Ljepota i relax 27. veljače 2012.

Mirisne kombinacije koje tjeraju umor

Etericna-Ulja-Umor1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stalno si umorna, bezvoljna i nemaš energije za obavljanje svakodnevnih poslova? Rješenje ovih problema potraži u aromaterapiji. Miris ružmarina potiče cirkulaciju, limun osvježava, a lavanda, u kombinaciji s njima, razbuđuje osjetila. Primavera aromaterapeutkinja iz Biovege, Matilda Ivaniš Knez donosi ti dva recepta kojima ćeš uspješno pobijediti umor i vratiti energiju

Svakodnevne obveze, moderan način života, ali i promjene godišnjeg doba uzrok su sve češćeg i trajnijeg umora. Često se ne osjećamo odmorno čak ni ako smo se proteklu noć dobro naspavali. Liječnici klinike Mayo navode nezdrave životne navike, depresiju, ali i neke zdravstvene probleme kao najčešće uzroke umora, piše portal Livestrong.

Ako se osjećaš premoreno zbog velike količine stresa, eterična ulja mogu ti pomoći da otkloniš umor i s više energije obavljaš svakodnevne poslove. 

Adrenalni umor

Adrenalni umor naziv je za niz simptoma koji zbog suvremenog načina života pogađaju sve veći broj ljudi, i to češće žene nego muškarce. Naime, stres utječe na rad nadbubrežnih žlijezda izazivajući pospanost, depresiju, pad imuniteta i fizički umor.

Ako je u pitanju blagi adrenalni umor, aromaterapija može ponuditi učinkovito rješenje. Eterična ulja  iz kore citrusnog voća imju umirujuće djelovanje i mogu smanjiti razinu stresa. Kombinacija bora i smreke, s druge strane, ima revitalizirajući učinak.

Energija i osvježenje!

Dok neka eterična ulja imaju umirujući učinak na tijelo, druga energiziraju. U aromaterapiji stimulativno djeluju ulja bora, eukalitpusa, limunske trave i kadulje jer smanjuju uspavanost. Ulja cimeta, klinčića, bosiljka i crnog papra povećavaju budnost, a energiju će ti vratiti ulja peperminta, đumbira, čempresa i ružmarina. Treba napomenuti kako posebno revitalizirajući učinak ima pepermint.

Eterična ulja sa stimulativnim učinkom možda su zdravija za tvoje tijelo od uobičajene crne kave ili čaja. Aromaterapija pruža regeneraciju bez prekomjerne stimulacije tijela. Bosiljak i kadulja ulja su koja se često koriste u borbi protiv mentalnog umora. 

U nastavku ti donosimo dva recepta uz koja ćeš smanjiti umor!

Savjet aromaterapeuta

Primavera aromaterapeutkinja iz Biovege, Matilda Ivaniš Knez, pripremila je dva recepta kojima možeš pobijediti umor i vratiti energiju.

Zbogom umoru!

Sastojci:

  • ružmarin 5 kapi
  • limun 10 kapi
  • lavanda 5 kapi

Ružmarin će potaknuti cirkulaciju i, zajedno s limunom dati ugodan, osvježavajući učinak. Lavanda, koja inače ima opuštajući učinak, u kombinaciji s limunom i ružmarinom djeluje razbuđujuće ujedno uklanjajući napetosti te stvara, divan, svjež mediteranski miris.

Ovu mješavinu eteričnih ulja možeš nakapati na žlicu morske soli i dodati u kupku, pomiješati s 50 ml baznog ulja makadamije ili sezama i umasirati u tijelo. Također, svega nekoliko kapi možeš dodati dodati u lampicu za osvježenje prostora.

Ustala si na "lijevu nogu"?

Za dane koji ne idu prema našim željama ili kada se jednostavno probudimo na "lijevu nogu", predlažem sljedeći recept!

Sastojci:

Na 100 ml ulja jojobe dodaj:

  • bergamot 20 kapi
  • ružu geraniju 10 kapi

Ova će ti mješavina pomoći da se opustiš i s osmjehom na licu nastaviš dan.

Napomena: limun i bergamot su fototoksični te ih nije pogodno nanositi na kožu prije izlaganja suncu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar valeri2310
      valeri2310

      pozdrav svima . . . . Isprobala sam aroma kombinaciju za uklanjanje umora i vrlo sam zadovoljna. Inače ne koristim previše mirisa, , lavanda, limun i ruža su mi najomiljeniji. Savjetujem svima da ih isprobaju :-)

    • Avatar Kiki44
      Kiki44

      Odličan čklanak!Spremam ga u moje članke!Jedino molim pojašnjenje kako koristiti jednu od mješavina?Staviti na zapešće ili?Volim eterična ulja i prirodna ulja općenito i koristim neka kao što su ulje sjemenki grožđa,ulje mrkve,ulje bršljana,ulje pšeničnih klica i mogu reći da sam savršeno zadovoljna.Nijedna "umjetna"krema ne može zamijeniti prirodno ulje!Bokić!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.