Hrana 30. travnja 2021.

Policistični jajnici i debljina u zapetljanoj su vezi: 9 savjeta za mršavljenje

Jagode_1
Foto: Thinkstock Sindrom policističnih jajnika je endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene sa sindromom policističnih jajnika često se bore s viškom kilograma, pa trebaju posebno prilagoditi svoju prehranu. Ograniči unos crvenog mesa na jednom tjedno i povisi unos ribe kako bi organizmu osigurala dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Većina žena u nekoj fazi svoga života nezadovoljno je svojom tjelesnom masom i želi skinuti pokoji kilogram. Sindrom policističnih jajnika je endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi kojeg poglavito obilježava neregularnost menstruacijskog ciklusa, neplodnost te brojni estetski nedostaci kao što su dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose.

Također, 6 od 10 žena s policističnim jajnicima pati od prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Policistični jajnici sa sobom nose brojne zdravstvene komplikacije, a jedna od njih je rezistencija na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, koji je inače zadužen za reguliranje razine glukoze u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je nagomilavanje glukoze u krvi što rezultira daljnjim povišenjem razine inzulina u krvi te se stvara začarani krug.

Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje

Visoke razine inzulina povisuju proizvodnju androgena odnosno muških spolnih hormona. Vjeruje se da su upravo povišene razine androgena uzrok povećane dlakavosti, akni, neredovitih mjesečnica te nakupljanja kilograma i to u području trbuha. Zato žene sa sindromom policističnih jajnika najčešće imaju oblik jabuke, a ne ženstveniji oblik kruške.

Inzulinska rezistencija i posljedično debljanje u sklopu sindroma policističnih jajnika nosi sa sobom brojne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes tip 2, povišeni kolesterol i krvni tlak te ponekad i apneju u snu što sve vodi ka bolestima srca i krvnih žila. To je razlog zašto žene sa sindromom policističnih jajnika imaju čak sedam puta veći rizik od srčanog udara od zdravih žena iste dobi.

Maternica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ključ je u mršavljenju

Skidanje suvišnih kilograma je jedan od prvih savjeta koji se daje ženama sa sindromom policističnih jajnika. Pritom se stručnjaci slažu da je dovoljan gubitak od 5 do 10 posto tjelesne mase kako bi se znatno smanjile tegobe vezane uz bolest i normalizirala mjesečnica. No, zahvaljujući inzulinskoj rezistenciji zadatak mršavljenja može biti vrlo otežan te izvor brojnih frustracija žena.

Ipak, mršavljenje mora biti imperativ budući da doprinosi normalizaciji razine inzulina i posljedično smanjuje tegobe i rizik od ozbiljnih bolesti. Stoga je usvajanje određenih prehrambenih navika i redovita tjelesna aktivnost primarni korak u liječenju sindroma policističnih jajnika.

Budući da se ugljikohidrati povezuju s povišenim razinama inzulina, ženama sa sindromom policističnih jajnika često se savjetuje dijeta s niskim glikemijskim indeksom i da temelje prehranu na nemasnom mesu, ribi, integralnim žitaricama, mlijeku i mliječnim proizvodima te voću i povrću.

Trbuh-Jajnici_1 Možda te zanima... Ovih 6 simptoma ukazuje da s tvojim jajnicima nešto možda nije u redu Zdravlje

Mnoge žene ova pravila tumače tako da izbacuju ugljikohidrate iz prehrane, međutim takva praksa nije preporučljiva jer prehrana tada postaje neuravnotežena i nosi sa sobom cijeli niz drugih zdravstvenih rizika.

Neki autori ističu da bi pretile žene sa sindromom policističnih jajnika trebale 40 posto svoje energije osiguravati ugljikohidratima, pri čemu prednost imaju namirnice bogate prehrambenim vlaknima koje osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju niži glikemijski indeks.

Ženama sa sindromom policističnih jajnika savjetuje se i aerobna aktivnost barem tri puta tjedno. Također, mudro je uvesti treninge dizanja utega (manje težine) koji će pomoći izgradnju mišića i tako pridonijeti ubrzanju metabolizma.

Možda te zanima... Komplikacije uzrokovane policističnim jajnicima i dva načina liječenja Zdravlje

Dodatni savjeti

Ako patiš od sindroma policističnih jajnika, kako bi lakše stala na kraj suvišnim kilogramima svakako:

  • jedi hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica
  • izbjegavaj procesiranu hranu i junk food jer loše utječu na razinu šećera i inzulina u krvi
  • ograniči unos crvenog mesa na jednom tjedno
  • povisi unos ribe kako bi organizmu osigurala dovoljno omega-3 masnih kiselina
  • kako bi lakše kontrolirala razinu šećera u krvi jedi 4 do 6 manjih obroka dnevno
  • izbjegavaj alkohol
  • bavi se tjelesnom aktivnošću svaki dan
  • ako pušiš, prestani
  • savjetuj se sa svojim liječnikom o terapiji lijekovima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.