Hrana 08. prosinca 2011.

Zdrava Krava preporučuje Kruh naš!

Knjiga_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Knjigu ''Kruh naš'', autora Predraga Matvejevića u izdanju V.B.Z.-a od 7. prosinca možeš potražiti na svim kioscima po posebnoj cijeni za 39,90 kuna. Knjigu je preporučila Zdrava Krava!

Uz knjigu dolazi i kupon za popust u Stil Pekarni

Uz knjigu ćeš dobiti i kupon za popust od 50 posto na kupovinu jednodnevnih pekarskih proizvoda u Stil Pekarnama, čiji je Punozrnati kruh pobijedio na našem natječaju za Kruh godine 2011.

Projektom izbora ''Kruha godine 2011'', portal Zdrava Krava je želio podići svjesnost javnosti o važnosti konzumiranja kvalitetnog, zdravog i ukusnog kruha svaki dan, potaknuti pekarsku industriju na proizvodnju što kvalitetnijeg kruha čiji sastojci jamče visoku kvalitetu i dobar okus, popularizirati pripremu kruha u vlastitoj pećnici, te naglasiti važnost doručka kao dobrog i zdravog početka dana uz ukusan i kvalitetan kruh.

Zdravi kruh za svaki dan!

Iako je izbor Kruha godine formalno završio, Zdrava Krava i dalje želi podsjećati svoje čitatelje o važnosti konzumiranja zdravog kruha svaki dan, a iz tog razloga i preporučuje knjigu ''Kruh naš'' autora Predraga Matvejevića (dobitnika Kiklopa za životno djelo) koji u svojoj knjizi istražuje povijest, mitologiju i religijsko značenje kruha za sve nas.

Nemoj zaboraviti potražiti knjigu i kupon za Stil Pekarnu na svim kioscima od srijede, 7. prosinca!

Donosimo ti zanimljive kritike knjige iz svjetskih medija koje je s talijanskog jezika preveo i priredio prof. Milivoj Telećan, a možeš ih pročitati na sljedećoj stranici.

Svjetski mediji o knjizi

Matvejević otkriva začudne strane najraširenije namirnice i vodi nas na zanimljivo putovanje u kojemu se prepliću antropologija i povijest... Predivno i čudesno putovanje, potraga za našim korijenima, antropološki, ali i književni, povijesni i jezični ogled... (Paolo Mauri, La Repubblica, 11. 09. 2010.)

Iskrice Matvejevićeva ogleda-dnevnika-autobiografije, pod naslovom Kruh naš, postaju žar temeljite pripovijesti, bez pretjeranog povijesnog ili učenog balasta koji bi da sve, ili gotovo sve, protumači... Zgusnuta i tečna priča u kojoj se gledišta križaju i stapaju... Simbologija namirnice što nije postala samo amblem, nego i metafora duhovne hrane. (Renato Minore, Il Messaggero, 29. 09. 2010.)

Nova Matvejevićeva knjiga istodobno je poetski hommage najjednostavnijoj namirnici što ju je čovjek smislio, i pogled u mitologiju, religiju, povijest, umjetnost... Učena i strasna pripovijest, pohod što započinje prvom neuglednom pogačom koja je u praskozorje čovječanstva nastala u pepelu i na kamenu. (Sergio Frigo, Il Gazzettino, 22. 10. 2010.)

Kruh naš je tekst prepun povijesnih i književnih referenci, iz kojih historija naše prve namirnice izranja u iznenađujućoj i poetskoj množini perspektiva. To je nesvakidašnja knjiga koja otkriva nakanu pisca da se duhovno osladi jednostavnošću namirnice što nas izravno povezuje sa zemljom i elementarnom i nužnom preradom njezinih plodova. Knjiga je to što ukazuje na potrebu traženja autentičnog odnosa s najjednostavnijom i temeljnom zbiljom, u vremenu koje je sve sklonije površnosti i rastrošnosti. (Maurizio Cucchi, La Stampa, 16. 10. 2010.)

Povijest kruha je velika, bogata spoznajama i poezijom, vjerom i umjetnošću. Obuhvaća cijelu povijest čovječanstva: u svim civilizacijama i u svim područjima ona je ostavila pečat spoznajne tekovine… Predrag Matvejević je napisao vrlo lijepu knjigu o «Kruhu našemu'. ( Aldo Grasso, Corriere della sera, 17. 11. 2010.)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.