Zdravlje Zdravlje žena 11. kolovoza 2016.

Hitna kontracepcija - kako je koristiti i koje su nuspojave?

Tablete-Okomita
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Treba ti hitna kontracepcija? Zanima te kako djeluje ili se koristi tableta za ''dan poslije'' ili želiš znati nuspojave hitne kontracepcije te gdje i kako je dobiti?

Ako kondom pukne pri spolnom odnosu ili oralna kontracepcija nije pravilno dozirana, je li tableta za dan poslije najbolje rješenje protiv neželjene trudnoće? Autorice Jasmina Sarić Čedić i dr. Tanja Pekez Pavliško u svojoj knjizi ''50 savjeta za prvu pomoć u kući" napisale su sve važne informacije o hitnoj kontracepciji.

Donosimo ti poglavlje iz knjige ''50 savjeta za prvu pomoć u kući", objavljene 2013. godine u izdanju 24 sata.

Sigurnost unutar 72 sata?

Spolni odnos bez zaštite uvijek je potencijalna opasnost od neželjene trudnoće, ali i spolno prenosivih bolesti (gonoreja, sifilis, HPV virus, HIV virus). No jednako je tako moguće da kondom pukne pri spolnom odnosu ili da oralna kontracepcija nije dozirana redovno ili pravilno. U svim je tim slučajevima rješenje hitna kontracepcija, odnosno tableta “za dan poslije”. To su posebne kontracepcijske tablete s hormonom progesteronom (levonorgestrelom) koje je potrebno uzeti najkasnije unutar 72 sata od spolnog odnosa, najbolje unutar prva 24 sata. Upamti da tableta ima vrlo visoku razinu hormona, pa se zato ne smije koristiti kao redovna kontracepcija. Što se prije uzme, njezina je učinkovitost veća. Gdje i kako je dobiti? Tableta za hitnu kontracepciju izdaje se u ljekarni.

Djelovanje i nuspojave

Tabletu je najbolje uzeti unutar 24 sata od spolnog odnosa. Kako vrijeme prolazi, i njezina se učinkovitost smanjuje. Tableta ne djeluje ako si već trudna! Tada je jedino što možeš posjetiti liječnika i odlučiti što dalje. Djelovanje tablete za "dan poslije" onemogućava oplodnju jajne stanice, odnosno sprečava oslobađanje jajne stanice (ovulaciju).

Nuspojave hitne kontracepcije: Može ti biti mučno ili  možeš povraćati, mogu te boljeti glava, trbuh i dojke. Ponekad se javlja i vrtoglavica. Ako povraćaš, u roku tri sata moraš uzeti još jednu tabletu. Za nju će ti opet trebati recept. Hitna kontracepcija također može poremetiti menstrualni ciklus u smislu da se prva sljedeća mjesečnica može pojaviti ranije ili kasnije nego inače te može biti obilnija ili oskudnija nego inače. Jedini dokaz djelotvornosti hitne kontracepcije je dobivanje sljedeće menstruacije. Kasni li sljedeća više od pet dana, obrati se liječniku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Ophelia

      ellaOne mi je najbolja. 190 kn, bez recepta. Jedino mi smetaju pitanja ljekarnika koji direktno diraju u tvoji intimni život. Mislim kako su u potpunosti nepotrebni jer ponižavaju žene na neki način. Mene je moja ljekarnica pitala zašto mi treba hitna kontracepcija. Na odgovor "kondom je puknuo" onda je mrsko odgovorila "meni se to u životu nije desilo. Ne znam kako se vi mladi to seksate..." U potpunosti neprofesionalno od nje..

    • Default avatar -
      dvmana

      Na tržištu postoji i tableta 5 dana poslje koja se pokazala trostruko djelotvornija te nije hormonskog sastava (ulipristal acetate 30mg) ...naravno uz konsultaciju sa ginekologom

    • Avatar idic
      idic

      Ja sam je platila 200 kn,imala sam drugi dan vrtoglavice i mučninu. Dobila normalno iduću mengu.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.