Hrana 23. siječnja 2012.

Prokulica je zimska čuvarica zdravlja

Prokulice-P1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad domaćica kaže da je za ručak pripremila prokulice, mnoga dječja lica se namrgode. Za to razloga zapravo nema jer je prokulica zdrava i ukusna namirnica koja bi se mnogo češće trebala nalaziti na tvojem jelovniku. Osim što je niskokalorična, vrlo je bogata vitaminima i mineralima, a istraživanja su pokazala i njeno antikarcinogeno djelovanje

Svrstavanje ove namirnice nije teško jer radi se o malokaloričnoj ili preciznije dijetetskoj namirnici s jedinstvenim sastavom. Na 100 g prokulice imaju svega 43 kalorije (polovicu od jedne banane ili polovicu od čaše pive).

Prokulice su vrlo bogat izvor vitamina C (88 mg), vitamina A (38 mcg), vitamina B kompleksa, folne kiseline (61 mcg), magnezija i kalcija. Ako se pojede primjerice 0,5 kg brzo kuhanih prokulica pokriju se zapravo sve dnevne potrebe vitamina i minerala.

Bogatstvo zaštitnih čimbenika

No ono što oduševljava kod prokulica nisu samo hranjive tvari već bogatstvo u zaštitnim čimbenicima (sulforafan, indol-3-karbinol). Naime tek posljednjih desetak godina objavljen je velik broj znanstvenih i stručnih radova koji ukazuju da su ove tvari izuzetno važne u obrani organizma, a neke od njih već se plasiraju kao vrijedni dodaci prehrani koji djeluju protuupalno i antikarcinogeno. Prema tome uopće nije upitno da li su prokulice ''zdrava hrana'' već koliko ih jesti da bi se blagotvorno djelovanje očitovalo.

Nadalje, vrlo je važno kako i koliko ih kuhati da se zaštitni čimbenici ne razore visokim temperaturama. Tako je primjerice utvrđeno da kuhanje u trajanju od 6-7 minuta ne šteti zaštitnim čimbenicima, ali dulje kuhanje ih u najvećoj mjeri razara. Obrada u mikrovalki također ne oštećuje zaštitne čimbenike prokulica. Ukratko; prokulice se ne smije prekuhati.

Blagotvorno djelovanje sulforafana iz prokulica ne očituje se samo kao antikarcinogeni učinak, već djeluje inhibitorno u odnosu na potencijalnog uzročnika raka želuca B. Pylori. Na neki način sulforafan djeluje na fazu II, tj. na indukciju enzima (kinon reduktaze i glutation transferaze) koji sudjeluju u karcinogenezi. Na taj način sulforafan inhibira razvoj raka i djeluje kao ''kočničar''.

Sa sulforafanom iz prokulice obavljena su brojna klinička istraživanja. Tako je primjećeno još nešto; u pokusima je utvrđeno da sulforafan štiti kožu od opasnih UV zračenja. Kako? Ne zna se precizno, ali ako imamo u vidu da djeluje protuupalno onda je sve jasno. Osim toga, sulforafan štiti srce i krvožilni sustav od upalnih stanja, a ako uzmemo u obzir da su upale endotela uvod u daljnje napredovanje ateroskleroze, onda nam ta činjenica puno znači.

Zanimljiva istraživanja

Ima nešto zanimljivo što će mnoge iznenaditi; kombiniranje brokule s prokulicama udvostručuje njihovo antikarcinogeno djelovanje što zasigurno dugujemo sinergiji. Dobro je da se kuhaju odvojeno jer je cvat brokule osjetljiviji na temperature pa mu treba i kraće vrijeme. 

Brokula + prokulica = dobitna kombinacija

Profesorica dr. Elizabeth Jeffery kaže kako je dovoljno 2-3 puta tjedno jesti ovu kombinaciju kroz dulje vrijeme i kako ste vrlo vjerojatno zaštićeni. Naime, čak 3 sata nakon obroka koji je sadržavao kombinaciju brokule i prokulice, u krvi pokusnih osoba nađene su visoke razine sulforafana.

Sulforafan je organo-sumporna komponenta koja zasigurno djeluje antikarcinogeno, protuupalno, antimikrobno i antidijabetički kako in vitro u laboratoriju tako in vivo na pokusnim životinjama. Izolacija i dobivanje u čistom stanju te korištenje ove tvari u ljekovite svrhe je malo veći problem na kojem se intenzivno radi. Do sada su se najčešće koristili ekstrakti brokule i prokulice u praškastom obliku pakirani u kapsulama.

Druga dragocjena komponenta iz prokulica je Indol-3-karbinol koji se tamo može naći u relativno velikim količinama. U tijeku su intenzivna biomedicinska istraživanja jer tvar slična sulforafanu ima snažna antikarcinogena, anti-aterogena i antioksidacijska svojstva koja bi se nesumnjivo mogla iskoristiti za liječenje ili pomaganje pri liječenju.

Antikarcinogeno djelovanje

U istraživanju je dokazano sljedeće tj. da postoji inverzija odnosa između prehrane bogate ovom tvari i pojave raka dojke i prostate. Dakle, gdje postoji navika konzumiranja prokulice, brokule i kelja, raka dojke i prostate ima manje ili ga nema uopće, a tamo gdje te navike nema raka dojke i prostate ima koliko hoćete. Epidemiološka istraživanja su jak indikator da ''u tom grmu leži zec'' ali uloviti zeca je malo teža stvar.

Nema dvojbe da ne smiješ proći pored prokulica da ih ne kupiš i ne pripremiš za svoje najdraže ukućane. A ako ih znaš kombinirati kao ''cušpajz'' s brokulom onda ćeš imati dvostruku korist. Trenutno je zima i tržnica je opustjela, ali koliko sam vidio prokulica i dalje ima, a nađe se i pokoja brokula. I nisu tako skupe da se ne bi mogli nabaviti. Osobno jedem brokulu barem dva puta tjedno.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vanili

      Hvala!!!!!

    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Kuhaj na pari 5-6 minuta!

    • Default avatar -
      vanili

      Koilko minuta se mora kuhati na pari?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.