Hrana 23. rujna 2011.

Valbona Tomaj je kuharica ljeta 2011.

Bonny4450X300_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon zbrajanja glasova čitatelja i bodova stručnog žirija, za kuharicu ljeta izabrana je Valbona Tomaj. Pobjedu joj je donio recept za piškota tortu sa šumskim voćem, a kao nagradu osvaja Konzumov poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna. Pogledaj kako su recepte ocijenili i komentirali članovi žirija!

Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitateljaPetre Meštrić iz Varaždina za palačinke s piletinom, Radmile Šapić iz Darde za zelenu tjesteninu s tikvicama i Valbone Tomaj iz Zagreba za piškota tortu sa šumskim voćem, prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave i Gastro.hr-a pobijedio je recept za piškota tortu sa šumskim voćem, a Valbona Tomaj je postala kuharica ljeta.

Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave

  • Palačinke s piletinom - 1 bod - Novo lice palačinki? Ima potencijala, ali nedostaje zrno zdrave gastro kreativnosti i ritma sezone odnosno ljeta u 'smotanim' palačinkama. U svakom slučaju, hvala autorici na angažmanu i njezinim fanovima na glasanju.
  • Zelena tjestenina s tikvicama - 3 boda - Lagano, ljetno, osvježavajuće; mala zamjerka je panceta kao dodatak. Možda za neko drugo godišnje doba da, ali mislim da u ljetnoj kombinaciji nije najbolji izbor. Ali ako izbacimo 30 dag pancete, jelo je definitivno skuhano u ritmu ljeta: jednostavno je i brzo, idealan spoj za svaku kuharicu. Tko ljeti voli "nakuhavati" duga i komplicirana jela za štednjakom?
  • Piškota torta sa šumskim voćem - 2 boda - Slastica mog djetinjstva; zavesti će sigurno svako dijete ali i odrasle koji su u djetinjstvu uživali u kolačima s piškotama. Dobra, stara piškota uvijek je dobrodošla u slatkim delicijama!

Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke i voditeljica portala Gastro.hr

  • Palačinke s piletinom - 1 bod - Teška hrana za vruće ljetne dane. Velik broj sastojaka u nadjevu teško dolazi do izražaja. Recept bi ipak trebalo prilagoditi ljetu.
  • Zelena tjestenina s tikvicama - 3 boda - Pravi ljetni recept s nekoliko sezonskih namirnica, priprema nije zahtjevna što je u skladu s ljetnim načinom života.
  • Piškota torta sa šumskim voćem - 2 boda - Jednostavan ljetni kolač jednostavne pripreme. Pohvale autorici na foto-stripu na kojemu se vide faze izrade kolača.

Ocjene kuhara

Marinela Prodan, autorica recepata koje možeš s guštom čitati i na Zdravoj Kravi

  • Palačinke s piletinom - 1 bod - Zasigurno vrlo ukusno, ali na žalost ne mogu ovaj recept svrstati u zdravu prehranu (zbog kupovne majoneze i prženja).
  • Zelena tjestenina s tikvicama - 2 boda - Iako bih svakako ovako nešto uvijek pojela, i sigurna sam da je ukusno, iz jela bih ipak izbacila kukuruz i đumbir. Zvijezda ovog jela trebale bi ostati tikvice.
  • Piškota torta sa šumskim voćem - 3 boda - Vrlo jednostavna torta koju može svatko spremiti. Jogurt i šumsko voće je svakako kombinacija koju ću uvijek rado pojesti ljeti jer osvježava.

Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr

  • Palačinke s piletinom - 2 boda - Jelo je u redu, ali piletina je puno kvalitetnija ako se samo lagano opeče - onda ima sočniji okus. Kuhanjem ona postaje pomalo suha i vlaknasta. Također, s obzirom da se palačinke nadjevaju i majonezom te se prže na ulju, obrok je poprilično kaloričan.
  • Zelena tjestenina s tikvicama -  1 bod - Da se ovo jelo zove tjestenina s povrćem, zaslužilo bi tri boda. No, tikvice su previše gurnute u drugi plan, a u receptu je korištena i paprika koja je predominantna i ubija sve druge okuse.
  • Piškota torta sa šumskim voćem - 3 boda - Ovo je lagana slastica prigodna za ljetno vrijeme. Jedini komentar je taj da se kalup mogao u potpunosti obložiti prozirnom folijom - na taj bi se način izbjeglo stavljanje maslaca, a jelo bi bilo još laganije.

Ukupni bodovi stručnog žirija

Kad se zbroje svi bodovi....

  • Petrine palačinke s piletinom imaju 5 bodova
  • Radmilina zelena tjestenina s tikvicama ima 9 bodova
  • Valbonina piškota torta sa šumskim voćem ima 10 bodova

Čestitamo pobjednici Valboni, koja osvaja Konzumov poklon bon u vrijednosti od 2000 kn, ali i Radmili i Petri, kao i svim kuharicama tjedna!

Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu jeseni" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata sa jesenskim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna, a možda i postati kuharica jeseni!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar lubenica11
      lubenica11

      Ocjenjuje se sve, ali mislim da su pohane palačinke s piletinom zaslužile pobjedu jer recept je složeniji, ima više sastojka pokazuje više znanja od nabacanih sastojaka ostali recepti su jednostavni!!

    • Default avatar -
      hopla

      "Da se ovo jelo zove tjestenina s povrćem, zaslužilo bi tri boda"... Jel se tu ocjenjuje jelo ili naziv jela!?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.