Hrana 20. rujna 2011.

Pripremi zdravu zimnicu bez konzervansa

Zimnica2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš pripremiti zdravu zimnicu bez umjetnih konzervansa i aditiva? Za inspiraciju pročitaj recept za gljive u ulju, iz knjige ''Zimnica'', autorice Tončike Cukrov u izdanju Planetopije

Mini kuharica s puno zdravih recepata

Želja ti je pripremiti zdravu zimnicu bez umjetnih konzervansa i aditiva, u tome će ti pomoći nova kuharica Tončike Cukrov "Zimnica". Ovo najnovije izdanje mini kuharica pokazat će ti kako pripremiti zalihe omiljenih plodova da bi bili dostupni tijekom cijele godine.

I ne samo to, Tončikin pristup će ti također omogućiti da sve namirnice zadrže najveću moguću hranjivost. Voliš li kiselu ili slanu zimnicu, ili si ipak ljubitelj slatkih delicija, ovdje ćeš pronaći nešto za sebe.

Više o knjizi pročitaj u našoj čitaonici...

Maslačkov med, slatko od jagoda, gljive u ulju...

U gotovo tridesetak recepata, pronaći ćeš džem od smokava, maslačkov "med", gljive u ulju, slatko od jagoda, ružin nektar, kao i prirodnu verziju kiselih krastavaca, kiselih paprika s kupusom... i još mnogo drugih staklenki koje donose užitak i zdravlje.

Tončika Cukrov profesorica je povijesti i povijesti umjetnosti, a profesionalno obavlja poslove kustosa. U Makronovi djeluje kao učiteljica kuhanja te vodi različite radionice i seminare kuhanja. Autorica je kuharica Za posao, Wok i Klice.

5 najkreativnijih registriranih korisnika pod korisničkim imenima dunjasita, niky88, jelena 990, Sandra72 i giana osvojilo je kuharicu Zimnica. Dobitnici će biti obaviješteni putem e-maila o načinu preuzimanja nagrade.

Recept za inspiraciju

Gljive u ulju:

  • ½ kg gljiva (lisičice, vrganji, šampinjoni)
  • 3 dcl jabučnog octa
  • 1 dcl vode
  • ¾ žličice morske soli
  • maslinovo ulje po potrebi (do 4 dcl)
  • nekoliko listića lovora
  • 1 žličica papra u zrnu
  • ½ žličice klinčića, po želji

Priprema:

Steriliziraj staklenke. Očisti gljive. Pripremi otopinu od vode, octa i soli u kojoj ćeš kuhati gljive. Kad otopina zakuha, dodaj gljive i kuhaj na srednjoj vatri do 10 minuta (ovisno o veličini gljiva). Ocijedi gljive, posuši, složi u steriliziranu staklenku i dodaj hladno ulje. Dobro zatvori staklenku. Čuvaj na hladnom, ispod 10º C. Recep je za 2 – 3 staklenke od 350 ml.

Recept je preuzet iz kuharice ''Zimnica'' autoriceTončike Cukrov, u izdanju Planetopije.

Više info na: www.planetopija.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar giana
      giana

      Otkad sam prije tri godine počela živjeti s dečkom, počela sam se, u početku zbog potrebe, mama nije bila blizu da pomogne :/ pa sve više i iz ljubavi baviti kuhanjem. Najviše mi je u tome pomogao Mr. Google, iako bi radije odabrala upravo knjgice koje obožavam, zbog jednostavnosti, brzine pronalaska bilo kakve informacije koje su mi kako apsolutnom početniku trebale, često sam kuhala uz upaljeni laptop :) Listajući razne portale, o kuhanju i zdravlju, zdravakrava je jedan od mojih bookmarka :) sve više sam svjesna i važnosti zdrave prehrane pa želim što je više moguće stvari napraviti sama, tako postajem pravi freak za zimnicu :) koja je iz godine u godinu sve obilnija :) posebno su mi drage slatke voćne stvari, neke od kojih još imam još od lani :)) : marmelada od kivija s čokoladom, od kakia i vanilije, žele i marmelada od dunja, smokava, bresaka, šljiva, zatim grožđe, trešnje, breskve u slatkom sirupu, ušečerene višnje....... malo konšerve (uvijek sam spremna za špagete za 5 min), malo maslina.... eeee uvijek sam u potrazi za još par teglica i mjesta gdje da ih smjestim, i dragi pomaže, ponudio je i da postavi dodatnu police u starom ormaru :) i drago mi je kad vidim naše teglice jer to je ono što mi znači ljepotu doma, i naše mirne, sretne i slatke trenutke zajedno...

    • Avatar liiaaaaaa
      liiaaaaaa

      Ovo je moja prva godina da radim zimnicu, mlada sam a i ove godine sam doselila iz grada na selo gdje sam otkrila obilje povrća i voća za pospremiti. Počelo je sve s prvim trešnjama - zamrznutima doduše, tek sam kasnije otkrila da sam mogla napraviti kompot. Kiselila sam krastavce, trebalo je neko vrijeme da pogodim pravi recept, nešto krastavaca mi je i propalo ali to me nije spriječilo u daljnjem eksperimentiranju s zimnicom. Pravljenje zimnice me oduševilo i sad stalno tražim nove recepte. Na red je stigla marmelada od domaćih sljiva s cimetom... dogodine jedva čekam da isprobam dodati malo tamne čokolade u nju. Danas baš idem isprobati dzem od kestena i kesten pire, a čim uhvatim vremena želim napraviti i lemon curd i žele od agruma. Dosta povrća sam zamrzla jer nisam znala što drugo s njim, a sigurna sam da postoji bolji način za pospremiti ga. Voljela bih dobiti ovu knjigu jer sam sigurna da bih u njoj pronašla odlične ideje i mnogo inspiracije te bi znala kako svoju zimnicu spremiti na što zdraviji način.

    • Avatar zeky26
      zeky26

      Tek sam početnik u spremanju zimnice i do sad sam probala samo džem od kiwia i ispao je savršeno, doma ga svi obožvaju. Sada bi htjela na što prirodniji način pripremiti zimnicu (slatku i slanu) svojoj obitelji (djeci koja obožavaju sve što im njihova mama doma pripremi) i vjerujem da bi mi ova kniga pomogla da svi doma cijelu zimu papamo finu,domaću hranu :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.