Ljepota i relax 28. srpnja 2011.

Napravi svoj zdravi ljetni sapun!

Marina-I-Nadja2
1/17
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da pomoću kakaa, kokosa, kamilice, mente, ulja trešnje, jasmina ili grejpa možeš napraviti vlastiti sapun? Nadja i Marina dvije su prijateljice koje su pokrenule Sapunomaniju - online trgovinu i radionicu kreativne izrade sapuna, a što se sve krije iza ovog zabavnog imena te kako postati dijelom Sapunomanije saznaj u nastavku

Volimo se igrati!

Kakao, kokos, zobene pahuljice, kamilica, menta, ulje trešnje, jasmina ili grejpa - to su samo neki od sastojaka pomoću kojih možeš napraviti vlastiti, maštoviti sapun. Zvuči zabavno? I jest!

Sapunomanija je prvi hrvatski specijalizirani portal i online trgovina koja nudi sve što ti je potrebno za brzu i jednostavnu kućnu izradu sapuna, a putem radionica koje se održavaju svaki četvrtak možeš naučiti osnove melt&pour izrade sapuna. 

Nadja Ružička i Marina Kovačević Perović dvije prijateljice, po struci ekonomistice – čime su se i bavile dugi niz godina, od hobija su odlučile napraviti posao i tako je nastala Sapunomanija. 

'Ideja se rodila iz naših zajedničkih interesa, želje da radimo skupa i želje da – konačno – radimo nešto što volimo', kažu Nadja i Marina i nastavljaju: 'Mi se volimo igrati! 

Iz tog razloga smo se odlučile pokrenuti. Složile smo sve naše svakodnevne poslove i zadatke, pomiješale ih sa igrom, zabavom i guštom, te sklopile Sapunomaniju'.

Niti jedan sapun nije isti

Kao online trgovina koja nudi velik izbor materijala i pribora za jednostavnu kućnu izradu sapuna Sapunomanija je pokrenuta krajem travnja, a s radionicama na kojima se uči osnovna izrada sapuna se krenulo u lipnju. 

Na pitanje gdje su naučile raditi sapune Martina i Nadja odgovaraju: 'Ne moraš biti kemičar da bi se time bavio. Zabavno je, kreativno i što je najbolje, niti jedan sapun ne ispadne isto.

'Ipak, ne sramimo se ni pitati. Ako imamo nedoumica pitamo svoje prijatelje - prehrambene tehničare, biotehnologe, kemičare, a nove informacije o ovakvoj izradi sapuna koja je vani, primjerice u Americi, veliki hit usvajamo s interneta i iz knjiga', dodaju Nadja i Marina.

Napravi sapun od kokosa

Za recept ti je potrebno: 200 grama bijele sapunske baze, 100 grama prozine sapunske baze, 700 grama organske sapunske baze, 1 čajna žličica kakaa, 3 čajne žličice kokosovog brašna, 2 žličice ulja kokosa, 2 žličice samljevenih zobenih pahuljica, mirisno ulje kokosa, pravokutna kutija veličine 27 x 17cm i obli blok kalup.

  1. Pripremi potreban pribor. Rastopi 150 g bijele baze - razreži sapunsku bazu na kockice, i rastopi ju u mikrovalnoj pećnici (koristi posudu koja ide u mikrovalnu pećnicu). Zagrijavaj bazu po pola minute dok se potpuno ne otopi (nemoj zagrijati preko 70°C - ne smije se početi pariti). Ako otapaš na pari, zakuhaj vodu, stavi na nju posudu, dodaj bazu, poklopi, smanji temperaturu i povremeno miješaj dok se baza potpuno ne otopi.
  2. U malo vode razmuti kakao i kroz gustu ga cjediljku ulij u bijelu bazu.
  3. Dodaj zobene pahuljicem i polovicu ulja kokosa (na sobnoj temperaturi ono je u krutom stanju).
  4. Sve dobro izmiješaj i ulij u kalup. Dok se to hladi rastopi zajedno 100 g prozirne i 50 g bijele baze, dodaj preostalu polovicu ulja kokosa...
  5. ... i par kapi mirisnog ulja kokosa. Kad se prvi sloj stvrdne (ne smije se previše ohladiti - treba biti u krutom stanju, ali još uvijek topao), lagano ga prošaraj oštrim štapićem kako bi se slojevi bolje slijepili.
  6. Pošpricaj ga alkoholom i izlij na njega mješavinu bijele i prozirne baze.
  7. Kad se i bijeli sloj stvrdne (ali ne i ohladi potpuno), dok je još mekan, izvadi ga iz kalupa i odreži neuredne rubove...
  8. ... i pažljivo ga uloži u obli kalup. Pazi da sasvim sjedne u kalup kako organska baza ne bi curila ispod.
  9. Rastopi organsku sapunsku bazu i mlijeko u prahu razmuti u malo vode, te ga kroz gustu cjediljku ulij u organsku bazu.
  10. Zatim u nju dodaj kokosovo brašno i 10 do 20 kapi mirisnog ulja kokosa (po želji).
  11. Koru također lagano išaraj oštrim štapićem i obilno našpricaj alkoholom,
  12. ... te na nju izlij pripremljenu organsku bazu. Pazi da ne bude prevruća kako se kora ne bi počela rastapati. Na kraju pošpricaj površinu alkoholom kako bi se riješila suvišnih mjehurića.
  13. I to je to... Nareži sapun na kriške i uživaj u kokosovom sapunu. 

