Hrana 09. svibnja 2012.

Souffle od jagoda

Souffle-Jagoda
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako su jagode tvoje najdraže proljetno voće, ovaj desert moraš probati! Souffle će te razveseliti u prve tople dane kada ti je potrebno nešto lagano i brzo. Iako je priprema soufflea jednostavna, i s njima puno toga može poći krivim putem - stoga ti Marinela savjetuje da vježbaš svoje kulinarske vještine

Već neko vrijeme razmišljam da podijelim ovaj recept s tobom. Idealan je za prve prave tople dane kada nam je potrebno nešto lagano i brzo. Ovo je desert s kojim ćeš osvojiti svoje goste, a pri tome nećeš potrošiti puno novca, a ni vremena.

Jagode obožavam, no uvijek pazim da ih kupujem kada im je sezona – svibanj i lipanj. Tada su najbolje i najsočnije. A soufflei su priča za sebe. Kad ih jednom naučiš raditi, postat će tvoj najomiljeniji desert. Iako soufflei mogu biti posluženi i kao slano jelo (primjerice, souffle od sira, krumpira), nakon što si spremila nekoliko puta ovaj desert znat ćeš točno na što paziti.

Soufllei su tako jednostavni, ali i s njima može puno toga poći krivim putem. Moj savjet je da vježbaš.

Isprobaj recept za souffle od jagoda!

Sastojci za 8 soufflea

Tijesto

  • 340 g jagoda
  • 150 g šećera
  • 6 bjelanjaka
  • 30 g šećera
  • 3 jušne žice vode
  • 2 jušne žlice kukuruznog škroba
  • 1 žlica maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti souffle od jagoda!

Priprema s guštom

  1. Jagode promiješaj sa 150 g šećera. Ostavi ih u hladnjaku da odstoje sat, dva i puste sok.
  2. Kad su jagode pustile sok, procijedi ih kroz sito.
  3. Sok stavi kuhati na laganu vatru dok se ne reducira na 1/4 tekućine.
  4. Pomiješaj kukuruzni škrob (gustin) s oko tri žlice vode. Dobro ga promješaj i izlij u reducirani sok. Dobro promiješaj i zgusnutu tekućinu skini s vatre.
  5. Ocijeđene jagode izmiksaj i dodaj u zgusnuti sok. Sve dobro promiješaj. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
  6. Kalupe namasti od vrha do dna pomoću kista umočenog u maslac ugrijan na sobnu temperaturu. Zatim stavi u hladnjak na par minuta. Nakon par minuta ponovno premaži maslacem i pospi kristalnim šećerom tako da se uhvati za rubove. Ovaj postupak omogućit će da se souffle lakše digne iz kalupa.
  7. Bjelanjke izmuti s prstohvatom soli i 30 grama šećera dok ne dobiješ snijeg od bjelanjka. Bitno je da ga ne izmutiš premalo jer će bit prevodenast, a niti previše tako da mu ostaviš "prostora" za dizanje u pećnici.
  8. Pomiješaj jednu trećinu izmućenih bjelanjaka s pireom od jagoda tako da ideš uvijek od ruba zdjelice prema unutra uz pomoć špatule. Zatim dodaj još jednu trećinu bjelanjaka i lagano miješaj - ponovno od rubova prema unutra. Zatim dodaj zadnju trećinu bjelanjaka i još jednom vrlo pažljivo promiješaj. Dobit ćeš rozi snijeg.
  9. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  10. Pažljivo žlicom stavi u svaki kalup snijeg tako da ga napuniš do jedan centimetar ispod ruba kalupa. Kod punjenja pripazi da ne zamažeš rubove kalupa tako da se souffle lakše može dignuti u pećnici.
  11. Lagano protresi kalup tako da se izravna površina snijega.
  12. Peci 8 do 10 minuta dok se souffle ne digne. Ne otvaraj pećnicu prerano.
  13. Pospi šećerom u prahu i na vrh stavi komadić jagode.
  14. Posluži odmah vruće samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanilije (souffle se nakon nekog vremena spusti, a i najbolje ga je pojesti odmah - ja ih obožavam). Nakon što si nekoliko puta pripremila ovaj desert znat ćeš točno na što paziti!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.