Zdravlje Prirodno liječenje 04. siječnja 2024.

Sinusitis: Simptomi i kako olakšati tegobe?

Foto: shutterstock Bol u predjelu sinusa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Začepljen nos, bolovi u predjelu čela i lica, loša koncentracija, povišena temperatura, iscrpljenost, kašalj – sve su to neugodni simptomi upale sinusa. Liječenje sinusitisa obično se provodi antibioticima, a uvelike pomaže i uzimanje vitamina A, C, E, cinka i selena, ispijanje čaja od koprive kao i pileća juha koja rješava problem začepljenog nosa.

Sinusi su šupljine ispunjene zrakom omeđene kostima koje okružuju nos. U tim se šupljinama stvara mukus ili sluz koja se cijedi u nosnu šupljinu, a ako je unutrašnjost tih kanala otečena dolazi do kongestije ili začepljenja sinusa što uzrokuje bol i infekciju. Istraživanja pokazuju da je učestalost ove tegobe u značajnom porastu posljednjih desetak godina.

Sinusitis se obično dijeli na tri podvrste:

  • Akutna upala sinusa traje manje od tri tjedna. Ova vrsta sinusitisa obično počinje kao prehlada koja se potom pretvara u bakterijsku infekciju. Alergije, zagađenje i drugi problemi s nosom kao i određene bolesti također mogu uzrokovati sinusitis.
  • Kronična upala sinusa obično traje najmanje tri do osam tjedana, a može se nastaviti tijekom više mjeseci ili čak godina. Može se razviti kao posljedica često ponavljanih akutnih upala sinusa, posebice neadekvatno liječenih. Alergičari također često razvijaju kronični sinusitis. Čimbenici rizika za pojavu kroničnog sinusitisa su i nosni polipi, devijacija nosnog septuma te deformiteti nosa i nosnih kostiju.
  • Recidivirajući sinusitis javlja se u nekoliko akutnih napadaja tijekom godine.
Možda te zanima... Kada je vrijeme za operaciju sinusa i isplati li se usput 'popraviti' i nos Zdravlje

Simptomi sinusitisa i liječnje

Simptomi sinusitisa su začepljen nos, sekrecija sluzi, pritisak, bol, povišena temperatura, umor i iscrpljenost te glavobolje. Vrlo često nastaje i tzv. postnazalni drip, odnosno slijevanje sluzi iz sinusa u grlo. Kod težih slučajeva može se javiti bol u uhu i u vratu, zubobolja, gubitak njuha te suzenje iz očiju.

Liječenje sinusitisa obično se provodi antibioticima, dekongestantima i tabletama protiv bolova. Preporučuje se i inhalacija, korištenje slane otopine koja se uštrcava u nos, ovlaživači zraka te topli oblozi koji se primjenjuju na bolnim mjestima. Tijekom akutne infekcije poželjno je boraviti u prostoriji sa stabilnom temperaturom zraka. Osim takve, poglavito simptomatske terapije od posebne koristi može biti i preventivna strategija koja je usmjerena na jačanje imuniteta.

Kako spriječiti upalu sinusa?

Inhalirajte se. Tradicionalni narodni recept preporučuje inhaliranje sa svježe skuhanim čajem od cvjetova kamilice u koji su dodane  tri velike žlice morske soli. Pokrijte glavu ručnikom, nagni te se nad posudu i dišite kroz nos. Sigurno ćete se osjećati bolje. Brzi način njege nosne šupljine može biti i redovito korištenje nosnog spreja s fiziološkom otopinom koji se može nabaviti u ljekarnama. Također, preporučuje se ispiranje nosa slanom otopinom uz pomoć specijalne posudice (popularno zvane Aladinova svjetiljka jer oblikom podsjeća na nju).

Uzimajte antioksidanse i prirodne stimulatore imunološkog sustava. Od pomoći može biti uzimanje vitamina A, C, E, cinka i selena te drugih prirodnih imuno-stimulatora poput ehinaceje, beta-glukana, matične mliječi, češnjaka i probiotičkih bakterija. Preporučuje se i učestalo ispijanje čajeva od koprive i korijena sladića. Aktivne tvari ovih biljaka imaju protuupalna i imunostimulativna svojstva.

Ako vam je propisana terapija antibioticima, uzimajte i probiotike. Osobe koje su na terapiji antibioticima imaju smanjen broj pozitivnih ili "dobrih" bakterija u crijevnoj mikroflori. Stoga se uz terapiju antibioticima često preporučuju fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže "dobre" bakterije ili probiotike koji ujedno snaže imunitet. Imajte na umu da uzimanje antibiotika i probiotika treba biti u razmaku od približno tri sata.

Pokušajte s prirodnim dekongestantima.  Poznato da nije dobro pretjerivati s farmakološkim dekongestantima poput kapi za nos. Stoga je dobro znati da postoji i prirodno sredstvo za "odčepljivanje" nosa. Možda zvuči neočekivano, ali to je pileća juha. U uglednom znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje u kojem je dokazano da pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta. Kineski vidari također koriste pileću juhu za liječenje prehlade, ali oni dodaju i malo ginsenga. Ako vam je ginseng stran, vi u svoju juhicu svakako dodajte luk i češnjak! Kao prirodni dekongestanti spominju se i čaj (zbog sadržaja teofilina) te feferoni (zbog sadržaja biljne kemikalije kapsaicina) i hren.

Izbjegavajte promjene temperature.  Ako imate upalu sinusa, ostanite kod kuće dok se simptomi ne smire. Nastojte zadržati stabilnu temperaturu u kući ili stanu i istodobno održavajte adekvatnu vlažnost zraka. Koristite ovlaživače zraka u koje možete dodati par kapi eteričnog ulja.

Nemojte pušiti. Pušenje umrtvljuje mirisne stanice, čini higijenu nosne šupljine gotovo nemogućom te isušuje mukozne membrane. Jednako loše utječe i sam boravak u zadimljenoj prostoriji.

Možda te zanima... 6 simptoma da ti je prehlada prešla u upalu sinusa Zdravlje

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.