Fitness Vježbe za ravan trbuh 04. studenoga 2017.

Trener ruši tri mita o trbušnim mišićima

Goran4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri česte zablude o vježbanju su: da ne smiješ dizati utege dok ne postigneš idealnu težinu, da samo vježbama za trbušne mišiće možeš dobiti pločice na trbuhu i to samo ako ih izvodiš svakodnevno. Je li to tako objasnio je Goran Kralj, profesor kineziologije i trener.

Mit prvi: ne smiješ dizati utege dok ne postigneš svoju idealnu težinu

Mit se odnosi na one koji smatraju da samo kardio vježbama mogu smanjiti postotak masnog tkiva i da će izgledati još deblje ako mišićnu masu povećaju dizanjem utega. Prava istina je da se kardio vježbama skida masno tkivo, ali samo ako se vježba izvodi dovoljno dugo, više od 30 minuta i ne duže od sat i petnaest minuta.

Za skidanje masnog tkiva dobro je povećati mišićnu masu jer se s većom mišićnom masom troši i više kalorija tijekom cijelog dana, a ne samo dok se vježba. Mišićna masa može se povećati dizanjem utega, pa je dizanje utega dobro za smanjenje potkožnog masnog tkiva. Svaki kilogram mišićne mase troši oko 30-50 kalorija na dan.

Trbuh_14 Možda te zanima... Abs dijeta: Dnevni jelovnik za skidanje sala s trbuha Dijeta

Mit drugi: vježbama za trbušne mišiće dobit ćeš "pločice" na trbuhu

Vježbama za trbuh ojačat ćeš trbušne mišiće, ali ako imaš previše masnog tkiva oni se neće vidjeti. Svi imamo trbušne mišiće, ali oni se vide samo kod osoba koje imaju malo potkožnog masnog tkiva između mišića i kože. Prema nekim istraživanjima trbušni mišići će se vidjeti samo, ako imaš 10 posto ili manje ukupne masnoće tijela.

Možda te zanima... Poznati trener Insanitya otkriva kako za 8 minuta do savršenog trbuha Fitness

Mit treći: trbušnjake treba raditi svaki dan da bi se vidjeli

To nije istina jer su trbušni mišići kao i svi ostali što znači da im treba odmora, jer će se u protivnom pretrenirati. Trbušni mišići nisu veliki, pa niti ne troše puno energije, tako da neće potrošiti niti puno masti. Vježbe za noge i leđa troše puno više energije, pa ćeš tim vježbama prije dobiti pločice nego vježbama za trbušnjake.

Foto: PIXSELL

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      NussPoyava

      iako Makra ima očito zavidno znanje iz body buildinga mislim volio bih ga malo nadopuniti: 1 i 2: ukoliko želite da dobijete velike mišiće u kratkom vremenu opteretite ih sa nekoliko jakih kontrakcija 3 puta tjedno. (te jake kontrakcije mogu uključivati i utege) radite vježbe brzo i eksplozivno, (razvit će vam se brza mišićna vlakna koja su mnogo deblja od sporih > veći mišić) s tim da opuštanje mišića traje mnogo duže nego kontrakcija. (mišićno vlakno se razara prilkom polagane relaksacije pod otporom, a prilikom svakog drugog obnavljanja će hipertrofirati.) naravno, pravilna prehrana nerafinirani ugljikohidrati, proteini) i odmor su najvažnija stavka. 3. vježba svaki dan nije potrebna naravno, kao što vježbanje samo jedne skupine mišića nije baš energetski potrošno. ukoliko radite compound vježbe (koje uključuju više zglobova i mišićnih sustava) trošit ćete više kalorija prilikom vježbanja a i skladnije će vam se razvijati stali mišići. i u vezi zaključka: kao što kardio ima neke ''nezdrave''učinke na organizam tako i statika ima svoje nuspojave. naime, ukoliko radimo samo odreženu skupinu mišića naš krvni tlak će se privremenno povećati i do 30% a u osoba koje su već tlakaši i više. svi znamo da i povišen tlak dovodi do lučenja i kortizola a i medijatora koji dovode do popularnog oksidacijskog stresa . lagano trčanje preko 30 minuta a manje od 60 je potpuno bezopasno, a dobro je za topljenje masti. njime nećete značajno smanjiti mišićnu masu (kortizolom) ali ćete redovito smanjivati otpor u krvnim žilama koji nastaje statičkim vježbanjem. samo da napomenem da sam stravstveni trkač,(185cm/80kg) 4x tjedno otrčim oko 40 min, nakon toga radim compound vježbe (zgib, propadanje, trbušnjake na klupi i zgibu) i sasvim sam zadovoljan sa svojim six packs. jedem što više (bez crvenog mesa), što kvalitetnije, i ne obazirem se na postotak proteina, na postotak masti....

