Hrana 06. veljače 2012.

Rižoto od vrganja i pršuta

Rizoto_S_Vrganjima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dragana Popović iz Zagreba poslala nam je svoj recept za rižoto od vrganja i pršuta kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr izabrao za recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'' i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam recept i fotografiju svog omiljenog zdravog zimskog jela

Provjeri kako sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime''!

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2/3 šalice smeđe riže
  • 200 g vrganja
  • 4 kriške pršuta
  • pola crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice mirina
  • 3 žlice umeboshi začina
  • 150 ml zobenog vrhnja
  • peršin, sol
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na vrućoj tavi zagrij maslinovo ulje. Poprži sitno nasjeckan crveni luk dok ne uvene. Dodaj sjeckani češnjak i kratko poprži da češnjak ne izgori.
  2. Dodaj rezane vrganje. Budući da sam ja koristila smrznute vrganje, prije toga sam ih 15 minuta pekla u pećnici na 150 stupnjeva, tek toliko da se malo posuše i razviju miris.
  3. Prži vrganje 10 do 15 minuta. Rižu sam prethodno kuhala u ekspres loncu 45 minuta, s 2:1 omjerom vode i riže. Na vrganje dodaj izrezani pršut, nemoj ga presitno rezati. Prži 2 minute, pazi da se pršut ne presuši.
  4. Na to stavi kuhanu rižu, i ako je presuha, podlij s vodom. Dodaj zobeno vrhnje i lagano promiješaj.
  5. Kuhaj još 10-ak minuta. Podlijevaj vodom po potrebi. Na kraju začini mirinom i umeboshi začinom. Količine umeboshi začina mogu varirati, ovisno koliko je pršut slan, i koliko si ga stavila, pa isprobaj prije nego dodaš umeboshi.
  6. Rižoto posluži posut sjeckanim peršinom.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Dragana je od sponzora projekta Delimana dobila tavu za palačinke, a od sponzora Kvasac d.o.o. kuharicu "Od kruha do kolača". Draganu također očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok će kuharica sezone dobiti petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.

Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište, Dragani daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.