Hrana 29. lipnja 2012.

Mogu li vjerovati dječjim kašicama?

Kasice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod roditelja se često javlja nepovjerenje u gotove kašice, s obzirom na duži vijek trajanja, pa su u zabludi misleći kako te kašice nužno sadrže konzervanse. Ali, panici mjesta nema jer postupak sterilizacije uništava uzročnike kvarenja sadržaja staklenke

Roditelji imaju posebna brigu i odgovornost za pravilnu i kvalitetnu prehranu djeteta jer je ona u direktnoj vezi s njegovim općim zdravljem. Prehrana započinje na majčinim prsima, a nastavlja se namirnicama prirodnog podrijetla. Za kvalitetnu pripremu hrane kod kuće trebalo bi voditi računa o podrijetlu sirovina koje se koriste za obrok.

U pripremi voća i povrća potrebno je da ono bude svježe, sezonsko, pravog stupnja zrelosti, da nije tretirano pesticidima i drugim štetnim tvarima. Pri nabavci mesa i ribe također bi valjalo znati njihovo podrijetlo i način uzgoja, počevši od same hrane za stoku i ribu pa sve do eventualnog tretiranja životinja raznim, za dječji organizam, štetnim tvarima (antibiotici, hormoni i sl.)

Zašto su kašice za bebe sigurne za tvoje dijete?

Ako roditeljima nisu dostupne namirnice zajamčene sigurnosti, pravi izbor su gotove kašice namijenjene prehrani djece. Takve kašice su sigurne jer se za njihovu proizvodnju upotrebljavaju samo visokokvalitetne sirovine uzgojene u kontroliranim uvjetima. Kultivacija sirovina i njihova prerada podliježu stalnoj i strogo propisanoj kontroli kvalitete. Ovako proizvedene gotove kašice moraju dugo zadržati izvornu kvalitetu namirnice i biti što sličnije sirovini iz koje se proizvode. Stoga podliježu procesu sterilizacije kojemu je cilj uništiti mikroorganizme i inaktivirati enzime koji se nalaze u namirnici, koji bi mogli izazvati njihovo kvarenje.

Sterilizacijom protiv mikroorganizama

Mnogo je čimbenika koji izazivaju kvarenje; najčešće su to aktivnost mikroorganizama i enzima (prirodno prisutnih u namirnici), te prisutnost zraka koji pospješuje degradaciju sastojaka hrane. Postupak sterilizacije sastoji se u zagrijavanju i održavanju namirnice u hermetičkoj ambalaži (zatvaranje ambalaže u uvjetima bez kisika) na temperaturama višim od 100 stupnjeva Celzijusa u trajanju 20 do 40 minuta.

Temperatura i vrijeme sterilizacije su različiti i ovise o vrsti namirnice, otpornosti mikroorganizma na toplinu, tj. vrijeme trajanja sterilizacije mora biti dostatno za uništavanje svih mikroorganizama u namirnici. Izloženost staklenke visokoj temperaturi uništava sve mikroorganizme u proizvodu, staklenka je barijera koja sprječava ponovno zagađivanje proizvoda, a odsutnost kisika u unutrašnjosti staklenke sprečava oksidaciju spojeva u hrani. Ohlađene sterilizirane kašice čuvaju se kao trajne namirnice s rokom trajanja  do dvije godine.

 

Staklenke su sigurne

 

 

Obzirom da kašice imaju duži vijek trajanja, većina roditelja smatra kako te kašice nužno sadrže i konzervanse. Osobito su skeptični prema lako pokvarljivim namirnicama kao što su jogurt, meso. Ali, zaista, panici nema mjesta jer ovdje opisani postupak sterilizacije uništava uzročnike kvarenja sadržaja staklenke (mikroorganizme), a time i mogućnost za njihovo razmnožavanje pa dodatak konzervansa nije potreban, štoviše, za dječju hranu je Zakonom zabranjen.

Visoka temperatura i staklo su dovoljni

Zbog svega navedenog upotreba kemijskih konzervansa nije potrebna jer je ovaj način uništavanja mikroorganizama primjenom visokih temperatura vrlo djelotvoran u sprečavanju mikrobnog kvarenja namirnica. Gotove kašice pakirane su u staklenkama što ih čini higijenski sigurnim. Naime, staklo ne propušta plinove i paru pa kašica duže ostaje svježa bez promjene arome, postojano je pri temperaturama sterilizacije, njegova prozirnost omogućuje uvid u sadržaj staklenke, a može se reciklirati.

I ne zaboravite: Kod otvaranja staklenke, važno je čuti sigurnosni „klik“ koji Vam jamči da je originalno zatvorena!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      zone

      slazem se s prethodnim komentarom... nego, sjecam se kad ste bili site koji je promovirao zdravlje. sad mi izgleda da promovirate proizvodjace i njihove parole.

    • Avatar sententia
      sententia

      Mi kao roditelji ne znamo ništa o podrijetlu voća, povrća ni mesa koje su u kašicama. Naravno, činjenicu pogoršava što nemamo blage veze ni o proizvodnji istih. Rokovi trajanja meni osobno rade vrisak u glavi. Ako znam da C vitamin ishlapi ako se ne iskoristi u roku od 15 minuta ne znam kakav bi to (prirodan) proces mogao očuvati ga u recimo kašici. Radije riskiram doma. Ipak.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.