Fitness 03. srpnja 2012.

Način hoda oblikuje tvoje tijelo

Nikolisos
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nikolina Gerek, sudionica projekta 'Mršavimo zajedno' probala je Feldenkrais metodu, koja služi poboljšanju kvalitete pokreta. Nakon prvog treninga izjavila je kako osjeća lakoću pri svakom pokretu, ali i da je naučila 'hodati mozgom'

'Namjera današnjeg tretmana, točnije učenja pokreta prema Feldenkrais metodi nije bila direktno utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva, nego poboljšati kvalitetu pokreta. Naime, navike koje stvaramo i prema kojima se ponašamo ne moraju uvijek biti ispravne, kako u prehrani tako i u kretanju', objasnio je Krešimir Šoš, učitelj Feldenkrais metode.

Usmjeri se na ono što radiš

Ovom metodom  možeš stvarati nove navike. Efikasna promjena u načinu kako sjediš i hodaš događa se u korijenu problema - promjenom obrazaca u živčanom sustavu. Kvalitetno učenje moguće je jedino uz prisustvo svjesnosti. Čitaš li neku knjigu, a pažnja ti nije usmjerena na to što radiš već na nešto drugo, vjerojatno ćeš istu stranicu čitati ponovno.

Lakoća pokreta

Nikolina se žalila na povremene bolove u donjem i vratnom dijelu kralježnice, a to su smetnje koje nastaju kao posljedice suvremenog načina života i muče veliki broj ljudi.

'Primjetio sam da Nikolina ima ravna stopala, pomaknutu zdjelicu, tako da opterećuje više lijevu nogu, te spušteno desno rame. Odlučili smo da će Nikolina izvoditi vježbe iz položaja na boku ležeći na stolu, jer smo iz tog položaja lako mogli utjecati na pokretljivost kralježnice u relaciji sa zdjelicom i ramenom.

Tretman je trajao oko 50 minuta, nakon čega je Nikolina naglasila osjećaj lakoće u pokretu. Uspjeli smo ujednačiti ravnotežu na oba stopala, poboljšati položaj i mobilnost zdjelice, dok je za bolju organizaciju ramena potreban još jedan tretman', objasnio je Krešimir Šoš.

Nađi svoj balans

'Dobra je stvar što trener može vidjeti na koju stranu se osoba oslanja dok hoda. Zanimljivo je da sam imala osjećaj kako se prilikom hoda više oslanjam na desnu stranu tijela, a Krešimir mi je dokazao suprotno.  Metoda je izvrsna za postizanje balansa tijela, a tretman je kao neki oblik masaže', iznijela je svoje dojmove Nikolina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.