Hrana 22. listopada 2012.

Vodič kroz naručivanje ''gableca''

Cura-Posao
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za prehranu na radnom mjestu vrijede isti postulati kao i općenito kada se razmišlja o pravilnoj prehrani – obroke treba temeljiti na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću, povrću, nemasnim mliječnim proizvodima, mesu peradi i ribi. Pročitaj kako naručiti najzdraviji obrok na svom radnom mjestu

Možda je lakše razmotriti problem ukoliko se navede što je poželjno izbjegavati, a to su pekarski proizvodi, fast food, procesirana hrana i općenito hrana bogata mastima, šećerima i solju.

No, nije dovoljno samo znati koje namirnice birati, a koje ne, već i na način na koji bi trebale biti pripremljene. Slijedeći put kada uzmeš jelovnik u ruke zaobiđi u širokom luku jela koja su pohana, duboka pržena u ulju, sadrže kremasti umak ili umak na bazi sira, pripremljena na maslacu ili su omotana slaninom. Umjesto toga, odaberi jela koja su kuhana, pečena, pripremljena na žaru, u vlastitom soku ili na pari. Time ćeš organizmu prištedjeti mnoštvo kalorija, ali i osigurati vrijedne nutrijente.

Varivo je uvijek dobar izbor

Varivo od mahunarki i sezonskih namirnica je odličan izbor jer će te okrijepiti, pružiti vrijedne hranjive tvari i neće teško „pasti na želudac“. Osim što je poželjno da varivo sadrži primjerice grah, mahune, bob i slične vrijedne namirnice, pažnju treba obratiti i na dodatak samom varivu. Tako kobasice i slanina i nisu najsretniji odabir, a umjesto njih radije se odluči za odrezak mesa (primjerice teletinu ili puretinu) pripremljenu na lešo. 

Dodatni savjet: Uz varivo jedi integralni kruh ili pecivo sa sjemenkama

Sveprisutni roštilj

Jela s roštilja su uvijek popularna. I dok, gledajući nutritivno, nadmašuju primjerice pohana i pržena jela i roštilj krije u sebi mnoge zamke i zahtijeva oprez. Samo po sebi je jasno da sirom punjeni odresci i ćevapi nisu dobar odabir zbog obilja masnoća i kalorija koje sadrže, no slično vrijedi i za primjerice kobasice sa žara.

Ako naručuješ roštilj biraj odrezak piletine ili puretine te svakako daj prednost i ribi. Pritom je i prilog iznimno bitan, a kao dobar izbor se nameću šampinjoni ili povrće sa žara ili pak sezonska salata. Vjerojatno ne treba posebno naglašavati da pommes frittes nije DOBAR odabir za prilog.

Dodatni savjeti

Izbjegavaj jela s roštilja koja dolaze ''u somunu''. Jela s roštilja najčešće dolaze u velikim serviranjima pa 1 obrok podijeli s kolegom ili kolegicom.

Što naručiti iz talijanskog restorana?

Ako je taj dan odabir pao na tipičan talijanski restoran tvoj obrok može biti nutritivno vrlo vrijedan ukoliko izabereš tjesteninu ili rižu, po mogućnosti integralnu, koja ne sadrži umak na bazi vrhnja. Odlična alternativa je tjestenina u umaku od maslinovog ulja i povrća ili od rajčice ili pak rižoto s gljivama. Ako se odlučuješ za pizzu, umjesto klasičnog sira bogatog masnoćama zatraži mozzarellu, a dobra ideja je na nju dodati špinat, gljive, brokule, ljute papričice i sl. kako bi smanjio/la unos zasićenih masnih kiselina, a povećao/la unos povrća.

Još savjeta:

  • Podijeli obrok s kolegama na poslu
  • Obroku dodaj sezonsku salatu začinjenu maslinovim ili bučinim uljem

Nutritivno vrijedan sendvič

Sendvič je vrlo čest odabir (pre)zaposlenih, a kako bi odgovarao načelima pravilne prehrane biraj one sa integralnim pecivima te smanji dodatak raznih umaka jer su nerijetko vrlo masni. Sendviči s ribljim paštetama i li vegetarijanski sendviči uvijek imaju prednost nad onima sa suhomesnatim proizvodima. 

Dodatni savjet:  U odabrani sendvič dodaj što više raznog povrća poput zelene salate, krastavaca, paprike ili ribane mrkvice

Ne možeš odoljeti fast foodu?

I tu postoji rješenje. Naime, fast food lanci restorana su se u prošlosti uvijek povezivali s nezdravom prženom hranom, no danas se u ponudi mogu pronaći i zdravije alternative. Svježe salate, piletina s grilla i smrznuti jogurt su samo neki od primjera takve hrane. Ipak, kako ne bi poništio/la pozitivnu stranu takvih jela nemoj im dodavati gotove preljeve za salatu, razne sireve, slaninu i sl.

Još savjeta:

  • Kiseli krastavci, crveni luk, zelena salata, rajčice i senf dodat će okus jelu bez suvišnih kalorija
  • Izbjegavaj senviče s prženom ribom
  • Kuhani krumpir može biti zdrava opcija, ali ako je preliven niskomasnim kiselim vrhnjem, a ne maslacem, punomasnim kiselim vrhnjem ili sirom
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      meliJ

      Bitno je i kako je varivo napravljeno. Ako je s puno ulja i na kraju dodana zaprška, onda baš i nije jako zdravo, a i deblja.

    • Default avatar -
      meliJ

      Bitno je i kaki je varino napravljeno. Ako je s puno ulja i na kraju dodana zaprška, onda baš i nije jako zdravo, a i deblja.

    • Avatar Ylodi
      Ylodi

      Eto ja sam danas uzeo varivo i prije nego što sam pročitao članak. :-)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.