Ako se i ti želiš uključiti u sapunomaniju i postati dio ove kreativne zajednice više informacija pronaći ćeš na www.sapunomanija.hr.

Melt&pour metoda

Osnovna izrada sapuna zapravo je vrlo jednostavna. U sapunsku bazu (bijelu, prozirnu ili organsku), otopljenu u mikrovalnoj pećnici do tekućeg stanja dodaješ eterična, mirisna ili bazna ulja po želji, boje te ostale dodatke – šljokice, kokos, listiće mente ili cvjetove kamilice, suho mlijeko u prahu ili zobene pahuljice. 

Sastojke dobro promiješaš i dok je sve još toplo izliješ u kalup, koji također biraš po želji.

Ovako napravljen sapun – za čiju je izradu potrebno svega desetak minuta, treba ostaviti da se ohladi, a nakon toga je spreman za upotrebu.

Zdrava strana sapuna

Osim što su maštoviti, šareni i razlikuju se jedan od drugoga sapuni iz Sapunomanije imaju i "zdravu stranu". Naime, jedna od baza za izradu sapuna koju koriste Nadja i Marina je organska, potpuno je prirodna i sadrži glicerin koji koži pruža vlagu te pogoduje osjetljivoj i koži najmlađih.

Ako kao dodatak za svoje sapune koristiš zobene pahuljice dobit ćeš efekt pilinga, a svako eterično i bazno ulje koje dodaješ za miris ima terapeutska svojstva.

'Cilj nam je na radionicama polaznike upoznati s materijalom. Želimo da shvate kako mogu napraviti zanimljiv, kreativan predmet za sebe ili poklon za svoje bližnje koji ne košta puno, a može razveseliti', kažu Nadja i Marina koje su Sapunomaniju zamislile kao zajednicu za razmjenu ideja i znanja.

Zato i potiču svoje polaznike da na Facebook stranici Sapunomanije uvijek prilože fotografije svojih sapuna, koji su nastali nakon završetka radionice.

Muški polaznici nisu nimalo lošiji!

Iako su za izradu sapuna najviše zainteresirane žene, među polaznicima radionica je bilo i muškaraca. 'Vjerovali ili ne, oni nisu nimalo lošiji u izradi sapuna od njihovih kolegica', kažu Nadja i Marina.

Radionice Sapunomanije održavaju se svaki četvrtak od 18 sati u Preradovićevoj ulici 34, a traju između dva i dva i pol sata. Cijena radionice je 100 kuna, a sapune koje napraviš dobivaš na poklon. Osim materijala za izradu sapuna, u Sapunomaniji možeš kupiti i osnovni paket koji sadrži sve što ti je potrebno za izradu 10 sapuna.

Do jeseni Nadja i Marina žele otvoriti prostor za proizvodnju, jer zakonski bez toga ne mogu prodavati sapune, već samo sastojke, a nakon toga uslijedit će i izrada specijaliziranih, tematskih sapuna, primjerice za Uskrs ili Božić.

Zanima te kako napraviti vlastiti sapun? Donosimo ti upute - korak po korak – pomoću kojih možeš izraditi sapun u obliku kokosa (fotografije izrade pogledaj u galeriji).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.