Eko 05. rujna 2012.

Zelena recenzija: menstrualna čašica

Mooncup_Box
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao i svaka žena sigurno godišnje izdvajaš mnogo za higijenske proizvode, koji ne samo da su skupi već i neekološki. Kada smo saznali za ovaj najbolji eko proizvod 2011. godine odlučili smo ga za tebe testirati. Mooncup je originalna silikonska menstrualna čašica koja je ujedno i prijateljica okoliša

Mooncup je dizajnirala žena kao ugodnu, sigurnu i za okoliš prihvatljivu alternativu tamponima i higijenskim ulošcima. Napravljen je od silikona medicinske čistoće, a proizvodi se u Velikoj Britaniji.

Postavlja se u vaginu i njegova funkcija je da sakuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji je upijaju. To znači da ne izaziva iritaciju ili isušivanje, te također može zadržati puno više tekućine (tri puta više od ''superapsorbirajućih'' tampona). S obzirom na to da se koristi višekratno, dovoljno je kupiti samo jedan Mooncup te se tako štedi novac i čuva okoliš. Po izboru čitatelja Your Healthy Living Magazine, koji je najčitaniji magazin u Velikoj Britaniji, Mooncup je izabran za najbolji eko proizvod 2011. godine.

Štiti okoliš

Mooncup je higijenski proizvod za višekratnu upotrebu te predstavlja jednostavan način da drastično smanjiš količinu otpada kojeg proizvodiš.

  • Žena tijekom svog života u prosjeku upotrijebi 11.000 komada jednokratnih higijenskih proizvoda
  • Žena u prosjeku iskoristi 22 tampona ili uloška tijekom svake menstruacije

Veličina i korištenje

Mooncup je proizveo dvije veličine pogodne za svaku ženu. Veličina ''A'' je pogodna za žene koje su starije od 30 godina, a preporučuje se svim ženama koje su imale vaginalne porode, bez obzira na godine. Dok veličina ''B'' je za žene koje su mlađe od 30 i nisu imale vaginalan porod. Tonus vaginalnih mišića i mišića zdjeličnog dna prirodno slabi s vremenom pa iako je razlika između "A" i "B" veličine jako mala (3 mm) ona je od iznimne važnosti! Uz svaki Mooncup dolazi knjižica s jednostavnim uputama za upotrebu kao i platnena vrećica u kojoj čuvaš svoj Mooncup.

Iako mi je na prvi pogled izgledao komplicirano i zastrašujuće, oboružala sam se strpljenjem i nisam se razočarala. Stručnjaci savjetuju dva načina umetanja Mooncupa, a kada se navikneš ići će kao od šale. Uz malo prakse i testiranja pronašla sam način koji mi najviše odgovara, a i shvatila sam da ga je lakše umetnuti ako je mokar. Svakako se prilikom umetanja i vađenja opusti te se drži osnovnih pravila higijene (pranje ruku u toploj vodi i sapunu) tako da izbjegneš eventualne infekcije.

Menstrualnu čašicu prazni svako 4 - 8 sati tako da je pažljivo izvadiš, jednostavno ispereš i ponovno ga umetneš. Malo je nezgodno ako se nalaziš u javnom wc-u ili pak na radnom mjestu, ali onda se snađi tako što ćeš uvijek imati bocu čiste vode sa sobom ili ćeš nakon što isprazniš čašicu obrisati s toaletnim papirom. Izbjegavaj vlažne maramice jer bi mogle poremetiti pH tvoje rodnice.

Ugodan i praktičan

Lagani vakuum koji se stvori između stijenki rodnice kada umetneš Mooncup omogućava istjecanje menstrualne krvi u njega, bez curenja ili mirisa. Ugodan je, praktičan i siguran, možeš ga koristiti tijekom noći, za vrijeme putovanja, plivanja ili vježbanja.

Iako sprječava curenje i neugodne mirise Mooncup ne štiti od spolno prenosivih bolesti, a ne možeš ga koristiti kao zaštita od trudnoće.

Za dodatne informacije o korištenju Mooncup-a posjeti Mooncup.hr. Pažljivo pročitaj upute za korištenje prije nego što prvi puta koristiš Mooncup!

Dodatne informacije:

  • Boja: prozirna
  • Miris: neutralnog mirisa
  • Zeleni plus: Jedan Mooncup traje godinama, a zbog toga ćeš i ti utjecati na količinu higijenskog otpada koju proizvedeš tijekom svog života.
  • Preporuka: ako imaš obilne mjesečnice 2 ili 3 dan koristi dnevni uložak
  • Zašto probati: Osim što je ekološki proizvod godine, upotrebom Mooncupa drastično ćeš smanjiti  budžet koji mjesečno izdvojiš za higijenske potrepštine jer je njegova cijena jednaka cijeni prosječnih jednokratnih higijenskih proizvoda potrebnih za tri mjeseca.
  • Gdje kupiti: u bio&bio trgovinama
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dijanali

      Nekako mi se to veliko čini, mislim, šta se treba pol ruke tutnut, hm, unutra?

    • Default avatar -
      hitic

      Kad sam prošlog ljeta tražila zamjenu za uloške nabasala sam na menstrualne čašice. (Viva la Google!) Evo, sad je koristim već više od godinu dana :-)

    • Default avatar -
      dadek78

      Nema šanse!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.