Ljepota i relax 01. ožujka 2013.

Pogreške koje kožu čine starijom

Oko-Okomita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mijenjaš li često proizvode za kožu? Ideš li na spavanje sa šminkom? Možda ti se ovi postupci čine bezazlenima, ali osim što štete koži također i ubrzavaju starenje. Provjeri radiš li i ti neke od ovih pogrešaka i što duže zadrži mladenački i zdrav izgled kože

  • Eksperimentiranje sa sredstvima

Mnoge djevojke odbacuju kozmetičke proizvode brzo nakon što zaključe da im ne odgovaraju te se prebacuju na nove. Česta izmjena sredstava kao što su ovlaživači iritira kožu. Svakoj novoj stanici kože potrebno je 30 dana da se probije do gornjeg sloja kože. Stoga stručnjaci preporučuju da svakom novom sredstvu daš barem 40 dana vremena da pokaže svoju vrijednost. Ako se radi o sredstvima protiv starenja, budi strpljiva najmanje četiri mjeseca. U suprotnom, možda ćeš odbaciti sredstvo s kojim bi u konačnici bila vrlo zadovoljna. Također, ne budi brzopleta u kombiniranju sredstava. Uvodi nova sredstva jedno po jedno, jer ako ih naneseš zajedno i osjetiš iritaciju, nećeš znati što je uzrok, pa ćeš naknadno morati testirati jedno po jedno i izgubiti dragocjeno vrijeme.

  • Drži se kreme protiv sunca

Sunčevo je svjetlo glavni uzrok starenja kože pa trebaš koristiti kremu kad god si duže vrijeme na otvorenom. Jer, sunčeve zrake prodiru do tvoje kože i kroz oblake pa nisi od njih zaštićena ni kad je ružno vrijeme. Upotrebljavaj kremu širokog spektra, koja blokira oba tipa ultraljubičastih zraka (UVA i UVB), sa zaštitnim faktorom od najmanje 30.

  • Zaštiti i vrat i ruke

I koži vrata i ruku potrebna je zaštita od sunca, inače će se i tamo pojaviti znakovi prijevremenog starenja, kao što su tamne mrlje, suhoća i mlohavost. Nije potrebno nabavljati posebne kreme za pojedine dijelove tijela. Ono što koristiš za lice, koristi i za druga područja.

  • Ne idi spavati sa šminkom

Ako si umorna, vjerojatno ćeš poželjeti klonuti na krevet bez dodatnog napora s čišćenjem lica. No, preskakanje čišćenja može naknadno izazvati osip. Stoga ne idi spavati prije nego što ukloniš šminku, a s njom i razne čestice koje su se na nju nalijepile tijekom dana i koje bi do jutra našle put do pora. Sačuvaj kožu dobrim sredstvom za čišćenje, a ako ti se jako žuri zaspati, posluži se vlažnim maramicama – prijeđi s njima preko lica i utoni u san.

  • Priušti si dovoljno sna

Prekratko spavanje još je jedan čimbenik preranog starenja kože. San je nužan organizmu, jer u tom stanju stresni hormoni padaju na najnižu točku, što stanicama daje priliku da se oporavljaju od kemijskog i mehaničkog stresa. Ako se ne naspavaš dovoljno, nivo stresa ostat će visok pa će nadbubrežne žlijezde lučiti više stresnog hormona kortizola, koji masni kožu i izaziva akne.

Na sljedećoj stranici pročitaj komentar Jadranke Marković, savjetnice za prirodnu kozmetiku.

Komentar stručnjaka:

Jadranka Marković, dipl.inž.biologije i savjetnica za Dr. Hauschka kozmetiku smatra da je neadekvatna njega jedan od ključnih razloga zašto naša koža ne izgleda onako kako mi želimo.

''U želji da kožu ne naviknemo na neki preparat i ne učinimo ju ovisnom, pribjegavamo čestoj izmjeni preparata što koži može predstavljati svojevrstan stres. Takav pristup od kože zahtjeva konstantno "prekopčavanje" što ju kroz vrijeme može dodatno iscrpiti. Želimo li koži pristupiti s poštovanjem, kako i zaslužuje, trebamo koristiti preparate koji svojim prirodnim sastavom koži ne predstavljaju nepoznanicu koju treba dešifrirati, nego prirodno bogatstvo i raskoš koje ona samo treba upotrijebiti.

I još nešto izrazito bitno - make-up prije spavanja uvijek mora biti uklonjen. Naime, nečistoća koje se na kožu nalijepi tijekom dana u kombinaciji sa šminkom predstavljaju čistu kontaminaciju, odnosno onečišćenje pod kojim koža ne može disati. Noć je dio dana kada se koža sama čisti i izlučuje toksine, a da bi to mogla, njezina površina mora biti čista. U protivnom, koža zasićena toksinima, bez dovoljno kisika izgleda sivo, beživotno i umorno. A to niti jedna žena ne želi!''

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar TanjaLana
      TanjaLana

      slažem se sa svim navedenim....posebice sa spavanjem:)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.