Zdravlje Prirodno liječenje 31. prosinca 2022.

Neočekivani simptomi gastritisa i savjeti za prirodno liječenje

gastritis
Foto: Guliver/Shutterstock Muči li te akutni ili kronični gastritis?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muči li vas akutni ili kronični gastritis? Ni jedan ni drugi nisu baš poželjne dijagnoze. Kod akutnog gastritisa simptomi su novi i obično ne traju dugo, a kod kroničnog gastritisa simptomi su dugotrajni i muče tjednima, mjesecima, godinama.

Sluznica želuca je u anatomsko - fiziološkom obliku i funkciji debela, nabrana, prilično otporna, izlučuje želučanu kiselinu, sluz, enzime... U slučaju upale postaje otečena i crvena (kažemo edematozna), pokrivena sa sluzi i većom ili manjom količinom pjenastog sadržaja. Na sluznici mogu biti prisutni tzv. stres ulcusi ili erozije tj. oštećenja sluznice ili pacijent može imati pravi želučani vrijed (čir) tj. ulcus gastritis.

Što uzrokuje gastritis?

Ako u obzir uzmemo malo genetike, pa malo pogrešne prehrane i puno stresa, a o alkoholu da ne govorimo, s vremenom će se inače otporna sluznica "pokoriti" i razvit će se gastritis. Jedan od uzročnika može biti i Helicobacter pylori - bakterija koja u velikim količinama uzrokuje upalu želučane sluznice, a u daljem pogoršanju može doći i do karcinoma želuca. No, nećemo ići tako daleko i ne treba se bojati.

Koji su simptomi gastritisa?

Najčešće su kod većine pacijenata prisutni bolovi, nadutost, žgaravica i podrigivanje, mučnina, osjećaj težine u želucu. Zbog hlapljenja želučane kiseline prema gore, često su prisutni i problemi sa sinusima, grlom, kašljucanjem pa čak i raznim kožnim problemima. Neke osobe s pozitivnom H.pylori imale su čudne crvene fleke, eriteme, po koži, kapcima... S liječenjem se sve povuklo. Ako kiselina jako iritira sluznicu jednjaka i usne šupljine, razvit će ezofagitis tj. upala jednjaka, a sluznica usta i jezika bit će bijela, s naslagama i problemima: bolovi, peckanje jezika, nelagoda, slabije uzimanje hrane pa i gubitak na tjelesnoj masi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što nakon što otkrijete gastritis?

Nakon gastroskopije, RTG-a želuca i određivanja H.pylori iz stolice ili iz daha (ne iz krvi, jer taj nalaz može biti lažno pozitivan), krećemo s terapijom. Osim nalaza jako mi je važna i anamneza. Zašto? Zato što najbolju terapiju mogu složiti prema pacijentovim simptomima.Tako će netko dobiti čaj i kapi za gastritis, žgaravicu i zatvor, a netko drugi za gastritis i jake bolove ili mučninu, terapija je dakle individualna.Terapija će ovisiti o simptomima, godinama, nekim drugim dijagnozama, lijekovima koji se uzimaju ili ne uzimaju ....

Gastritis i prirodno liječenje

  • Često ne pomaže tzv. trojna terapija s "brdom" antibiotika protiv gastritisa i bakterije, ali zato se s ljekovitim biljem postiže cilj. Polako, ali sigurno.
  • U slučaju nadutosti u čaj dodajte plodove komorača, a u slučaju jakog stresa i malo veću količinu melise, valerijane ili hmelja - biljaka koje smiruju.
  • U prostor u kojem radite u aroma lampicu dodajte sandal, lavandu, mandarinu, možda malo vodene metvice ili eukaliptusa kod problema s gornjim dišnim putovima (zbog želučane kiseline koja ishlapljivanjem može doći čak i do sinusa).
  • Nemojte nositi preusku odjeću koja vas stišće, a na bolan želudac, (koji uvijek boli u žličici, a ne po cijelom trbuhu), stavite topli oblog i utopli se s dekom.

Nadam se da ste svoj "želuček" već stavili na odmaranje i nadam se da će vam i ovi savjeti pomoći. Stara narodna izreka kaže: 'Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju.' E, to je to. Poštujući ovu izreku, tvoj želudac će ti  biti zahvalan. Kako ja ne pijem kavu i ne pušim, skoro uvijek zaboravljam napomenuti: 'Nemoj pušiti, ali ako moraš uzmi radije elektronsku cigaretu. Nemoj piti kavu jer kofein potiče stvaranje kiseline, ako ju već konzumiraš, onda neka to bude odmah nakon objeda.'

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čaj za gastritis i H.pylori

Sastojci:

  •  Majčina dušica
  •  Metvica
  •  Crni sljez
  •  Anđelika
  •  Kadulja

Primjena

  • Sve biljke treba staviti u jednakim omjerima.
  • Dnevno treba popiti pola litre do litru mlakog čaja, bez meda ili limuna.
  • Treba izbjegavati preljuto, preslano, premasno kao i prehladnu ili prevruću hranu i tekućinu.
  • Obično kažem - izbjegavaj sve sto ima predznak "pre".
  • Tijekom prvih mjesec ili dva dana treba izbjegavati i svu sirovu hranu. Bolesni želudac ne može prožvakati celulozu iz sirovog voća i povrća. Zato povrće treba biti kuhano i pirjano a voće također kuhano na kompot ili pečeno u pećnici. Dakle, termički obrađeno.

Tinktura za gastritis

Sastojci

  • Kadulja
  • Borovica plod
  • Melisa
  • Lincura ili Pelin

Primjena

Dnevno se pije 50 do 100 kapi tinkture tj.biljnih kapi u decilitru vode ili još bolje u čaju. Treba biti strpljiv i provoditi terapiju nekoliko mjeseci, dok se simptomi ne smire i dok nalazi na H.pylori ne budu negativni.

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.