Dijeta 12. srpnja 2012.

OMG dijeta

Kava-Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

OMG odnosno Oh My God (O moj Bože) dijeta jedan je od bizarnijih prijedloga za mršavljenje, a ipak knjiga ''Six Weeks to OMG'' koja objašnjava postulate same dijete je u rekordnom roku postala prodavanija čak i od najpopularnije Dukan dijete. Autor dijete je osobni trener Paul Khanna koji je do svoje teorije došao nakon analize niza studija o metabolizmu i tjelesnoj masi

Plan je izvorno dizajniran za VIP klijentice s hollywoodske liste, no ubrzo je postao široko dostupan u već spomenutoj, sada već rasprodanoj, knjizi.

Kako bi u šest tjedana skinula oko 10 kilograma masnog tkiva, smanjila celulit, izravnala trbuh i poboljšala izgled kose, kože i noktiju kao što to obećava gospodin Fulton potrebno je pridržavati se sljedećih naputaka:

OMG dijetni trikovi

  • Preskači doručak budući da ovaj obrok, prema autoru, uopće nije najvažniji obrok u danu. Ako preskočiš doručak, omogućuješ tijelu da od ranog jutra troši masne naslage. Umjesto doručka svakako vježbaj.
  • Umjesto doručka pij crnu kavu (bez šećera i mlijeka) jer je kava poznati stimulans, a ako se uzme na prazan želudac brže topi masno tkivo. Prema gospodinu Fultonu takav učinak može trajati 4 do 5 sati.
  • Ujutro se okupaj u hladnoj vodi (temperatura vode neka bude između 15 i 20°C) jer će kupka pokrenuti uspavani metabolizam i aktivirati potrošnju masnih naslaga kako bi se održala tjelesna temperatura. Ako se užasavaš na samu pomisao, u hladnu vodu možeš uroniti i samo noge na 15 minuta.
  • Ograniči unos ugljikohidrata na maksimalno 120 g dnevno. Pritom je svejedno koji je izvor ugljikohidrata, pa su tako, prema autoru, ugljikohidrati iz brokule jednako loši kao i oni iz Coca- Cole i treba ih sve izbjegavati
  • Izbjegavaj voćne smoothieje i napitke, ali i smanji unos voća općenito jer sadrže fruktozu koja potiče nastanak masnih naslaga i ne daje osjećaj sitosti
  • Imaj 3 obroka dnevno, preskači međuobroke budući da ćeš tako lakše kontrolirati apetit, a i duži periodi bez hrane će potaknuti tijelo na sagorijevanje masnih naslaga
  • Jedi za vrijeme danjeg svijetla jer jedenje uz umjetna svijetla po mraku mogu utjecati na razinu hormona i negativno se odraziti na način na koje se tijelo ''ponaša'' s unesenim kalorijama.

Prednosti

Bizarno koliko zvuči dijeta nije posve bez znanstvene utemeljenosti. Savjet da se jede tijekom dana, a ne po noći ima smisla i postoji niz studija koje pokazuju da kasni večernji obroci doprinose gomilanju suvišnih kilograma.

Također, istina je da crna kava kao stimulans živčanog sustava potiče sagorijevanje masnih naslaga te da će hladna kupka potaknuti metabolizam, no upitno je koliko će taj učinak potrajati.

Primjer jelovnika

Doručak

  • Crna kava bez šećera i mlijeka

Ručak

Užina

Večera

  • File lososa i povrće na žaru

Mišljenje stručnjaka

Riječ je o dijeti čija se načela kose sa svim nutricionističkim načelima. Plan bi uistinu mogao dati kratkoročne rezultate, no zbog demoniziranja svih ugljikohidrata dugoročno je neodrživ i riskira se jo-jo efekt dijete.

Nedostaci

Dijeta je neozbiljna i banalna. Donosi tek nekolicinu savjeta od kojih su većina upitni.

Ideja da je bolje preskočiti doručak nije u skladu sa stotinama istraživanja koja pokazuju da osobe koje redovito doručkuju lakše održavaju tjelesnu masu nego ona koja to ne čine.