    • Default avatar -
      Makra

      Oprostite, ali moram komentirati: 1.Mit prvi: ne smiješ dizati utege dok ne postigneš svoju idealnu težinu - apsolutno se slažem komentarom. Dizanje utega dobivaš veću mišićnu masu (koja omogućuje), samo oprez, samo odgovarajućom prehranom i unosom određene količine brzorazgradivih ugljikohidrata + proteina u organizma nakon treninga možeš dobiti mišićnu masu u protivnom ćeš dobiti kontra efekt, uništavat ćeš mišićne stanice prije nego što se one uspiou nadograditi tijekom redovnog treniranja. 2.Mit drugi: vježbama za trbušne mišiće dobit ćeš "pločice" na trbuhu - količinom vježbanja trbušnjaka (+ gore navedenom odgovarajućom prehranom, redovno >>ZDRVOM<<) povećat ćeš masu trbušnih mišića što će potpomognut sagorijevanje više kalorija u toj zoni. To se nadovezuje na komentar mita broj 1. Nedavna istraživanja su pokazala da mišić trbuha je istog sastava kao i mišić prsa ili bicepsa te se masa može povećati i drugačijim vježbama osim klasičnim trbušnjacima, 60 u minuti (zahvaljujući pilates lopti i dvoručnim utezima). Po pravilu u jednoj seriji mišić mora biti pod opterećenjem više od 30sec kako bi on se počeo pravilno trošiti. 3.Mit treći: trbušnjake treba raditi svaki dan da bi se vidjeli: Trbušni mišići nisu veliki, pa niti ne troše puno energije, tako da neće potrošiti niti puno masti. - Ovo je totalna laž, ne znam tko vam je to rekao. Trbušni zid je ogroman komplex mišića, drugi na našem tjelu po kompleksnosti (prva su ramena). Stanite pred ogledalo sa izravatim leđima, stavite ruku na vrh trbušnog zida a drugu na podnožje trbuga malo oko 4cm ispod pupka. Pogledajte koji je to dio tjela i koliko zauzima prostora na ljudskom tjelu. I kako onda nije veliki kompleks mišića. Nemožeš samo jednom vježbom utjecati na cijeli trbušni zid, već moraš raditi vježbe za gorenji sklop, pa doljnji, pa bočni sklop. Da se pripomogne još i hiperekstenzija. Ima tu dosta posla. Istina je da svaki, 'ama baš svaki mišić u tjelu treba odmor od 36 sati kako bi obnovio + nadogradio mišićne stanice. Vježbom svaki dan može se nešto postići, ali strogo kontroliranom prehranom. Zaključak - redovnim (ne svaki dan) vježbanjem trbušnih mišića i pravilnom prehranom dobit ćete trbušne mišiće i veću mišićnu masu koja će u svom predjelu omogućiti veće i kvalitetnije sagorijevanje masnih naslaga. Slogan: Abs are made in the kitchen and not in the gym. OMJER: 70%/30%. Nemojte misliti da kardio trening i je tako zdrav. Pa baš i nije, pogotovo kada u tijelu krene proizvodnja visokog nivoa kortizola(hormon stresa). Naše tijelo ne zna raspoznati da li je hormon stresa proizveden zbog loše ili dobre situacije, on je za njega hormon stresa i tako ga imptrepetira. On krene u izlučivanje kod žena prilikom vježbanja oko 20-30min a kod muškarca 30-45min.

    • Avatar maja_zg
      maja_zg

      evo isprobala sam taj kalulator i ispalo mi je average...dakle prosječno,znači da bi trebala fakat skinut :D uf uf...

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.