Hrana 02. srpnja 2011.

Špageti s bakalarom i cherry rajčicama

Spageti_I_Bakalar
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Počele su ljetne vrućine, a s njima se povećala i želja za laganijom hranom poput raznih salata, tjestenine i rižota. Marinela ti predlaže da isprobaš novo ljetno jelo - špagete s usoljenim bakalarom i cherry rajčicama

Prije nekoliko dana naletila sam u supermarketu na lijepi komad usoljenog bakalara (pod tim ne mislim sušenog, nego samo usoljenog).

Bakalar odsoli namakanjem u hladnoj vodi

Bakalar ćeš najlakše odsoliti namakanjem u hladnoj vodi 24 sata. Sol se odstrani, a svi ostali hranjivi sastojci, vitamini i minerali ostaju sačuvani. On ostaje slan, ali i vrlo ukusan. A ljeto ne bi bilo isto bez rajčice i bosiljka te sam stoga i pripremila ovaj recept. Zasigurno će ti se svidjeti jer je vrlo jednostavno i ukusno, a i brzo se priprema pa je pogodan za brzi ručak preko tjedna.

Sastojci za 2 osobe

  • 160 g špageta
  • 200 g usoljenog bakalara
  • 350 g cherry rajčica
  • 6 listova svježeg bosiljka
  • grana padano
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s usoljenim bakalarom i cherry rajčicama

Priprema s guštom

  1. 24 sata prije kuhanja usoljenog bakalara stavi u dosta vode močiti komade veličine cca 5x3 cm da se odsoli.
  2. U manju inox posudu stavi komade bakalara i prekrij ga maslinovim uljem. Temperatura ulja ne smije prelaziti 70 stupnjeva. Dakle za ovo će ti trebati kuhinjski termometar.
  3. Pokrij prozirnim poklopcem tako da vidiš kako bakalar napreduje. Komadićima navedene veličine bit će dovoljno 10 do 15 minuta u maslinovom ulju da budu ''kuhani''. Baklar će pustiti albumin (bijelu tekućinu) u ulje. Albumin će ostati na dnu kad izvadiš komadiće bakalara.
  4. Kad se maslinovo ulje ohladi odvoji pažljivo žlicom tako da ti ostane samo albumin kojeg ćeš kasnije dodati u umak.
  5. Komadiće bakalara odvoji na komadiće veličine 1 cm i pažljivo odstrani kosti.
  6. Stavi kuhati vodu za špagete.
  7. Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
  8. Na vatri zagrij 3 žlice maslinovog ulja. Dodaj cherry rajčice i nemoj ih soliti. Pirjaj tri do četiri minute. Dodaj komadiće bakalara i albumin (koji su slani te će oni začiniti umak). Popapri.
  9. Na kraju dodaj komadiće bosiljka.
  10. Dodaj špagete u umak i sve dobro promiješaj da se okusi prožmu i serviraj na tanjure. Na vrhu dodaj nekoliko tankih listića sira grana padano i listić bosiljka.

Uz ovo jelo možeš popiti čašu svježe malvazije.

Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.