Zdravlje 13. svibnja 2016.

Mirisni savjeti protiv alergija

Aromateka-Petra1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eterična ulja blagotvorno djeluju na simptome alergija. Aromaterapeutkinja Petra Brzović kod akutnih alergija preporuča direktno inhaliranje ulja, dok se protiv hunjavice možeš boriti oblozima od hidrolata lavande i kamilice koji se stavljaju na oči

Holistička metoda liječenja

Petra Brzović, voditeljica Aromateke, hrvatskog proizvođača prirodnih aromaterapeutskih proizvoda, kaže kako pravilnom primjenom eteričnih ulja možeš ublažiti i ukloniti tegobe izazvane alergenima i uživati u proljetnim danima bez straha od napada kašlja, hunjavice ili curenja nosa.

Aromaterapija kao komplementarna holistička metoda liječenja brine o čovjeku na svim njegovim razinama - fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj. U tu svrhu koristi eterična ulja, lakohlapive tekuće supstance, ekstrahirane iz raznih dijelova bilja, poput lista, stabiljke, cvijeta ili korijena.

Čajevac i limun ublažavaju simptome alergija

'S obzirom na simptome, u aromaterapiji se za tretiranje alergija koriste ulja koja imaju protuupalno, astrigentno, antimikrobno, imunostimulirajuće te tonizirajuće i okrepljujuće djelovanje', objašnjava Petra.

Tu se ubrajaju njemačka i rimska kamilica, lavanda, mirta, paprena metvica, bor, jela, ružmarin, timijan i čajevac.

'Njemačka kamilica je osobito blagotvorna kada je alergija već prisutna jer ima snažan protuupalni učinak. Čajevac i limun jačaju tvoj imunološki sustav pa su također od velike pomoći kod alergija', kaže Petra.

Eterična ulja u slučaju alergije najbolje je koristiti u masaži, inhalacijama ili lokalnim utrljavanjem, a sve te metode mogu se primjenjivati i prije pojave alergije.

Lavandom protiv hunjavice

'Alergije su auto imuni poremećaji pa je potrebno pružiti podršku vlastitom imunološkom sustavu u obliku preventive, jednako kao i u samom jeku alergije. Što se tijelo ranije počne pripremati, to je veća vjerovatnost da će učinak biti bolji', kaže Petra.

'Kod akutnih stanja preporuča se direktno inhaliranje ulja, ili nanošenje mješavine eteričnih ulja u baznom ulju u području prsa i gornjeg dijela leđa.

Protiv hunjavice se možeš boriti stavljanjem obloga od blagih hidrolata lavande i kamilice na oči', savjetuje Petra i dodaje kako se u akutnim situacijama ulje treba koristiti barem dva puta dnevno, a pomoći može i inhalacija par kapi ulja nakapanog direktno na maramicu.

Ako imaš problema sa sezonskim alergijama dobro je svakodnevno koristiti eterična ulja u aroma lampama ili difuzorima.

Kamilica za najmlađe

Djeci koja pate od alergija, preporučuju se nježnija ulja, poput kamilice i lavande. Ako se koriste druga eterična ulja treba voditi računa o količini.

'Odrasla osoba mješavinu ulja za lokalno utrljavanje priprema tako da u 100 ml baznog ulja (badem, maslina, jojoba, marelica) doda 60 kapi eteričnih ulja. Za djecu treba napraviti mješavinu na način da se 20 kapi eterčnih ulja doda u 100 ml baznog ulja', govori Petra dodavši kako je jednako važno pažnju posvetiti i onome što se unosi organizam, jer pravilnim odabirom namirnica jača obrambeni mehanizam tijela.

Savjet za kraj! S obzirom da smo svi različiti, ulja koja nekome mogu donijeti znatno olakšanje drugoj osobi mogu pogoršati stanje. Petra zato preporuča da prvo napraviš test, primjerice inhaliraš određeno ulje, koji će pokazati kako tvoj organizam reagira na pojedini pripravak te da potražiš savjet kvalificiranog aromaterapeuta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Valkira
      Valkira

      Prilično preopćeniti tekst kojemu nedostaje osnovne informacije. Navoditi eu timijana, a ne napomenuti ništa o postojanju njegovih brojnih kemotipova od kojih je 8 glavnih?! Navesti eu lavande, a ne reći o kojoj lavandi se radi? Igrom slučaja i zbog neinformiranosti može, npr., trudnica nabasati na eu španjolske lavande. Isto vrijedi i za ružmarin: jedan kemotip ima povoljan utjecaj na rad jetre, drugi je koma za jetru, treći je analgetik. Npr., eu cimeta nema apsolutno nikakav utjecaj na smanjenje celulita, samo iziritira površinu kože, izazove reakciju crvenila, a potencijalno može učiniti i gore probleme. A upravo se zbog toga dodaje u razne pomade za tretiranje celulita -> jer se naoko vidi da se 'nešto zbiva' sa kožom. Da, zbiva se oštećenje kože. Da sumiram, treba sa puno više ozbiljnosti, temeljitosti i stručnosti pristupati ovakvim temama. Manje-više sve što nanesemo na kožu u roku par minuta završi u krvi i tu nikakvo inhaliranje neće zamijeniti informiranost.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.