Hrana 30. studenoga 2012.

Sirovojelstvo: Što se jede, kako se priprema hrana i dobrobiti za zdravlje

Priprema2
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si već čula za sirovojelstvo i pozitivne učinke koje takav način prehrane ima na zdravlje, ali i zapitala - može li se uživati u sirovoj hrani i je li takav način prehrane uistinu ljekovit ili samo jedan od prolaznih trendova? Na ova, ali i brojna druga pitanja kao i recept za njoke na sirov način donosimo ti iz razgovora s Lenom i Darkom Jurićem

Bračni par Lena i Darko Jurić svoja iskustva sa sirovojelstvom odlučili su podijeliti sa svim zainteresiranim te su nedavno objavili knjigu "Snaga sirovog" u izdanju Planetopije u kojoj su objasnili temeljna načela sirovojelstva i objavili oko sedamdesetak recepata. Otvorili su i restoran "Elixir" u Zagrebu, gdje se može uživati u okusima sirove hrane u ugodnom ambijentu s pogledom na katedralu i park Ribnjak.

Što sirovojelci jedu?

Pod sirovom prehranom podrazumijeva se konzumiranje namirnica u njihovu što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno procesirane te termički obrađivane do maksimalno 45 stupnjeva Celzijusa. Filozofija sirove hrane proizašla je iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, za čovjeka zdravije od onih kuhanih. Dokaz tomu su i mnogi ljudi koji su eliminacijom ili smanjenjem konzumacije kuhanih namirnica uspjeli riješiti mnoge zdravstvene probleme. Sirovojelci slijede vegansku prehranu bez namirnica životinjskog porijekla. Kao zamjenu za kravlje ili kozje mlijeko troše bademovo ili lješnjakovo jer takva mlijeka energiziraju organizam, jačaju imunitet i smanjuju njegovu kiselost za koju se zna da je jedan od važnijih uzroka raznih kroničnih oboljenja. Temelj prehrane su namirnice poput svježeg i suhog voća, povrća, proklijalih žitarica i mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, algi i superhrane.

"Namirnice koje koristimo minimalno se obrađuju metodama koje ih lišavaju hranljivih tvari. Jedna je od metoda klijanje koje aktivira enzime u sjemenci žitarici ili mahunarki zahvaljujući kojima hrana u tom obliku postaje probavljivija nego kad se termički obrađuje ili kuha. Također, namirnice namačemo, sjeckamo, cijedimo, mariniramo ili dehidriramo. Bitno nam je da koristimo namirnice koje su ekološki i lokalno uzgojene iako eksperimentiramo i s egzotičnim plodovima iz cijelog svijeta", objasnio je Darko Jurić.

Uravnotežena prehrana

Kao i u vegetarijanstvu i u sirovojelstvu važni su uravnoteženi obroci. "Iz našeg iskustva uravnoteženi su oni obroci koji u sebi sadrže sve okuse, kao što to poučava i ayurvedska kuhinja. Dakle, ako tijekom dana kroz različita jela unesemo sve okuse (slani, ljuti, slatki, kiseli, trpki i gorki), zadovoljili smo kriterije skladne prehrane. Kod kombiniranja hrane važno je obratiti pažnju i na zastupljenost svih boja - crveno za krvotok, plavo za pluća, zeleno za jetru...I načelo toplog i hladnog u namirnicama vrlo je važno jer previše hladnog može izazvati neravnotežu, odnosno u organizmu stvoriti više yin stanje.

Upravo zato u sirovojelstvu koristimo dehidrator kako bismo donekle zagrijali namirnice. prema tradicionalnoj kineskoj medicini sve namirnice imaju zagrijavajući ili hladeći učinak na tijelo. Primjer je kombiniranje lubenice i đumbira u napitku. U tom slučaju lubenica ima hladna, đumbir topla svojstva", zaključio je Darko Jurić.

Načini pripreme hrane

Mnoge brine da je za sirovojelstvo potrebno odvojiti puno vremena za pripremu, ali Darko Jurić tvrdi suprotno: 'Kao što si i sama vidjela za pripremu njoka s bijelim umakom bilo nam je dovoljno 10 minuta.Važno je da u kući imaš sve potrebne namirnice i da one koje se trebaju sušiti poput kruha, čipsa od kelja ili palačinki pripremiš na vrijeme. Zapravo se oni suše preko noći i kad se probudiš čeka te svježe "pečeni" kruh. Palačinke staviš navečer i one su gotove ujutro. Rok trajanja kruha je vječan, odnosno dok ga ne pojedeš jer je dehidriran i to je jedan od načina konzerviranja hrane sličan onom konvencionalnom poput sušenog pršuta, lososa, bakalara.'

