Psiha i seks 30. siječnja 2012.

Malo psovanja smanjuje stres i bol

Tatjana-Juric1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Priklještila si prst u vratima? Pao ti je mobitel na beton? Netko ti je presjekao put na cesti? Ako si kao većina, sigurno ti je došlo da pošteno opsuješ. I znaš li što? Nemoj se suzdržavati, bar ako te nitko ne sluša. Psovke ti mogu pomoći da se osjećaš bolje, smanjiš bol i otjeraš stres, otkrili su znanstvenici, a što misli o psovanju upitali smo voditeljicu Tatjanu Jurić

I znanost priznala: izvikivanje zabranjenih riječi donosi olakšanje

Postoji dobar razlog zašto u gotovo svim kulturama ljudi psuju kad trpe bol i frustraciju: izvikivanje zabranjenih riječi donosi im olakšanje, tvrdi psiholingvist Timothy Jay sa Fakulteta za slobodnu umjetnost u Massachusettsu i autor knjige "Cursing in America" (Psovanje u Americi).

Najveće olakšanje od stresa donose nam one riječi koje su u pojedinoj sredini najstrože zabranjene, kaže Jay. Pristojnim Japancima i Fincima dovoljno je i nešto za naše pojmove smiješno blago kao što je "kvragu" ili "prokletstvo". Balkanci, Mađari i Rusi mnogo smo vulgarniji pa za jednak učinak moramo upotrijebiti mnogo žešće riječi.

Psovanje ne ublažava samo psihički stres, već umanjuje i tjelesnu bol. Ono što mnogi od nas znaju iz vlastitog iskustva, potvrdili su stručnjaci sa britanskog Sveučilišta Keele u istraživanjima iz 2009. i 2011. Dokaze su prikupili pokusima u kojemu su dvije skupine dobrovoljaca dobile zadatak da drže ruke u ledenoj vodi što dulje mogu.

Pripadnici jedne skupine smjeli su tijekom pokusa psovati, dok su članovi druge skupine zamoljeni da izgovaraju neku neutralnu riječ. Sigurno si pogodila: oni koji su psovali uspjeli su duže zadržati ruku u vodi blizu točke smrzavanja te su svoje iskustvo ocijenili manje bolnim od članova druge skupine.

Prostote najviše pomažu finima

Pokazalo se i da psovanje najviše pomaže onima koji ne psuju puno u svakodnevnom životu. Tko je inače suzdržan i fin, bez psovanja je izdržao smrzavanje samo 70 sekundi, a uz kletve punih 140 sekundi. Oni koji redovno puno psuju - oko šezdeset puta dnevno - otporniji su od pristojnih pa su bez psovanja izdržali s rukom u ledenoj vodi 120 sekundi. No, njima psovanje prilikom pokusa nije podiglo izdržljivost pa su i uz prostote ruke izvlačili nakon jednakog vremena.

'Koristi li se umjereno, psovanje je lako dostupno i djelotvorno sredstvo za ublažavanje bolova. No, prekomjerno korištenje prostota smanjuje analgetski učinak', poručio je dr. Richard Stephens, psiholog i glavni autor istraživanja.

Dakle, idući put kad ti teška kutija padne na nožni prst, znaš što ti je činiti, odnosno izgovoriti. Ali, ne pretjeruj u psovanju dok je "stanje redovno", nego čuvaj municiju za slučaj nužde.

Komentar Tatjane Jurić

Poznata tv i radijska voditeljica Tatjana Jurić otkrila nam je kako si s vremena na vrijeme da oduška s izvikivanjem ''zabranjenih riječi'', a mala psovka joj se dogodila i u eteru tijekom vođenja emisije na Hit FM-u.

'S vremena na vrijeme si dam oduška, ali ipak pazim da sam tada sama kako ne bih nekoga uvrijedila i da je mikrofon okrenut prema dolje. Psovanje naravno nije damski, ali svi smo mi ljudi, pa nam ponekad izlete i psovke'.

Tatjanu smo upitali misli li da ljutnju i bijes treba držati u sebi ili baciti van?

'Smatram kako u svakom slučaju treba naći način da riješimo negativne emocije sami sa sobom, i pritom je važno da osobe u našoj okolini nikako ne trpe našu negativu ili agresiju'.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      shalala

      Ok kad si sam opsuješ, ali ova voditeljica psuje ko kočijaš na tv i to je više nego ružno za čuti.

    • Default avatar -
      zora71

      Ovo je najveca glupost koju sam mogla procitat,ne kultura....jos ce ispast da je psovanje tak normalno...blago nama

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.