Također, stavljanje svih ugljikohidrata u jedan  ''nepoželjni koš'' znak je nepoznavanja znanosti o prehrani. Budući da je riječ o proteinskoj dijeti, za očekivati je da dijeta obiluje i zasićenim mastima s nepovoljnim učinkom na zdravlje srca i krvnih žila.

Također, dijeta je siromašna složenim ugljikohidratima koji daju energiju, prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Moguća je pojava zatvora  i bolesti crijeva zbog nedostatka vlakana, a riskira se i bolest bubrega te osteoporoza zbog velikog unosa proteina.

Gubitak kilograma koji dijeta obećava je prevelik što daje naslutiti i da bi dijeta mogla usporiti bazalni metabolizam te dovesti do ponovnog debljanja osobito iz razloga što nije riječ o dugoročnom planu.

Dijeti nedostaju konkretne upute za sve skupine namirnica zbog čega se ostavlja velik prostor za unos nezdravih namirnica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      belikr

      jooooj jooooj TRENING NA PRAZAN ŽELUDAC?????KAVA NA PRAZAN ŽELUDAC????neznam ko je pisao ovo ali bolje da to makne i da ne širi neznanje i NEZDRAVLJE!!!! kao prvo, djete su najgori mogući način skidanja kilograma. zašto??? zato jer ste do sada jeli određenu količinu hrane svaki dan i vaš organizam se je na to prilagodio. kada ste krenuli na djetu, počeli ste unostiti 2 do 3 puta manje hrane nego prije. ŠTO TO ZNAČI??? to znači da će vaš organizam reagirati na način da sve što unesete sprema, zato jer će on to stanje prepoznati kao negativno, odnosno mislit će da "čovjek nemože naći hranu u prirodi", pa će stvarat zalihe. kada ste na dijeti mjesec dana vaš organizam će sprameti masti, a "pojest" će vaše mišiće, odnosno doći će do gubitka aktivne mišićne mase. Kada će te prestat sa dijetom, nakon mjesec dana, i povećat unos kalorija, vaš organizam će i dalje spremat hranu jer ste ga vi na to priviknuli, ali što je najgore, dat će te mu više hrane a on će i više spremati. Što se tiće doručka, nemora se reći da je najvažniji obrok, ali zasigurno će nam jedan zdrav doručak (šejk od naranče, banane, malo mlijeka, meda i oraha) pomoći da "probudimo" organizam. to što ne jedete ujutro pa trenirate, ne znači da gubite potkožno masno tkivo, jer se mast gubi nakon 30-40 minuta kontinuiranog rada srednjeg intenziteta (140-150 otkucaja u min). PREPORUKA - pokušajte jesti što zdraviju hranu, u malim obrocima više puta na dan (to ste već čuli), tako će te ubrzati vaš metabolizam, i naravno što je navažnije...trenirajte svakodnevno od 30 do 45 min, mislim da svatko može toliko dnevno odvojit samo za sebe...hvala

    • Avatar StellaEla
      StellaEla

      Slazem se... Kavu bez secera pijem vec 3 godine. kada je ujutro popijem, nisam gladna do 14 h, nakon toga rucam,i prije 8 pokusam jesti salate voce, jogurte i sl... u mjesec dana skinula sam 3 kile, sa time da sam tu i tamo napravila prekrsaj :)

    • Default avatar -
      maja_26

      Ima nešto u tome, sama sam isprobala neke trikove i mogu reći da su pomogli, i kile nisam vratila. Bez doručka sam odlazila u teretanu i vježala, nakon teretane sam uzela samo jedan običan jugurt i prvi obrok u danu mi je bio ručak, u skladu s nekim drugim niskokaloričnim dijetama. Uvijek sam čitala da je doručak najvažniji obrok dana, ali ja kad se ujutro najedem mogu jesti i samo jesti cijeli dan, ali naravno to je individualna stvar. A drugi dio dijete, tipa nejedenja voća i povrća mi se čini malo besmislen.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.