Ljepota i relax 29. svibnja 2011.

Lakovi za nokte mogu biti opasni

Lak_Za_Nokte
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lak za nokte i aceton često sadrže štetne kemijske tvari koje mogu uzrokovati razne alergijske reakcije. Alternativa su lakovi na vodenoj bazi koji se teže suše i manje su postojani, a skidaju se alkoholom biljnog porijekla koji se dobiva iz kukuruza ili namakanjem ruku u toploj vodi

Oprezno s acetonom!

Ako lakiraš nokte, dobro je da ih redovito mažeš uljem, jer suhi nokti i stvrdnuti lak lomljivi su kao staklo. Ulje sprečava odlamanje laka i ljuštenje, zato što molekule ulja prodiru kroz sićušne, nevidljive pukotine u laku. No, prije nanošenja novog sloja laka, potrebno je nokte pripremiti uklanjanjem masti i starog laka.

Prije nanošenja laka, pripremi površinu noktiju tako da je očistiš uz pomoć sredstva za uklanjanje laka. Acetonsko sredstvo uspješno uklanja ostatke tragove masnoće i laka. No, aceton ima nedostataka. Utvrdivši da je aceton kao sastojak uklanjivača laka s noktiju štetan, potencijalno karcinogen, proizvođači su se potrudili zamijeniti ovaj sastojak nečim zdravijim. Nažalost, neki umjesto acetona koriste podjednako štetni metanol.

Čak i sredstva koja se reklamiraju kao prirodna i koja sadrže aloe veru, ekstrakt biljke preslice i vitamina E nisu preporučljivi, ako istovremeno sadrže spomenuti metanol.

Oznaka "prirodno" nije jamstvo

Prilikom analize sredstava za uklanjanje laka, američki su istraživači iz Istraživačkog zavoda za zdravo kućanstvo pronašli metanol i u sredstvima koja su bezmirisna, bezbojna i obogaćena biljnim sastojcima.

Metanol je, kažu stručnjaci, toksičan u manjim dozama od acetona. Udisanje ili gutanje metanola može nadražiti kožu, oči i dišne puteve te izazvati gušenje, kašalj, mučninu, povraćanje, pospanost i depresiju.

Tražiš li uklanjivač laka bez acetona, preporučujemo ti da provjeriš da li je proizveden na bazi vode. I pripazi na oznake na kojima piše "prirodno", jer samo prisustvo prirodnih sastojaka ne jamči da se u formulu nije "ušuljalo" i nešto toksično.

A ako ti nije pri ruci nikakav kozmetički preparat, uvijek si možeš pomoći običnim vinskim octom, nakon čega isperi ruke da se riješiš karakterističnog mirisa.

Komentar stručnjaka

Savjetnica za prirodnu kozmetiku Dragana Klarić iz Biovege otkriva koje štetne sastojke mogu sadržavati lakovi za nokte i acetoni.

Mnogi lakovi za nokte sadrže nitrocelulozu otopljenu u nekom otapalu npr. butil acetat ili etil acetat pa se u tu smjesu dodaju različite boje. Uz navedeno, sadrže i neke pomoćne tvari poput sredstva za zgušnjavanje, tvari koje štite lak od djelovanja UV-zraka, tvari koje doprinose brzom sušenju laka za nokte, tvari koje lak čine elastičnim i nakon sušenja, itd.

Lakovi za nokte često sadrže otapala poput toluena i ksilena koji se dobivaju od nafte i za njih se smatra da su karcinogeni. U dosta lakova može se pronaći formaldehid ili njegova otopina formalin koji su također karcinogeni i mogu uzrokovati alergijske reakcije, a nije ih sigurno upotrebljavati kod astmatičara.

Mnogi proizvođači lakova za nokte pod pritiskom javnosti smanjuju udio ili potpuno eliminiraju navedene sastojke u lakovima za nokte. 2006. godine mnogi su proizvođači izbacili iz upotrebe dibutil ftalat (čini lak elastičnim, dugotrajnijim) zbog rezultata istraživanja koja su pokazala da ovaj sastojak može imati negativne posljedice na naše zdravlje, jer u našem tijelu oponaša estrogen i potiče rast tumorskih stanica.

Lakovi na vodenoj bazi

Neki su proizvođači osmislili lakove na vodenoj bazi, koji sadrže akrilnu polimernu emulziju, npr. stirenakrilatkopolimer i pigmente koji su slični onima koji se upotrebljavaju u proizvodnji vodenih boja. Takvi su proizvodi ekološki prihvatljiviji jer se uobičajeni lakovi za nokte klasificiraju kao opasan otpad.

