Hrana 29. lipnja 2011.

Brancin s pinjolima i blitvom

Brancin-Blitva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Marinela je u svoje morsko jelo dodala pinjole, limunovu koricu i cvijet koromača i stvorila zanimljiv i jako ukusan obrok koji je idealan za brzi ručak preko tjedna. Nakon što isprobaš brancina s pinjolima i blitvom više nikad nećeš reći da je lešo riba dosadna

Lešo riba s blitvom - ma koliko god da volim ovu jednostavnu i klasičnu kombinaciju, ona mi je sama po sebi dosadna. No, uz malo mašte, ona može itekako postati zanimljiva i vrlo ukusna.

U svoje varijante ovog jela unosim uvijek neke dodatke kako bi ga učinila zanimljivim. Ako želiš pojesti stvarno dobru ribu s blitvom svakako probaj ovaj jednostavan recept. Idealan je za brzu pripremu ručka preko tjedna. Sigurna sam da više nikad nakon ovoga nećeš reći da je lešo riba s blitvom dosadna i nezanimljiva.

Sastojci za 2 osobe

  • 600 g brancina (2 komada)
  • 400 g mlade blitve
  • 100 g pinjola
  • 8 slanih inćuna
  • 2 češnja češnjaka (neoguljena)
  • Korica jednog limuna
  • maslinovo ulje
  • 1/2 chilly papričica
  • sol, papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti brancina s pinjolima i blitvom.  

Priprema s guštom

  1. Očisti brancin i pažljivo ga isfiletiraj. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
  2. Blitvu dobro operi. Ostavi da se malo ocijedi, ali ne do kraja.
  3. Na tri, četiri žlice maslinovog ulja u woku kratko poprži cijeli režanj češnjaka oko minutu, dvije. Zatim ga izvadi i dodaj blitvu. Dinstaj dok ne uvene - oko tri, četiri minute ovisno o veličini listova. 
  4. Odvoji koricu od limuna (samo žuti dio korice jer je bijeli gorak). Nareži je na komadiće veličine 1 centimetar. 
  5. Kad je blitva napola kuhana dodaj joj koricu limuna, posoli i popapri. Dinstaj još dvije do tri minute.
  6. U međuvremenu stavi u široki lonac vodu neka zakuha, do visine mrežice za kuhanje na pari. Kad je voda zakuhala, stavi filete brancina (koje si prethodno nauljila maslinovim uljem i posolila po želji) na mrežicu za kuhanje na pari. Poklopi i kuhaj na pari dok brancin ne poprimi bijelu boju. Pazi da ga ne kuhaš predugo da se ne bi raspao. 
  7. Pinjole nasjeckaj na sitno, ali tako da komadići budu raznih veličina. Inćune nasjeckaj na sitno. 
  8. Kratko poprži inćune na maslinovom ulju. Dodaj im jednu polovinu nasjeckane čili papričice. Zatim dodaj narezane pinjole i sve kratko promiješaj da se prožmu okusi.
  9. Serviraj na tanjure blitvu s limunovom koricom, lopticu od pinjola i inćuna te lešo filet brancina. Jednostavno, a tako dobro. Ako se pitaš što je cvijet na slici – to je cvijet koromača koji svojim okusom može doprinijeti ovoj kombinaciji, no nije nužan da bi recept bio bolji.
  10. Uz ovo jelo dobro će doći čaša hladne malvazije.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.