Hrana 16. studenoga 2012.

Brza juha od brokule

Brokula_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova je juha nastala iz nedostatka namirnica u frižideru nakon napornog dugog tjedna. Sve što nam je ostalo bile su dvije brokule, confit od češnjaka i nekoliko svježih chilly papričica. Da bi stvar bila bolja bili smo jako gladni i došli smo doma kasno navečer. Što spremiti za 15-ak minuta sa brokulom? Naravno – juhu

Sigurno se pitaš što je confit od češnjaka? To je češnjak koji se kuha u ulju na niskoj temperaturi od oko 70 stupnjeva celzijusa dok ne omekša toliko da možeš kroz njega proći nožem kao kroz putar. Za confit ti trebaju tri očišćene glavice češnjaka, kuhinjski termometar i malo strpljenja – oko 45 minuta. Ja ga čuvam u ulju u prethodno steriliziranoj staklenoj teglici u frižideru do tjedan dana. 

Ima puno recepata online za confit od češnjaka no u osnovi je to ovo što sam gore navela pa ukoliko želiš isprobavati razne načine najbolje je da malo proguglaš o garic confitu kao što sam i ja učinila. Kad jednom probaš shvatit ćeš koliko je to ukusan koristan i praktičan dodatak raznim jelima.

Isprobaj recept za juhu od brokule.

Sastojci za 4 osobe

  • 600 g brokule
  • 100 ml mlijeka
  • voda
  • chilly papričica
  • 2 češnja češnjaka iz confita od češnjaka
  • sol
  • maslinovo ulje

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od brokule!

Priprema s guštom:

  1. Operi brokulu. Odvoji dijelove cvjetova (stabljike ne koristiš u ovoj juhi).
  2. Zakuhaj vodu i dodaj joj dvije velike jušne žlice soli. Kad je voda zakuhala kuhaj brokule oko pet do šest minuta dok ne omekšaju (ovisno o veličini) i zatim ih izvadi i ubaci u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje. Da li su brokule dovoljno mekane možeš provjeriti vilicom. Nekoliko komada ostavi sa strane za dekoraciju tanjura.
  3. Brokulama dodaj češnjak iz confita, 100 ml mlijeka, tri žlice maslinovog ulja i 200 ml vode u kojoj su se kuhale brokule.
  4. Uz pomoć štapnog miksera ili sjeckalice dobro izmiksaj juhu. Po potrebi ako je pregusta možeš dodati još malo mlijeka. Dodaj soli i sitno nasjeckane chilly papričice po želji.
  5. Vrati na laganu vatru dok ne zavrije i skini s vatre.
  6. Serviraj nekoliko blanširanih brokula u tanjur i oko njih dodaj juhu. 

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava1987
      Zdrava1987

      Ja inace s blenderom smrvim ove brokulice ( tako i drugo povrce) i tako pravim i juhe i "sosove"

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.