Lakovi na vodenoj bazi se nešto teže suše i manje su postojani, a skidaju se alkoholom biljnog porijekla (najčešće se dobiva iz žitarica) ili namakanjem ruku u toploj vodi.

Odstranjivač laka za nokte je neophodno koristiti ukoliko lakiraš nokte, no neki odstranjivači sadrže sastojke koji mogu biti jako toksični u većim količinama i imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje. Odstranjivači laka za nokte obično sadrže neko organsko otapalo, boju ili boje, miris i neka ulja a ponekad i biljne ekstrakte.

Sva organska otapala koja se koriste u odstranjivačima laka za nokte isušuju kožu i nokte te mogu imati oštar, iritirajući miris koji kod dugotrajne izloženosti može čak izazvati oštećenje očiju. Zbog toga je potrebno koristiti odstranjivače laka za nokte u provjetrenoj prostoriji.

Štetna otapala

U proizvodnji odstranjivača laka za nokte najčešće se koriste sljedeća organska otapala:

  • Aceton - može iritirati oči, kožu i dišni sustav. Isušuje nokte i čini i lomljivima. Minimalno izlaganje acetonu rijetko izaziva nadraživanje, ali je ono obično blagog karaktera. No, ukoliko je netko svakodnevno izložen djelovanju acetona (kozmetičarke, radnici u industriji plastike) mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi kao kronični bronhitis ili neke druge kronične bolesti dišnog sustava.
  • Kao zamjena za aceton najčešće se koristi etil acetat koji nije ništa manje štetan nego aceton – isto je tako lako zapaljiv i djeluje iritirajuće na dišni sustav. Dugotrajno izlaganje etil acetatu može izazvati crvenilo i iritaciju očiju i nosa, a koža može postati suha i jako nadražena, što ponekad dovodi do dermatitisa.
  • Toluen je bezbojna zapaljiva tekućina ugodna mirisa. Nalazi se u nafti i kamenom ugljenu, pa se dobiva ekstrakcijom ili destilacijom benzina, suhom destilacijom kamenog ugljena i frakcijskom destilacijom katrana kamenog ugljena. Ima mnoštvo nuspojava. Čak i kod male izloženosti, pojedinac može osjećati simptome poput umora, konfuzije, slabosti, gubitka pamćenja, gubitka apetita, kose te gubitka sposobnosti raspoznavanja boja. Simptomi obično nestanu kad se osoba prestane izlagati navedenom sastojku. Ukoliko se izložimo velikoj dozi toluena, možemo postati omamljeni i pospani te osjećati vrtoglavicu, što može dovesti do gubitka svijesti pa čak i smrti.
  • Propilen karbonat je još jedan sastojak koji možemo pronaći u odstranjivačima laka za nokte. Ovaj sastojak iritira oči, kožu i pluća iako nema dugotrajno štetne posljedice na naše zdravlje i okoliš.

Neki odstranjivači laka za nokte koji ne sadrže aceton mogu sadržavati metanol (opasniji od acetona – djeluje kao narkotik, kod akutne izloženosti može doći do oštećenja očnog živca i sljepila), formaldehid (kancerogen je), izopropil alkohol (manje toksičan od metanola), te glicerin i aloe veru koji sprječavaju isušivanje noktiju.

Prirodne alternative acetonu

Zbog dokazanog štetnog djelovanja pojedinih sastojaka, neke su tvrtke odlučile proizvoditi odstranjivače laka za nokte koji su manje štetni za našu kožu, naše tijelo i okoliš. Oni to rade na nekoliko načina – smanjuju koncentracije pojedinih sastojaka, otkrivaju nova otapala i/ili koriste više prirodnih sirovina.

Neke tvrtke čine svoje proizvode manje štetnim smanujući količinu štetnih otapala i to nadoknađuju miješajući ih s rehidratizirajućim uljima, vitaminima (E vitamin) i mineralima kako bi nadoknadili gubitak vlage zbog upotrebe organskog otapala. Da bi se prikrio oštar miris otapala proizvođači u proizvod dodaju mirise i boje kako bi ga učinili prihvatljivijim za upotrebu.

Neki proizvođači prirodne kozmetike su uspjeli osmisliti otapala na biljnoj bazi pa se tako na tržištu mogu pronaći odstranjivači laka za nokte na bazi kukuruza i soje. Ova otapala ne sadrže štetne tvari, kemijski iritirajući miris i ne isušuju i ne iritiraju kožu i nokte. Budući su bazirana na prirodnim sastojcima također su biorazgradiva i ne zagađuju okoliš. Jedini njihov nedostatak može biti više vremena potrebnog za uklanjanje laka za nokte.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.