Hrana 18. lipnja 2011.

Ratatouille s janjetinom

Janjetina450X300
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ratatouille ili kako bi kod nas rekli ratatui je jedno od najpoznatijih provansalskih povrtnih jela. Rustikalno jelo od dinstanog povrća koje uvijek asocira na sunce i ljeto. Jednostavno jelo može imati bezbroj varijacija, a Marinela se ovaj put odlučila za verziju rataouillija s janjećim kotletima

Uvijek uključuje rajčicu, luk, češnjak, papriku, tikvice te patliđane i neizbježno maslinovo ulje. Odličan je prilog kako mesnim tako i ribljim jelima. Za danas sam izabrala verziju rataouillija s janjećim kotletima.

Prednost daj domaćem uzgoju

Što se janjetine tiče uvijek kupuj isključivo onu iz domaćeg uzgoja. Razlika u kvaliteti je jako velika u korist hrvatske janjetine. Naravno skraćuje se i vrijeme transporta pa se očekuje da je i najsvježija. Kod nas je često na tržnicama, a i u mesnicama u supermarketima je problem što se pojam janjetine veže uz ''ražanj'' i to da bi kupio komad janjetine zapravo moraš kupiti minimalno polovicu.

Za mene i moju malu obitelj je to ipak previše jer nam je dovoljno najviše 150 g mesa po osobi, ostalo smatram razbacivanjem. Na neki način smatram takvu prodaju i ucjenom. Ne samo zbog količine već i zbog cijene. ''Ako ne kupiš polovicu neću ti prodati, to ne mogu napraviti'' - najčešći su odgovori mesara i onda ti još uvali brdo kostiju i glavu po cijeni mesa.

U zadnje vrijeme se srećom stvari mijenjaju pa se može kupiti i samo dio, npr. rebra ili but. Barem je tako kod mog mesara od povjerenja. Ovaj put nam je razrezao male kotlete od rebra što je bilo sasvim dovoljno za jedan fini ručak.

Sastojci za 2 osobe

  • 8 janjećih kotleta
  • 4 tikvice
  • 4 pomidora
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica maslaca
  • svježi timijan
  • bosiljak

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti janjetinu s ratatouillejem

Priprema s guštom

  1. Janjetinu premaži maslinovim uljem i obloži listićima timijana, ostavi da se marinira nekoliko sati. Sat vremena prije pečenja izvadi iz frižidera i ostavi da meso dođe na sobnu temperaturu.
  2. Pripremi namirnice za ratatouille. Bitno je da sve namirnice pripremaš/dinstaš zasebno.
  3. Kapulicu nasjeckaj na sitne ploške, a češnjak iskosaj na sitno.
  4. Operi rajčice. Kratko ih ubaci u vrelu vodu, izvadi ih i oguli im koru. Prepolovi ih i izvadi im sjemenke. Zatim ih nareži ih na kockice debljine oko 3-4 milimetra.
  5. Iskosaj 2 grančice peršina i šest listova bosiljka.
  6. Na malo maslinovog ulja dinstaj kapulicu. Kad postane prozirna i počne se pretvarati u umak dodaj joj češnjak i kratko izdinstaj da omekša. Zatim dodaj kockice rajčice i dinstaj najviše pet minuta. Posoli i popari.
  7. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak namirnica.
  8. Operi paprike, očisti od sjemenki i nareži ih na ploške debljine oko tri, četiri milimetra.
  9. Očisti tikvice i nareži ih na duge i što tanje ploške (debljine oko 2 mm).
  10. Paprike nareži tako da ti polovice budu velike kao tikvice.
  11. Na malo maslinovog ulja kratko, oko dvije minute sa svake strane poprži tikvice i izvadi na tanjur. Paprike poprži oko tri četiri minute sa svake strane. Izvadi na tanjur.
  12. Na manji i dublji lim za pečenje, na papir za pečenje na dno stavi dio umaka od rajčice. Zatim složi u redove tikvice i paprike. Slažeš sljedećim redom: tikvica, zelena paprika, tikvica, crvena paprika i tako do kraja reda. Kad sve složiš, na vrh dodaj ostatak umaka od rajčice i nekoliko komadića maslaca.
  13. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i stavi u pećnicu 15 minuta.
  14. Janjeće kotlete posoli i popapri. Skini listiće timijana od mariniranja. Na vrućem maslinovom ulju na jakoj vatri poprži kotlete sa svih strana dok se dobiju lijepu boju. Ne predugo da ne postanu suhi i tvrdi! Zatim ih zamotaj u komad folije i stavi na lim za pečenje 10 minuta u pećnicu (ovisno o veličini kotleta!). Vrijeme tempiraj na način da ti ratatouillie i janjeći kotleti budu gotovi u isto vrijeme.
  15. Serviraj pažljivo na tanjure i dodaj malo listića svježeg timijana.

Pojesti i popiti na balkonu uz čašu hladnog rosea u dobrom društvu!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar josef
      josef

      oooooO Marinela,obozavam vase recpte;)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.