Hrana 01. svibnja 2012.

Nevena se natječe za kuharicu proljeća

Nevena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nevena Buljan iz Rijeke poslala nam je recept za smoothie s melisom i košticama marelice kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava izabrao za recept tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu proljeća. Pošalji nam i ti svoj omiljeni, zdrav recept i otkrij svoj trik za brzo proljetno razbuđivanje

Isprobaj Nevenin recept za smoothie s melisom i košticama marelice, a ako i ti želiš sudjelovati u natječaju "Kuhaj u ritmu proljeća" pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik ili tajnu za brzo proljetno razbuđivanje.

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.

Kuhanje nije samo hobi

Nevena Buljan ima 26 godina i živi u Rijeci. Apsolventica je francuskog i ruskog jezika i književnosti, no u skoro vrijeme namjerava se u potpunosti posvetiti profesionalnom kuhanju.

'Trenutno radim kao "freelance" fotograf hrane te sam suradnik jednog časopisa za kojeg pišem i pripremam recepte i fotografije. U slobodno vrijeme pjevam u riječkom bendu Atmospheric, a nedavno je objavljen i naš novi album 'Pričaj mi', govori Nevena koja već nekoliko godina vodi kulinarski blog.

'Na blogu "Ebba's cuisine" izlažem svoje recepte i ideje te fotografije svega onoga što skuham. Upravo me blog doveo do toga da ozbiljno počnem razmišljati o kuhanju  - ne samo kao o hobiju, već kao o profesiji', otkriva Nevena.

Jagode i šparoge - proljetni favoriti

U proljeće, nova kuharica tjedna voli šetati po prirodi, šumi, brati samoniklo bilje, voziti bicikl i rolati se. Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima otkrila je prije nekoliko godina te se uglavnom pridržava kuhanja sa sezonskim namirnicama.

'Volim gotovo sve proljetne namirnice, no trenutno su mi najdraže mlada riga, divlje šparoge, svježa riba sa ribarnice, a od voća jagode. U proljeće najviše volim pripremati salate od svježeg voća i povrća, pirjano samoniklo bilje i mladi češnjak u kombinaciji s tjesteninom, rižoto od šparoga, nonin brudet od plave ribe poput srdela ili palamide, razne smoothieje od voća i povrća te lagane voćne salate s pokojim tajnim sastojkom', objašnjava Nevena.

Baka kao učiteljica

Također napominje kako je puno trikova naučila i od svoje 80-godišnje bake koja odlično kuha cijeli svoj život, i priprema savršeno sva primorska jela, počevši od brudeta od plave ribe, "palente krompirice" pa do "jačmika" - maneštre od ječma i suhog mesa, zimske repe i fažola, pašte i fažola, raznih blagdanskih slastica poput pince, orehnjače te nezaobilazni domaći kruh.

'Proljeće je vrijeme za pripremanje laganijih jela koja nam daju svu potrebnu energiju, a posebnu prednost ima mediteranska prehrana, ponekad s utjecajem francuske kuhinje koja me gotovo uvijek inspirira', dodaje Nevena.

Njeni trikovi zdrave prehrane uglavnom se temelje na pravilnoj pripremi svake namirnice tako da se i nakon termičke obrade sačuvaju potrebni minerali i vitamini te da karakter određene namirnice dođe do izražaja.

"Raw food" inspiracija

Nevena se kontinuirano educira i jako puno čita o prehrani, nutricionizmu, pripremi određenih namirnica i novitetima u svijetu gastronomije. Posebnu ljubav gaji i prema dobrim vinima koja voli uklopiti u svoja jela, ponekad i eksperimentirati s vinima u slasticama, no smatra kako se po pitanju enologije treba još dosta educirati kroz tečajeve i škole.

'U zadnje vrijeme je dosta popularizirana sirova hrana ili "raw food" kao najzdraviji oblik uravnotežene prehrane i moram priznati da me sve više intrigira takav način prehrane - svakako ne u potpunosti, ali barem kao dio svakodnevnog jelovnika. Upravo to je jedan od razloga zašto sam baš recept za smoothie odabrala za natječaj na Zdravoj Kravi. Čini mi se kako je idealan i kvalitetan početak radnog dana', zaključuje Nevena.

Nevena će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.