  • Dehidriranje- na dehidratoru se mogu podesiti temperatura i vrijeme. Najčešće se dehidrira na 45 stupnjeva Celzijusa, osim kad je nešto jako mokro ili debelo, onda se temperatura povisi na 60 stupnjeva prvih sat vremena i potom se smanji na 45 stupnjeva. Nema bojazni da su se pri tom uništili dragocjeni enzimi jer namirnici treba više vremena da postigne temperaturu od 45 stupnjeva.
  • Miksanje - tom metodom se stvaraju potpuno novi okusi i strukture, poput smoothija, frapea, krema, juha, preljeva i umaka. Za miksanje se mogu koristiti blender koji ne odvaja sok od pulpe, čime se zadovoljava načelo cjelovitosti i dobiva se prirodniji napitak, a sokovnik iz namirnice izdvaja čisti sok i odvaja vlakna u tzv. pulpu i tako se dobije bistra tekućina za napitke ili jela.
  • Namakanje -proces namakanja orašastih plodova važan je za deaktivaciju inhibitora enzima koje sadrže, a istodobno te namirnice postaju mekše i lakše za obradu. Namakanje žitarica kako bi proklijale također je dio obveznog procesa pripreme.

Dobrobiti za zdravlje

  1. Usporava proces starenja - sirova hrana sadrži veliku količinu antioksidansa, koji su važni za usporavanje procesa starenja i smanjuju utjecaj slobodnih radikala.
  2. Lakša i brža probava - enzimi važni za probavu termičkom obradom se uništavaju, zato je za probavu kuhanog obroka potrebna velika količina energije zbog čega se često javlja osjećaj umora.
  3. Smanjenje tjelesne težine - sirova hrana je čista, nema štetnih aditiva, hidrogeniziranih ulja ili praznih kalorija i sadrži malo masnoće.
  4. Mentalna čistoća - nakon eliminacije pesticida, herbicida, fungicida, kemikalija, umjetnih bojila, aditiva i otrova iz tijela, mozak radi učinkovitije i brže.

Sirovi njoki s umakom po izboru

Sastojci za njoke:

  • šalica indijskih oraščića
  • režanj češnjaka
  • žlica shoyu sojina umaka
  • pola žlice himalajske soli
  • pola šalice vode
  • dvije šalice badema samljevenih u brašno

 Priprema:

  • Sve sastojke za njoke, osim badema, stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ glatku kremu poput sira.
  • Bademe samljevene u brašno stavi u veću posudu pa dodaj kremu od indijskih oraščića. Polako rukama umijesi tijesto. (Trebalo bi se skupiti u grudu i biti podatno za oblikovanje njoka).
  • Kao i kod izrade klasičnih njoka, uzimaj komad po komad tijesta i rukama razvaljaj u tanku kobasicu debljine 1 cm. Zatim nožem reži njoke dužine 1,5 do 2 centimetara. Dobivene njoke u poklopljenoj posudi mogu se nekoliko dana čuvati u hladnjaku.

Umak:

  • Ovisno za kakav se preljev odlučiš, pesto, rajčicu ili nešto treće sve sastojke izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku kremu, u koju možeš umiješati svježe povrće ili orašaste plodove.

Sljedeći petak donosimo ti dva nova sirovojelska recepta!

Foto: Anto Magzan/ PIXSELL

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar jedna_zd
      jedna_zd

      nikako mi nisu jasni sujetni komentatori koji u svemu vide loše. svatko ima pravo izabrati životni stil koji ga ispunjava. meni konkretno ovaj čovjek izgleda nadasve simpatično... sve da i izgleda "osušeno", ljepota je prolazna, a vrijednost ove filozofije prehrane je neprocjenjiva i trajna.

    • Default avatar -
      vboskovic

      ako muskarci zele izgledat ovako osuseno slobodno se hranite ovom ''zdravom hranom''..

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.