Hrana 28. svibnja 2011.

Bakalar s mladim graškom

020
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za manje od pola sata možeš pripremiti ovo ukusno jelo od smrznutog bakalara i mladog graška! Bakalar pet minuta dinstaj u umaku od rajčice, a mladi grašak blanširaj u slanoj vodi samo minutu, to jest dok ne ispliva na površinu

Kao dijete jedva sam čekala prvi mladi grašak i tada bih ga požurila ubrati i pojesti ga onako svježega u vrtu. Ni danas nisam ništa bolja. Jedva sam dočekala da okusim mladi grašak iz našeg vrta. Iako ga najviše volim svježeg, jednako je dobar i kratko blanširan u slanoj vodi, kao dodatak raznim jelima.

Iako nisam pobornik smrznutog – bakalar je jedna od iznimki koju volim imati u zamrzivaču. Zašto? Zato jer je kod nas jako teško pronaći svježi bakalar. No zato se mogu pronaći lijepi zamrznuti komadi koji se daju lijepo iskoristiti u raznim jelima.

Ovo je jedan brzi recept i jelo je gotovo za tridesetak minuta:

Sastojci za 2 osobe

  • 800 g svježeg graška u ljusci
  • 500 g smrznutog bakalara
  • 150 g umaka od rajčice
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 grančice peršina
  • 2 grančice timijana
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni crni papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti bakalar s umakom od rajčica i mladim graškom!

Priprema s guštom

  1. Odmrzni bakalar. Posuši ribu uz pomoć kuhinjskog papira. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
  2. U međuvremenu očisti grašak.
  3. U veliku posudu stavi kuhati vodu koja će ti trebati za blanširanje graška. Kad zavrije, posoli je - voda mora biti slana ''kao more''. Jednako tako, temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta. Dakle nikad nemoj dodati previše povrća, odnosno u ovom slučaju graška, odjednom (zato je bitno da imaš veliku posudu).
  4. Grašak blanširaj oko jednu minutu (znat ćeš da je gotov čim ispliva na površinu). Zatim ga ocijedi i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
  5. Očisti i nasjeckaj luk i češnjak na sitno. Dinstaj oko pet minuta luk na maslinovom ulju, a zatim mu dodaj češnjak.
  6. Zatim dodaj umak od rajčice. Dinstaj još desetak minuta. 
  7. Dodaj komade bakalara u umak. Posoli i popari po želji. Dinstaj oko pet minuta dok bakalar nije gotov, duže ili kraće ovisno o veličini komada bakalara. Nastoj da komadi budu jednake veličine kako bi se ravnomjerno pripremili.
  8. Na kraju dodaj nasjeckani peršin i listiće timijana.
  9. Posluži na tanjur komade bakalara, prelij umakom te dodaj blanširani mladi grašak.

Uz ovo jelo dobro će doći čaša malvazije.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.