta gdje nastaju elastični dijelovi kože, kolagen i elastin. No te kozmetičke metode ne mogu utjecati na stvaranje pravilne strukture kože i pravilno vezivanje kolagena.

Čvrstinu i elasticitet koži daju nakupine kolagenih vlakana te elastična vlakna koja su položena okomito na površinu epidermisa i u spoju su sa dermoepidermalnom granicom. Fibroblasti, koji su odgovorni za stvaranje kolagenih i elastičnih vlakana, s vremenom počinju smanjivati svoju aktivnost i tada dolazi do poremećaja strukture snopova kolagena i do razdvajanja elastičnih vlakana i gubitka njihovog spoja s dermoepidermalnom granicom.

Rezultat tog procesa je pojava neelastične i negipke kože, bora i dr. Tako ''ulijenjene fibroblaste'' potrebno je stimulirati kako bi nastavili svoju prirodnu ulogu stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana.

LPG tretmani

LPG je razvio idealnu metodu takve stimulacije jer ona u biti predstavlja mikromasažu kože tijela. Postupkom mikromasaže ostvaruju se glavni preduvjeti za normalan rad fibroblasta. Odstranjuje se edemska međustanična tekućina, poboljšava otjecanje venske krvi i pritjecanje arterijske krvi. Kao neposrednu posljedicu imamo povećano stvaranje elastičnih i kolagenih vlakana te uspostavljanje normalne strukture kože.

Ovakve mehaničke stimulacije, iako rade na površini, djeluju duboko u samim stanicama gdje se mehanički impulsi pretvaraju u kemijsku aktivnost stanice. Taj proces nazivamo mehanotransdukcija. U takvom tretmanu se aktivira proizvodnja kolagena, te se koži vraća elasticitet i gipkost.

Kako sve ne bi ostalo na ''rekla-kazala'' i subjektivnom dojmu, provedena su brojna istraživanja na raznim sveučilištima diljem svijeta koja su nedvojbeno pokazala objektivne učinke ovakvog pristupa rješavanja problema viseće kože tijela.

Ciljanim vježbama toniramo mišiće

U Fitness kući Collum za dobivanje kvalitetnih i trajnih rezultata zatezanja kože kombiniramo dodatni unos vitamina C (jedan gram dnevno) i bakra s treninzima pomoću kojih toniramo muskulaturu zaduženu za oblik tijela, a aparatom Cellu M6i zatežemo viseću kožu.

Primjer, problem koji se često u ljetnim mjesecima ne može skriti odjećom jest viseća koža na stražnjoj strani nadlaktice. Ciljanim vježbama toniramo mišiće na tom predjelu. Treningom smo pokrenuli cirkulaciju unutar tog dijela, smanjili volumen vode i masti, te napravili pripremu za mikrocirkulaciju. Zatim LPG aparatom koji radi sve gore opisano tretiramo nadlaktice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zvonki
      Zvonki

      Najviše ćeš napraviti za sebe ako nastaviš brinuti o svom tijelu kao i do sada i zavoliš sebe takvu kakva jesi :)

    • Default avatar -
      MartyNik

      https://www.youtube.com/watch?v=IqKVlBesypc

    • Avatar angel13
      angel13

      gledam visinu i težinu...ja sam visoka 162 i imam 50 kg.43 godine...i nisam pre mršava tak da svaki comm je suvišan... .i.dakle o čemu pričamo???....ovdje postoji višak od samo nekih 15 kg....tolko na tu temo.............

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.