Ljepota i relax 20. listopada 2011.

Najbolja njega za lice s miteserima

Lice2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotovo da nema osobe koja se nije susrela s miteserima, no kod nekih tipova kože oni su manje izraženi. Zašto najčešće nastaju miteseri te kako ih se možeš riješiti savjetuju ti dermatologica, dr. Nevia Delalle Lozica i kozmetičarka Žana Barjaktarević

Što su miteseri?

Miteseri su popularan naziv za acne comedonica. Radi se samo o jednom, najlakšem obliku acne vulgaris. Javljaju se na seboroičnim područjima kože najčešće u doba puberteta, ali to ne isključuje njihov nastanak u starijoj, odrasloj dobi ovisno o tipu kože.

S obzirom da ovu bolest karakterizira keratinizacija sebacealnih folikula (folikula žlijezda lojnica), stvaraju se nakupine keratina koje uz melanin izgledaju poput tamnosmeđih do crnih čepova ukoliko se radi o otvorenim komedonima. Ovakve promjene se jednostavno mogu mehanički istisnuti, a nakon toga preostane otvorena pora koja se potom ponovno puni s istim materijalom.

U komedonima se nalaze aerobni i anaerobni mikroorganizmi sa svojim lipolitičkim aktivnostima te značajno sudjeluju i u daljnjem razvijanju težih oblika bolesti (papula, pustula).

Kemijski pilinzi pomažu

Acne comedonica se svrstavaju u primarne neupalne oblike bolesti. Najčešće se nalaze na koži nosa, brade, čela, a mogu se javiti i na leđima te drugim dijelovima, ali rjeđe.

Gotovo da nema osobe koja nikada nije imala komedone. Ipak, kod pojedinih tipova kože oni su manje izraženi jer koža nije seboroična, lojnice su manje aktivne te su pore značajno uže. Uz mehaničku ekspresiju komedona, važno je koristiti keratolitička sredstva, azelaičnu kiselinu te benzoil peroksid koji djeluju i bakteriostatski.

Dobri se rezultati postižu kemijskim pilinzima s voćnom ili salicilnom kiselinom. Također neablativnim laserima se postiže sužavanje pora. Uvijek je potrebno koristiti preparate koji djeluju keratolitički (odnosno stanjuju rožnati sloj, tzv. peeling efekt) i ne opterećuju dodatno kožu, uz što manje teških podloga za šminkanje.

Savjet kozmetičarke

Vlasnica kozmetičkog salona Lora, Žana Barjaktarević kaže kako je mitesere najbolje uklanjati mehaničkim putem.

'Miteseri su produkt žlijezda lojnica. Iako mogu nastati svuda na licu, "omiljeno" im je mjesto nos, brada i područje iza uha. 

Mehaničko istiskivanje znači da se lice prvo napari, pa kada se pore otvore papirnatim rupčićima istisnu se prištići. Nakon toga lice se očisti i po potrebi slijedi maska', kaže Žana Barjaktarević.

Također se mogu koristiti i pilinzi koji ublažavaju nastajanje mitesera, a jednako su učinkoviti oni iz kozmetičkog salona kao i pilinzi koje možeš kupiti u trgovini.

'Iako produkcija mitesera s vremenom slabi, kod izrazito masnog tipa kože mogu se javljati stalno, odnosno i nakon 35. godine života.

Ako imaš tip kože koji je sklon hiperprodukciji žlijezda lojnica, ne bi trebala jesti čokoladu i mliječne proizvode. Mitesere nije poželjno niti vlastoručno istiskivati, jer može nastati oštećenje kože i infekcija.

Ako koristiš preparate za nečistu i kožu sklonu miteserima pažljivo pročitaj upute proizvođača. Lice nije preporučljivo previše tretirati već, ovisno u uputama, jednom do dva puta dnevno prebrisati odabranim proizvodima', savjetuje Žana Barjaktarević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      replay

      A kako to da se nesmiju jesti čokolada i mliječni proizvodi? Mnoga istraživanja su pokazala da ti proizvodi nisu uzrok nastanka mitesera. Ne razumijem....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.