Hrana 05. prosinca 2011.

Marina se natječe za kuharicu jeseni

Marina2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Marina Andrejević iz Zagreba poslala nam je recept za košarice s porilukom, radičem i piletinom kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu jeseni

Isprobaj Marinin recept za košarice s porilukom, radičem i piletinom ili pripremi svoj vlastiti zdravi jesenski obrok, uključi se u akciju "Kuhaj u ritmu jeseni!" i osvoji vrijedne nagrade.

Indijski začini kao kruna jela

Marina ima 27 godina i diplomirala je biotehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. S obzirom da trenutno ne radi, slobodno vrijeme posvećuje hobijima poput kuhanja i pilatesa te uživa u dugim šetnjama, putovanjima, glazbi i druženju s prijateljima.

Marina je rođena u Splitu, a odrasla u obitelji u kojoj se oduvijek cijenila zdrava i raznovrsna prehrana s puno svježeg povrća, ribe i maslinovog ulja. 'Na našem stolu su uvijek prevladavale boje sezonskog povrća i voća poput mahunarki, mladog luka, cikle, blitve, marelica, breskvi, lubenica', priča Marina koja se zbog fakulteta preselila u Zagreb gdje živi već osam godina.

U Zagrebu je otkrila cijelu paletu novih namirnica - od bundeve i korabice do različitih žitarica. 'Tu sam napravila prve ''kulinarske korake'' kao studentica kuhajući za sebe, pa često eksperimentiram s različitim namirnicama i svjetskim kuhinjama.

Sudjelovala sam na radionici vezanoj za izradu tijesta što mi je pomoglo kod mog recepta za košarice s porilukom i piletinom, a 2007. godine provela sam mjesec dana u Indiji gdje sam se upoznala s novim okusima i mirisima indijske kuhinje. Potpuno me očarao novi svijet začina poput korijandera, kurkume, currya, chillija i kima koje često kombiniram i isprobavam u kuhinji', kaže Marina.

Kesteni su neizostavan jesenski ritual

S obzirom da je odrasla uz svježe namirnice, Marina bira sezonsku hranu koja je dostupna na tržnici. 'Tako su u jesen na mom stolu uvijek prisutni bundeva, kiselo zelje, poriluk, radič, prokulice. Smatram da je od žitarica slanutak najzahvalniji pa često radim humus ili ga stavljam u juhu, kao i proso i leću', ističe Marina. 

Jabuke su neizostavan dio njezine prehrane, a osim pite od jabuka Marina često pije i svježi voćni sok od jabuke. 'Volim i kestene koji su mi postali jesenski ritual vezan uz život u Zagrebu. Rođena sam u jesen pa je vjerojatno i ta činjenica razlog što se veselim jesenskim danima. Moj stol osim sezonskih namirnica uvijek ima i pokoji stručak jesenskih plodova', kaže Marina. 

Košarice od poriluka i piletine Marina je odabrala jer se radi o jednostavnom, a ukusnom receptu u kojem je spojila ono što najviše voli - tijesto i povrća. 'Jako mi je važno da jelo lijepo izgleda na tanjuru, ali i da je dekoracija jela njegov jestivi dio. Time još više uživam u cjelokupnom dojmu cijelog procesa kuhanja', govori Marina.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Marina na poklon dobiva poklon košaricu u vrijednosti od 200 kuna od generalnog pokrovitelja akcije "Kuhaj u ritmu jeseni" Mercatora, Delimano tavu za palačinke od sponzora projekta Delimano, poklon paket Alpro soya proizvoda od sponzora projekta Alpro Soya, te od tvrtke Kotanyi poklon paket finih začina uz pregaču za kuhanje.

Uz to, ulazi u izbor za kuharicu jeseni koja osvaja vrijedne nagrade - glavni sponzor Mercator daruje poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna, sponzor projekta Delimano daruje luksuzan Prima set Mega+ posuđa, dok tvrtka Kotanyi daruje tjedni tečaj u školi kuhanja Branka Ognjenovića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.