Hrana 24. svibnja 2012.

Detox uz Smart Food specijalitete

Articoka2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U jeku proljetne sezone i iščekivanju ljeta, tim Smart Fooda, novog koncepta zdrave ishrane, pripremio je brojna kulinarska iznenađenja koja potiču proljetno čišćenje i detoksikaciju organizma te jamče vitalnost i svježinu izgleda. Priušti svom organizmu detoksikaciju uz nove Smart Food specijalitete i zdrave koktele!

Maštovite i zdrave kulinarske kombinacije

Smart Food je koncept zdrave prehrane koji poštuje i prati izmjenu godišnjih doba, pa tako u zagrebačkom restoranu Bon Appetit upravo pripremaju nove jelovnike. Svi poklonici zdravog života, ali i svi koji su čvrsto odlučili ljeto dočekati u ''fit'' formi, pronaći će mnoštvo ukusnih, maštovitih i zdravih kulinarskih kombinacija.

'Ususret predstojećem ljetu u naša Smart Food jela nastojimo uvesti mnoštvo samoniklog bilja, voća i povrća, zajedno s ribom i kvalitetnim mesom, te proizvodima od kozjeg mlijeka. Najviše pažnje poklanjamo salatama koje priređujemo od lisnatog povrća i kombiniramo s voćem. Salatama često započinjemo obroke, tako da potaknemo tonifikaciju organizma i izlučivanje štetnih tvari, a ujedno pripremimo probavni trakt na glavni obrok i izbjegavamo time prejedanje, pa nema težine u želucu nakon obroka prema Smart food principima', protumačila nam je Marina Vojković, pokretačica koncepta Smart Fooda i direktorica restorana Bon Appetit, od koje smo saznali da u detoksikaciji organizma često ključnu ulogu ne igraju same zdrave namirnice koje konzumiramo, već dobra kombinacija namirnica na kojoj počiva i cjelokupni koncept Smart Fooda.

'Sve namirnice koje su nam trenutačno u ovom proljetnom periodu na raspolaganju mogu izvrsno poslužiti u detoksikaciji organizma ukoliko su dobro kombinirane i u točnim količinama. Svako jelo koje ćete do ljeta pronaći na našem Smart Food jelovniku, od predjela, juha, glavnih obroka te deserta i salata, mala je tvornica ljekovitih tvari i djeluje na detoksikaciju.

Dodatno, nudimo svježe priređene funkcionalne napitke koji su sastavljeni od netom ocijeđenih namirnica, voća i povrća uz dodatak pažljivo odabranih začina, pa oni dodatno stimuliraju detoksikaciju. Naši prirodni napitci djeluju netom nakon konzumiranja i odmah vraćaju vitalnost. U njima su sačuvani svi hranjivi sastojci poput vitamina, minerala i enzima koji se inače kod termičke i dugotrajne obrade gube ili smanjuju svoju aktivnost. Procesom hladnog cijeđenja ne uništavaju se nutritivne komponente, a zadržani su boja miris i okus u svom izvornom obliku, stoga naši sokovi imaju izražajnu prirodnu boju, te osebujan okus i miris' dodaje Marina.

Sitni zalogaji

A uz ta jela kao predjela nude se salata i sitni zalogaji. Taj je sitni zalogaj okruglica od slanutka na pireu od patlidžana. Slanutak je bogat izvor kalcija i vrhunskih aminokiselina, a patlidžani su savršeno uklopljeni u ovo jelo jer donose vlakna topiva u vodi i minerale potrebne za zdravlje našeg sustava za izlučivanje.

Sve to servira se uz pesto od maslačka, biljke koju nalazimo kao samoniklu, koja se odlikuje velikim količinama vitamina C i gorkih tvari koje djeluju protuupalno, a osvježiti će i djelovati poticajno na naš organizam.

