Ljepota i relax 04. listopada 2012.

Ispadanje kose - uzroci i rješenja

Kosa-Uspravna
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ispadanje kose je teškoća koja pogađa mnoge muškarce, a suprotno općem uvjerenju pogađa i žene. Kod zdrave kose u prosjeku prirodno ispadne od 50 do 100 vlasi dnevno. Na pojačano ispadanje kose ili alopeciju mogu utjecati brojni unutarnji čimbenici poput prehrane, hormona ili gena, ali može nastati i uslijed fizičkog potezanja kose (česta feniranja, čvrsti repovi i pletenice)

U jesen češće ispada kosa

Lijepa kosa odraz je mladosti i zdravlja, stoga je ispadanje kose često uzrok za lošiju sliku o sebi i ima vrlo snažan psihološki utjecaj. Osim brojnih unutarnjih čimbenika gore navedenih, značajnu ulogu imaju i godišnja doba. U proljeće više folikula prelazi u fazu mirovanja, što se nastavlja tijekom ljeta. To uzrokuje povećano ispadanje kose u jesenskom razdoblju. 

Vlasi imaju karakterističan životni ciklus kroz tri faze:

  • rast (anagena faza), 
  • stabilizacija (katagena faza)
  • ispadanje (telogena faza)

Između dva ciklusa korijen vlasi je u fazi „spavanja“. Riječ je o svojevrsnom stanju mirovanja sličnom hibernaciji. Kada se aktivnost korijena vlasi zaustavi folikul vlasi se odmara te ostaje prazan. Što je duže to razdoblje „spavanja“, više folikula vlasi prelazi u latentnu fazu i ostaju prazni. Broj vlasi na glavi vidljivo se smanjuje i kosa gubi svoju bujnost.

Tri uzroka ispadanja kose

Koje se tri vrste alopecije javljaju kod žena i zašto su matične stanice ključne za ponovni rast kose, objasnila je doc. dr. sc. Zrinka Bukvić Mokos, specijalist dermatovenerolog s Klinike za dermatovenerologiju, KBC-a Zagreb.

'Kosa ima iznimno veliku psihološku važnost za svaku ženu, ali i muškarca. Ona je odraz naše snage, ljepote i mladosti, stoga ni malo ne čudi da se tako velik broj ljudi odlučuje za odlazak liječniku zbog ispadanja kose. Postoje tri vrste alopecije koje se javljaju kod žena, od kojih su čak dvije karakteristične za ljepši spol. Dok od androgenetske alopecije boluje oko 50 posto muškaraca i oko 30 posto žena starije dobi, simptomatska i trakcijska alopecija su čest problem žena svih životnih dobi. Trakcijska alopecija je ona koja nastaje uslijed fizičkog potezanja kose (česta feniranja, čvrsti repovi i pletenice), dok je simptomatska rezultat neke druge bolesti ili poremećaja. Istraživanja na matičnim stanicama pokazala su kako su upravo one ključ za ponovni rast kose, čak i onda kada je alopecija uznapredovala'.

Dercos Neogenic

Preporučena primjena proizvoda Dercos Neogenic je 1 ampula dnevno pomoću posebnog aplikatora za masiranje vlasišta. Za optimalne rezultate Vichy savjetuje da proizvod primjenjuješ 3 mjeseca.

Dercos Neogenic bit će na raspolaganju u ljekarnama od druge polovice listopada 2012. u dvije inačice:

  • Dercos Neogenic, 14 ampula (6 ml)
  • Dercos Neogenic, 28 ampula (6 ml)

Matične stanice

U svom uvodnom predavanju, koje je održala za novinare, doc. dr. sc. Zrinka Bukvić Mokos, specijalist dermatovenerolog sa Klinike za dermatovenerologiju, KBC-a Zagreb govorila je o ulozi  matičnih stanica te navela mogućnosti terapijske interakcije s ciljem očuvanja funkcije matičnih stanica u ponovnom stvaranju novih vlasi i održavanju zdravog stanja.

Doc. dr. sc. Bukvić Mokos naglasila je kako je matična stanica jedina vrsta stanice koja ima jedinstvenu moć obnavljanja tijekom cijelog života, jer kroz vlastito razmnožavanje osigurava obnavljanje tkiva u kome se nalazi te dodala: 'Svaka podjela matične stanice omogućava nastanak nove matične stanice, a potencijal matičnih stanica toliko je velik da su u stanju same obnoviti cijeli organ'.

Kosa se obnavlja cijeli život

Zbog matičnih stanica kosa je jedini organ koji se može ciklički obnavljati tijekom cijelog života. Odjel za istraživanja L'Oreala već više od 20 godina istražuje matične stanice, pa zato raspolaže jedinstvenim znanjem na svijetu.

Matične stanice neposredno utječu na buđenje uspavanih folikula, kako bi se stvarala nova vlas. L'Orealovi istraživači su otkrili kako ubrzati to ''buđenje'' i razvili molekulu koja može poboljšati učinkovito djelovanje matičnih stanica, odgovornih za rast novih vlasi. Prva patentirana molekula s biomimetičkim djelovanjem ubrzava djelovanje matičnih stanica, koje su izvor rasta novih vlasi. Učinkovitost Stemoxydina dvostruko je potvrđena in vitro.

Kliničku studiju pod dermatološkim nadzorom na 101 osobi s alopecijom napravio je dr. Pascal Reygagne u bolnici Saint-Louis: sudionici u studiji 3 su mjeseca svakodnevno primjenjivali losion s Stemoxydinom. Rezultati su pokazali 4 posto povećanje gustoće kose, tj. u prosjeku 1700 novih vlasi u 3 mjeseca u usporedbi s placebom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Kubura

      Slazem se .

    • Default avatar -
      pureshores

      Meni ovo više zvuči kao PR članak i "prodaju" novog Vichy proizvoda, nego članak koji zaista može pomoći nekome tko pati od ovog problema.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.