Spomenuli smo salatu, a ona se sastoji od mladih izdanaka zelenih lisnatih salata, uz neke posebne dodatke. To su kruške i maline, od kojih je spremljen posebni ocat. Kruške je najbolje jesti svježe, upravo onako kako su sadržane u ovoj originalnoj salati. One sadrže veće količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine. Maline su izvor brojnijih pigmenata, najviše antocijana i karotena koji djeluju povoljno na izgled kože i zdravlje sluznica. Ovdje su u servirane s ulogom zakiseljavanja jela, što je sasvim nov i inovativan način. Idealna salata za proljeće i ljeto.

Proces čišćenja organizma od toksina uz okrjepu i obnovu cjelokupnog organizma uz Smart Food koncept doprinijet će i tvom izgledu, posebice svježini kože, kose, noktiju, a kako naglašava Marina Vojković, detoksikacija organizma oslobodit će te i naslaga neestetskih tvorbi na tijelu, smanjiti će otečenost i celulit, a potaknuti cirkulaciju i dreniranje tekućine u tvom organizmu.

Ukoliko se odlučiš ovogodišnju detoksikaciju svom organizmu i tijelu priuštiti uz Smart Food koncept u zagrebačkom restoranu Bon Appetit, uz sve Smart Food kombinacije i okuse koje te očekuju, zasigurno ćeš osvijestiti i jedan dugoročniji i nov način održavanja dobrog zdravlja uz pravilnu ishranu.

Više info na: www.bonappetit.hr

Zdravi kokteli

Već sada u Bon Appetitu možeš kušati ove zdrave napitke i koktele koji će pospješiti detoksikaciju organizma:

  • Napitak od zelenog voća, krušaka, jabuka, te povrća prepunog klorofila, a to je molekula koja potiče regeneraciju organizma i obnovu svih oštećenih staničnih struktura.
  • Napitak od narančastog voća i povrća, bogat beta karotenom koji štiti sluznice i osigurava zdravlje kože prije ljeta.
  • Napitak koji koristi jagode u kombinaciji s lisnatim povrćem i daje mnoštvo tvari koje stimuliraju izlučivanje otrova iz organizma i potiču rad jetre i bubrega.
  • Napitak od kivija u kombinaciji s citrusnim voćem i zelenim povrćem koji potiče dreniranje tekućine i djeluje na suzbijanje celulita.

Uz to, savršeni i nezaobilazni saveznici detoksikacije koje ćeš ovih dana pronaći na Smart Food jelovnicima bit će sljedeće namirnice: sezonsko voće, povrće, kvalitetno meso puretine, zatim junetine, poput bifteka i ramsteka, te mlada janjetina, riba poput tune, gofa, brancina i zubaca, ali i mnoštvo svježe plave ribe od inćuna do srdela i skuša.

Svoje će mjesto tu naći kozja i kravlja skuta kao izvrstan izvor bjelančevina. Potom slijede žitarice od prosa, krupnjaka ili pira, ječma, zobi, riže, te tzv. pseudo-žitarice kao amaranth, heljda, a posebno mjesto pripada mahunarkama poput slanutka, boba i leće.

Marina Vojković zajedno s docenticom Donatelom Verbanac i chefom Berislavom Lackovićem već je kreirala i nekoliko slasnih jela. Tako se nude bob s artičokama i pirom ili krupnjakom kao žitaricom. Ovo jelo predstavlja rapsodiju mediteranskih elementa iz vremena helenističke kulture, koja datira nekoliko stoljeća prije nove ere.

Bob i artičoka donose kvalitetne bjelančevine i tvari u obliku polifenola, posebno kvercitin, koji regulira naš imunološki odgovor. Pir se, kao drevna žitarica, dobro uklapa, bogat je bjelančevinama, vitaminima B skupine i mineralima.

Zatim se na meniju nalaze proso, divlje šparoge i bakalar. Te namirnice predstavljaju kombinaciju koja je izvrsna za naše srce i krvne žile. Jelo donosi omega-3 masne kiseline sadržane u bakalaru, tvari koje djeluju protuupalno, sadržane u šparogama i mnoštvo korisnih mikroelementa sadržanih u prosu. Idealno je za podnevni i večernji obrok.


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.